• ziaristul Florin Crăciun s-a remarcat ca paznic la căminul de fete al Universității Bacău • VEM se trezea în miez de noapte să deseneze caricaturi • fotbalistul Barză a fost cel mai bun la învățătură • actualul redactor șef al „Deșteptării” a băut de două ori cu colegii banii pentru costumul de mire
Pentru patru ziariști din Bacău, activitatea jurnalistică nu este singurul lucru pe care îl au în comun. Florin Crăciun, redactor la Ziarul de Bacău, Cătălin Barzaghideanu, redactor sportiv ani buni, actualmente șef al Departamentului Difuzare la Ziarul de Bacău, Dorin Ciulină, redactor șef la Deșteptarea, și Victor Eugen Mihai – VEM, director al postului de televiziune Euro TV, au petrecut împreună anii despre care se spune că sînt cei mai frumoși din viață: cei de facultate. Cei patru ziariști au intrat în 1989 la Facultatea de Tehnologia Construcțiilor de Mașini (TCM), iar în anii care au urmat au fost eroii unor întîmplări hazlii. Pentru prima dată de la terminarea facultății, cei patru s-au întîlnit în formulă completă abia ieri, acceptînd să ne relateze aventurile pe care le-au trăit împreună. Potrivit colegilor noștri, viața lor studențească a gravitat în jurul căminului Universității, unde erau cazați Florin și VEM, care nu erau din Bacău.
Fără eforturi prea mari, toți colegii își aduc aminte despre Florin Crăciun, cunoscut în complexul studențesc pentru talentul de comerciant, care îi aducea venituri constante. „Era un personaj foarte important în cămin, pentru că făcea «speculă» cu bere și pepsi. Seara, cînd chefurile erau în toi, iar lumea rămînea fără băutură, Florin avea întotdeauna rezerve. Contra-cost, bineînțeles, și nu oricum, ci la preț dublu față de magazin”, povestește Cătălin Barzaghideanu, unul dintre cotizanții de bază. Florin recunoaște că era căutat de toți colegii care rămîneau „pe uscat”: „Am cărat multă bere. Era cea mai bună afacere și niciodată nu am dus lipsă de bani în vremea studenției. Aveam oamenii mei de la care cumpăram. Uneori spuneam că aveam nuntă sau botez, ca să nu mai stau la coadă. Luam sticla de bere cu cinci lei și o vindeam cu 10 lei, iar la pepsi cumpăram sticla cu șapte lei și o vindeam tot la preț dublu. Una din cele mai bune perioade a fost în timpul Cupei Universității la fotbal. Făceam și cîte zece drumuri pe zi, după aprovizionare”, își amintește Florin Crăciun. Atît Cătălin, dar și Dorin și VEM se numărau printre clienții fideli ai „afaceristului” căminist. Deși inițiativa a fost urmată și de alți colegi, printre comercianții din cămin numărîndu-se actualul director de la Metalbac & Farbe, Florin era preferat de colegi pentru că dădea și pe datorie. VEM avea chiar un tratament preferențial, primind gratis berea, pentru că îi făcea rost de cursuri și îi scria laboratoarele.
Însă și lui VEM îi venea rîndul să apeleze la ajutorul colegilor. „Am fost coleg de grupă cu Barză (Cătălin Barzaghideanu) și toată facultatea am copiat de la el. Spre surprinderea noastră, deși era fotbalist de performanță, învăța cel mai bine dintre noi. Eram sigur că, dacă voi copia de la el, aveam să trec examenu”. VEM a „interacționat” și cu Florin Crăciun, cei doi fiind vecini de cameră. Mai mult, ambii au lucrat o perioadă pe același șantier: primul la „fiare”, al doilea la stîlpi din beton. Se poate spune că, de multe ori, Florin ajungea la lucru numai datorită insistenței colegului său. „Îl trezeam, cobora din pat, se ducea să se spele și îl găseam tot în pat, dormind”, mărturisește VEM, lucru confirmat și de Florin. Se pare că Florin a avut mai puține probleme în cei doi ani în care a lucrat ca paznic la…căminul de fete. Despre această perioadă nici unul dintre cei patru nu a „reușit” însă să își amintească mare lucru, oricît de mult am încercat să le punem memoria în funcțiune.
Una dintre preocupările extrastudențești ale lui VEM era caricatura. „Se trezea în toiul nopții, aprindea lumina și începea să deseneze. Sau vorbeam și își nota într-un carnețel cîte o idee care îi venea”, spune Florin, vecinul de cameră. Despre Barză, în afara faptului că învăța, toți își amintesc că era o mică vedetă, statutul său de fotbalist de performanță făcîndu-l invidiat. „Barză a fost campion național la juniori. Știu că a făcut parte din echipa națională UEFA ’85, alături de Gică Popescu, Prunea, Costel Pană”, își amintește Dorin Ciulină.
Cîștigînd destul de bine pentru vremea respectivă, Barză era uneori nevoit să suplimenteze chetele pe care colegii le făceau pentru a-și achita consumația, iar pentru fumători era o țintă preferată, dat fiind faptul că niciodată nu îi lipsea pachetul de Assos, țigări rare pe atunci.
Cocktail-ul din găleată
Cît despre Dorin, toți și-l amintesc ca fiind cel care a înființat prima publicație studențească din Bacău, „Omnia”, scrisă cu prilejui unei vizite în Bacău a premierului Petre Roman. „Pentru că i-a criticat pe șefii Universității că nu întindeau covorul roșu și pentru studenți, ca pentru premier, Dorin a avut probleme. S-a ales cu cîteva restanțe pentru toamnă”, povestește VEM. Deși băcăuan, Dorin Ciulină nu absenta de la chefurile căminiștilor, Florin recunoscîndu-l ca pe un client fidel al micii sale afaceri cu bere. Însă o „fază tare” s-a petrecut înainte de nunta actualului șef de la Deșteptarea, cînd el și colegii de breaslă, printre care se numărau VEM și Florin, au investit „strategic” banii destinați costumului și pantofilor de mire. „Se transferase de la ziarul «Pur și simplu» la televiziune și a vrut să ne facă cinste la toți. Am mîncat, am băut, ne-am simțit bine și, la sfîrșitul chefului, am aflat că banii erau destinați vestimentației de nuntă”, povestește Florin. Mai rău a fost că isprava s-a repetat și Dorin a băut cu colegii două costume și două perechi de pantofi. Pînă la urmă, a ajuns la fericitul eveniment în blugi și tricou.
Un capitol aparte al celor patru ani de studenție rămîn chefurile, nelipsite din cămin. „Sînt greu de uitat coktail-urile făcute în camera de cămin. Mai exact, cocktail Molotov: bere, vin, lichior, ce se mai găsea, toate turnate într-o găleată în mijlocul camerei, de la care toată lumea se alimenta după voie. Se «discuta» mult pe marginea găleții”, își amintește Dorin cu nostalgie. De multe ori cursurile se transformau în întîlniri la Parc, la o bere, unde se făcea și prezența. Finalul cursului coincidea cu primele ore ale dimineții. În ceea ce privește fetele, toți susțin că nu s-au intersectat atunci cînd și-au ales partenerele.
Primii care au intrat în presă au fost VEM și Dorin. Ei au făcut pasul în 1990, la Magazinul Tineretului, primul punct al carierei lor jurnalistice. Au fost urmați de Florin și Barză, care au debutat în presă la ziarul Ziua. Deși sînt veterani ai presei locale, cei patru „mușchetari” nu au lucrat niciodată în formulă completă. Poate că este mai bine, deoarece un „careu de ași” format din asemenea personaje ar fi aruncat în aer și cea mai solidă redacție. (Costinela BREAHNĂ, Codrin POP)
Lasă un răspuns