– în doi ani, aproape 600 de băcăuani și-au cumpărat panouri solare și centrale termice pe bază de peleți cu sprijiin de la stat u numai în prima sesiune a Programului „Casa Verde”, subvențiile totale primite au depășit 30 de miliarde de lei vechi – Programul a fost oprit, anul trecut, în urma descoperirii de către Curtea de Conturi a unor „vulnerabilități și disfuncționalități” în 2011
Sute de băcăuani s-au înscris, în anii trecuți, în Programul „Casa Verde”. Prin acest program se finanțează, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire. Astfel, numai în sesiunea 2010, la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Bacău au fost depuse 504 dosare prin care se solicitau subvenții în valoare totală de peste trei milioane de lei (30 de miliarde de lei vechi). Dosarele au fost transmise la Administrația Fondului pentru Mediu pentru evaluare și aprobare, toate obținând finanțarea solicitată. „Cele mai multe solicitări au fost pentru panouri solare și centrale termice pe bază de peleți”, a precizat Corina Pricope, directorul APM Bacău.
În a doua sesiune, cea derulată între 1 iunie și 15 iulie 2011, au fost depuse 410 dosare, valoarea solicitată fiind de aproape 2,5 milioane de lei. De această dată, cererile cele mai multe au fost pentru centrale termice pe bază de peleți și pompe de căldură. Din totalul dosarelor au fost evaluate numai 33, și anume cele depuse în perioada 1-6 iunie 2011, perioadă de evaluare la nivel național. Finanțările au fost acordate pentru achizițiile de panouri solare și centrale pe bază de peleți, cu valoare maximă de 6.000 lei fiecare, dar și cumpărarea de pompe de căldură ce nu au depășit valoarea de 8.000 lei.
Stopat pe motiv de vulnerabilitate
Din păcate, Programul „Casa Verde” a fost întrerupt în 2012, în prezent fiind șanse minime să fie reluat în acest an. Motivul ar fi lipsa banilor. În plus, problema repornirii programului pare a avea legătură și cu raportul făcut public la sfârșitul anului trecut de Curtea de Conturi, prin care se arăta faptul că Programul „Casa Verde” a prezentat o serie de vulnerabilități și disfuncționalități, în 2011. „Pentru anul 2013 – spune directorul Pricope – referitor la lansarea unei noi sesiuni de depunere dosare de finanțare în program, vom dispune de informații în perioada următoare, în cazul în care va fi lansată o astfel de sesiune”.
De altfel, cei interesați pot afla în timp util cine poate aplica, dar și informații despre ghidul de finanțare a programului, documentele necesare pentru dosarul de finanțare, precum și data relansării în acest an, direct de pe site-ul AFM http://www.afm.ro/program_casa_verde-pf.php.
Florentin RADU
Lasă un răspuns