Bebelușii din județul Bacău care nu pot fi alăptați de mame sau care au probleme de sănătate au rămas fără laptele praf acordat gratuit de către stat. De aproape două luni, mamele sunt nevoite să cumpere laptele praf, deși acest produs este prevăzut în programele de sănătate și ar trebui distribuit în mod gratuit.
Cătălina CHIFU
În timp ce Ministerul Sănătății asigură publicul că „nu există premisele unei crize de lapte praf”, în realitate criza se simte încă din luna februarie. Direcția de Sănătate Publică Bacău a reușit să asigure, din bugetul alocat în anul 2012, doar consumul de lapte praf din luna ianuarie 2013. În februarie, la nivelul primăriilor din județ a mai rămas un stoc de lapte praf de 98 de cutii, în condițiile în care media lunară repartizată de DSP și necesarul cerut de autorități a fost, în 2012, de 1.500 de cutii.
În luna martie, mamele au fost nevoite să cumpere laptele pentru bebeluși, întrucât ministerul nu a trimis banii necesari derulării acestui program. „Pentru anul 2013, nu a fost repartizat la nivel de județ bugetul pentru derularea programelor naționale de sănătate. În prezent, la DSP Bacău nu se află pe stoc lapte praf. Menționăm că distribuția laptelui praf se face în cadrul programului național, iar aprovizionarea direcțiilor de sănătate publică se face în momentul repartizării de către Ministerul Sănătății a cantității, după organizarea licitației la nivel național care stabilește prețul de achiziții și furnizorul”, arată DSP într-un comunicat.
Ministerul Sănătății pare străin însă de toate aceste probleme. „În prezent, există atât cadrul legislativ, cât și fondurile necesare derulării, fără disfuncționalități, a Programului de profilaxie a distrofiei la copiii cu vârsta cuprinsă între 0-12 luni, care nu beneficiază de lapte matern, prin administrare de lapte praf. Astfel, în anul 2012 a fost încheiată la nivelul Ministerului Sănătății o licitație națională pentru achiziția de lapte praf, în urma căreia a fost încheiat un Acord Cadru valabil pentru o perioadă de doi ani. Până la data de 31.03.2013, a operat programul aprobat în anul 2012. În acest an, au fost demarate toate demersurile financiare, astfel încât direcțiile de sănătate publică să poată încheia începând cu 1 aprilie contracte subsecvente pentru cantitatea de lapte praf necesară, conform Hotărârii de Guvern privind programele naționale de sănătate pe 2013 și 2014”, explică Ministerul Sănătății într-un comunicat care ar trebui să liniștească populația.
DSP Bacău nu a semnat însă până acum niciun contract pentru lapte praf și nici nu știe când se va relua distribuția produsului pentru sugarii care, din cauze medicale, nu pot beneficia de lapte matern.
Lasă un răspuns