Ieri a fost demarată campania de înscriere la Gala Premiilor Comunității Băcăuane, unul dintre cele mai importante și longevive evenimente de responsabilitate socială de pe plan local și chiar național. Organizat de peste 10 ani de Fundația de Sprijin Comunitar (FSC) Bacău, evenimentul, cu un profund caracter umanitar, încearcă să colecteze fonduri în scopul derulării unor proiecte sociale aflate deja în derulare în cadrul fundației.
Florentin RADU
Astfel, de ieri, 4 aprilie, se pot face nominalizările la Premiile Comunității Băcăuane doar online, pe pagina dedicată a evenimentului, urmând link-ul http://www.fsc.ro/competitia. Pot fi nominalizate atât societățile comerciale, instituțiile publice sau organizațiile non-profit, înregistrate sau având minimum un punct de lucru în județul Bacău, cât și persoanele fizice din județ care, anul trecut, au derulat diferite activități umanitare și nu numai. Mai exact, pot fi nominalizate atât acțiunile întreprinse pentru dezvoltarea comunității locale ori pentru rezolvarea unor probleme de interes general, cât și cele pentru ajutorarea semenilor aflați în nevoie și sprijinirea categoriilor defavorizate. Domeniile vizate sunt social, medical, educațional, persoane cu dizabilități, protecția mediului, cultural-artistic, situații de urgență. Totodată, pot intra în aceste categorii și nominalizările făcute de chiar persoanele sau instituțiile care au desfășurat sau au susținut un astfel de proiect. Cei interesați vor găsi pe pagina web a FSC un formular pe care îl pot completa cu informațiile esențiale despre aceste acțiuni.
„Reîntoarcerea la copilărie”
Gala Premiilor Comunității Băcăuane, ediția a XII-a, este programată să aibă loc în data de 16 mai, la restaurantul Levisticum. „Participanții la Gală vor fi invitați să reînvețe să privească lumea prin ochi de copil, pentru a descoperi împreună cum putem construi un viitor mai bun pentru cei mici. Companiile și firmele locale sau care activează în Bacău sunt invitate să susțină, prin pachete de sponsorizare cuprinse între 250 și 3.000 de euro, cele mai importante proiecte educative ale FSC”, au declarat reprezentanții fundației. Fondurile care se vor colecta cu ocazia Galei vor fi utilizate în susținerea a două proiecte demarate în anii trecuți de FSC. „În acest an, sunt vizate cele două mari proiecte educative ale organizației noastre: «Cluburile cu lipici», acele centre educaționale din zona rurală mai săracă a județului, șase la număr, care oferă servicii tip after school, dar complet gratuite, pentru peste 600 de copii proveniți din comunități defavorizate, care nu au alte posibilități de petrecere a timpului, de învățare suplimentară față de școală, și care de multe ori ajung să se piardă din cauza sărăciei”, a precizat Ionuț Chiriță, coordonatorul fundraising al FSC. De reținut că activitatea dintr-un singur centru presupune cheltuieli anuale de minimum 20.000 de euro. În contextul în care, în acest an, nu există nicio finanțare dedicată susținerii lor, unele dintre aceste centre sunt în real pericol de a fi închise.
Cel de-al doilea proiect ce va fi suținut în acest an din fondurile colectate la Gală este cel prin care sunt acordate burse liceenilor din mediul rural. „Sunt 104 elevi de liceu din zona rurală care provin din familii cu posibilități financiare reduse, care sunt în pericol de a renuța la liceu, la un viitor, tocmai din această cauză, a sărăciei”, a completat Chiriță. Bursele sunt de aproape 200 de lei pe lună, bani care acoperă o parte din cheltuielile cu masa și cazarea.
Gala din acest an se va desfășura sub sloganul „Reîntoarcerea la copilărie”, inspirată tocmai de obiectivul evenimentului filantropic, acela de susținere a două proiecte centrate exact pe copii și copilărie.
Nume celebre au onorat Gala
Ediția de anul trecut, organizată în parteneriat cu Erste Stiftung din Austria, a reușit să genereze donații și sponsorizări de aproximativ 51.000 de euro. De reținut, însă, și faptul că acest eveniment a depășit demult granițele orașului Bacău. În edițiile trecute, numeroase personalități ale vieții publice românești au participat la Gală, printre care s-au numărat și Jonathan Scheele, fostul șef al Delegației Comisiei Europene în România, Excelența Sa Terenyl Janos, ambasador al Ungariei la București, și Excelența Sa Oystein Hovdkinn, ambasador al Norvegiei la București.
Lasă un răspuns