• problemele au apărut de la o țeavă spartă la subsolul blocului
Locatarii blocului nr. 4 de pe strada Mărășești din Bacău nu au căldură în apartamente de aproape o lună de zile, deși afară este un frig de crapă pietrele. Cauza acestui disconfort o constituie o defecțiune apărută la conductele care fac legătura între centrala termică de lîngă Prefectură și cele 25 de apartamente situate la două scări de blocuri deasupra cinematografului Forum. În mod normal, odată localizată avaria, o astfel de problemă ar fi rezolvată în cîteva zile, însă în acest caz lucrurile sînt ceva mai complicate. Principalul inconvenient îl reprezintă faptul că țevile care transportă agentul termic trec prin spațiul celor cinci magazine situate la parterul blocului. Din această cauză s-au și complicat lucrurile. Locatarii acuză administratorii firmelor de la parter că au blocat accesul la conductele de căldură, îmbunătățind subsolul tehnic al blocului cu pereți falși și gresie și nu au lăsat nici o intrare spre conducte. Proprietarii mai spun că acesta reprezintă motivul pentru care nu au putut localiza cu precizie defecțiunea. De partea cealaltă, administratorii acuzați spun că amenajările din subsol nu au nici o legătură cu țevile, întrucît acestea trec pe sub pardoseala spațiilor comerciale și nicidecum prin subsolul de care vorbesc proprietarii.
Cît privește posibilitatea de a înlocui conducta defectă care trece prin magazinele lor, administratorii spun că ar fi fost de acord ca pardoseala să fie spartă pentru a se remedia avaria. Condiția a fost, însă, ca țevile să fie complet înlocuite, și nu doar cîrpite, pentru a nu risca să apară o nouă avarie și să strice din nou gresia și amenajările pe care le au în magazine. Dar nici această variantă nu a putut fi pusă în practică, pentru că alți patroni au condiționat efectuarea lucrărilor prin spațiile lor de reamenajarea porțiunilor care ar fi fost distruse în timpul lucrărilor. Nici una dintre aceste soluții nu a fost acceptată de locatari, astfel că, într-un final, s-a ajuns la o situație de compromis: efectuarea unor noi racorduri prin exteriorul blocului.
Beneficiarii au încheiat un contract de prestări servicii cu firma Termloc, care a estimat costul lucrărilor la 90 de milioane de lei. Fiecare dintre cei cinci administratori de firme va plăti cîte cinci milioane de lei, restul sumei urmînd că fie achitat de proprietari. „Acum avem probleme și cu Termloc. Deși în contract se stipulează că lucrarea trebuie finalizată pe 7 februarie, abia miercurea trecută cei de la firmă au demarat lucrurările. După cum se mișcă muncitorii, cred că nici în aprilie locatarii nu vor avea căldură”, ne-a declarat Victor Iftimie, vicepreședintele Asociației de Proprietari 93, de care aparține blocul „înghețat”.
La rîndul său, Florin Zbranca, directorul Departamentului de Exploatare din cadrul Termloc, spune că „lucrarea trebuie finalizată în termen de șapte zile lucrătoare și sperăm ca la finalul acestei săptămîni să o încheiem”.
Cei 25 de proprietari de apartamente sînt disperați. Ei nu mai au încredere în nici un fel de promisiuni. „În ultima perioadă au fost geruri cumplite și nici cu aragazul deschis toată ziua nu am reușit să ne încălzim. Am mai băgat în priză cîte un calorifer electric însă nu ne putem permite să le ținem toată ziua în priză, deoarece curentul electric este foarte scump. Nu știu ce ne vom face”, ne-a declarat Vasile Negoiță, unul dintre locatarii afectați.
Ieri, în jurul orei 13.00, în zona blocului de lîngă Prefectură se afla un escavator al firmei Termloc, care execută lucrările, însă nici un muncitor nu era în preajmă. Locatarii afectați de îngheț dădeau din umeri, convinși că încă o zi va trece fără ca lucrările să avanseze. „În felul ăsta și în iarna viitoare vom îngheța în case”, ne-a spus unul dintre pensionarii din bloc. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns