Cine a avut curiozitatea să-l caute pe nemțeanul Ștefan Potop dincolo de spectacolul media generat în jurul lucrărilor sale care-i imortaliza pe „blonda numărul 1 a României” și pe primarul cu poreclă de lovitură de pedeapsă, a putut să-l găsească în acest sfârșit de săptămână etalându-și firea cu care l-a înzestrat pronia alături de celelalte firi realizate prin spirit și mână sigură pe pânză sau carton pe simeza Galeriilor Frunzetti ale U.A.P. Bacău. „Ștefan Potop este un pictor curajos, venind în fața noastră cu această serie superbă de portrete și autoportrete” a concluzionat criticul de artă Iulian Bucur. A continuat: „Orice pictor realizează portrete, însă acestea ajung fie în colțuri întunecate ale atelierului său, fie în colecțiile particulare ale celor imortalizați. Portretul este o armă teribilă fiindcă privește dincolo de înfățișarea exterioară, direct în natura umană a modelului”.
Pictorul Ștefan Potop nu este străin de Bacău, el formându-se la liceul de artă din localitate, onorându-l astăzi nu doar prin prezența sa pe simezele băcăuane, ci și printr-o carieră strălucită ca dascăl, el fiind șef de catedră la Liceul de Artă „Victor Brauner” din Piatra Neamț, și ca artist plastic ajuns președinte al filialei Neamț a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Revenind la „Natura umană”, expoziția cu care artistul a cucerit Bacăul, aceasta este compusă din trei expoziții anterioare adunate sub mantia cuprinzătoare a acestui titlu. Vizitatorul descoperă, pe de o parte, autoportrete ale artistului șocante și metafizice în egală măsură, dialoguri peste timp ale artistului cu marii maeștri renascentiști precum Tizian sau Piero dela Francesca, ori auto-reprezentări suprarealiste în care se descoperă spiritul ironic și mucalit al unui moldovean neaoș. La acestea se adaugă chipuri ale unor personaje învăluite în aura celebrității în viața de zi cu zi sau în lumea artistică, alături de oameni simpli „culeși” pe pânză direct de pe ulița satului natal.
Dincolo de notorietatea artistului, „Natura umană” a lui Ștefan Potop este o plimbare plastică printre firi, sentimente de tot felul și povești redescoperite pe chipuri pictate. (Liviu Maftei)
Lasă un răspuns