Cătălina CHIFU
Primăria Onești face demersuri în instanță pentru a prelua clădirea în care a funcționat Cinematograful „Oituz”. Imobilul se află într-o stare de degradare avansată și necesită lucrări de renovare și modernizare de câteva miliarde de lei vechi. Însă până nu va fi clarificată situația juridică a clădirii, primăria nu poate să înceapă nicio investiție.
De câțiva ani buni, Primăria Onești se judecă pentru preluarea clădirii în care a funcționat Cinematograful „Oituz”, aflată în administrarea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor (RADEF) „România – Film”. În 2011, Tribunalul Bacău a dat câștig de cauză autorităților locale, însă după circa un an Curtea de Apel a anulat decizia primei instanțe și a lăsat cinematograful în administrarea RADEF. Primăria Onești a deschis o nouă acțiune în instanță și speră că va intra în posesia imobilului. „Tribunalul Bacău a obligat Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor <România – Film> să încheie și să semneze protocolul de predare – primire privind transferul posesiei asupra Cinematografului Oituz către municipiul Onești.
În 2012, Curtea de Apel a admis recursul formulat de regie și a respins acțiunea ca nefondată. Inițial, prin Legea nr. 308/2008, sălile și grădinile de spectacol cinematografic aflate în domeniul privat al statului și în administrarea RADEF, împreună cu terenurile și bunurile aferente, trec în domeniul public al unităților administrativ teritoriale locale. Ulterior, prin OUG nr. 47/2011, se sistează acest proces de predare – primire, stabilind un alt regim juridic pentru aceste bunuri. Curtea de Apel a considerat că nu mai există temei pentru obligarea regiei la predarea spațiului”, a motivat în instanță Primăria Onești. Autoritățile locale au făcut, în paralel, și o sesizare la Curtea Constituțională, iar în 2012 aceasta a admis excepția de neconstituționalitate a prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 47/2011 cu referire la imobilul din Onești. Astfel, autoritățile speră ca instanța superioară să ia în calcul acest aspect și să admită preluarea clădirii de către Primăria Onești. „Cinematograful Oituz e praf, e distrus. Nu mai funcționează de vreo zece ani. Cu vreo trei ani în urmă a fost închiriat și a funcționat o discotecă acolo. Acum nu mai e nimic. Dosarul în instanță este vechi. Nu știm ce putem face, mai întâi trebuie să se clarifice situația juridică. Apoi vom vedea ce lucrări s-ar putea face, la ce proiecte ne putem gândi. Anul acesta nu avem bani și nici nu putem demara nimic până nu suntem proprietari. Noi mai avem în oraș cinematograful Capitol, care este în proprietatea și administrarea primăriei. 14 miliarde am investit acolo pentru modernizări. Poate nu vom cheltui aceeași sumă și pentru Oituz, poate ne gândim la o variantă mai ieftină, de exemplu să facem o sală mai mică de proiecție și să îl transformăm într-un cinematograf pentru tineri”, spune primarul din Onești, Laurențiu Neghină.
Monica Sibișteanu a zis
Sau poate se transformă într-un mic teatru local, care să poate fi folosit și pentru alte evenimente 🙂