În duminica a IV-a din Postul Sfintelor Paști numită și a Sfântului Ioan Scărarul, am auzit alături de evanghelia zilei, și câteva informații despre unul dintre sfinții apreciați și iubiți de lumea creștină: Sfântul Ioan Scărarul, cunoscut îndeosebi pentru lucrarea intitulată „Scara”, un manual duhovnicesc care are drept scop călăuzirea omului spre viața veșnică (și care poate fi citit inclusiv în limba română).
Chiar dacă au fost redactate pentru a îndrepta monahii spre o îngerească viețuire, învățăturile sfântului pot îndruma viața oricărui creștin spre Împărăția cerurilor. Lectura Scării Sfântului Ioan este cea mai importantă dintre lecturile patristice din timpul Postului Mare și călăuza discernământului ce trebuie să însoțească făptuirea tuturor virtuților. Acest tratat plin de știință și finețe nu putea fi redactat decât de cineva care făcuse el însuși experiența a ceea ce scria. În această perioadă a Postului Mare, cuvintele Sfântului Ioan Scărarul pot fi un îndreptar spiritual, pot aduce limpezimea minții și deșteptarea sufletului, iar îndemnul următor poate fi purtat în cuget pentru toată perioada postului pentru o bună raportare față de Mântuitorul Hristos: „șezând la masa cu bucate, adu-ți aminte de moarte și de judecată.
De abia așa vei împiedeca puțin patima. Bând băutura nu înceta să-ți aduci aminte de oțetul și de fierea Stăpânului. Și, negreșit, sau te vei înfrâna, sau, suspinând, îți vei face cugetul mai smerit. Nu te amăgi: Nu te vei izbăvi de faraon și nu vei vedea Paștile de sus, de nu vei mânca neîncetat ierburile amare și azima, sila și greaua pătimire a postului”.
Lasă un răspuns