În perioada 20 – 27 aprilie, autoritățile din sănătate organizează „Săptămâna Europeană a Vaccinării”, eveniment coordonat de Ministerul Sănătății prin Institutul Național de Sănătate Publică, sub îndrumarea Biroului Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății. Tema din acest an are în prim plan eradicarea rujeolei și rubeolei și creșterea vaccinărilor cu precădere la populația vulnerabilă sau greu accesibilă.
Copiii nevaccinați din rândul grupurilor defavorizate și al părinților sceptici în privința vaccinării sunt adesea puncte de plecare ale focarelor de rujeolă. În același timp, acoperirea vaccinală deficitară a contribuit la menținerea și dezvoltarea focarelor. Comitetul Euro-OMS a recunoscut utilitatea folosirii vaccinurilor combinate rujeolă – rubeolă, administrate în două doze de rutină, cu acoperire vaccinală cât mai mare. În țara noastră, după o creștere de aproape 25 de ori a incidenței rujeolei și de aproape 13 ori a incidenței rubeolei în 2011 față de 2010, statisticile epidemiologice din intervalul noiembrie 2011 – octombrie 2012 indică în continuare un nivel critic în privința rujeolei și foarte critic în ceea ce privește rubeola.
România se plasează astfel printre țările cu cea mai mare incidență, din cauza gradului redus de acoperire vaccinală la toate vârstele. Principalele motive ale nevaccinării conform vârstei au fost insuficiența stocurilor de vaccin sau refuzul părinților de a-și vaccina copiii de unu – doi ani. În județul Bacău se vor desfășura o serie de acțiuni de conștientizare a populației cu privire la beneficiile vaccinării. Vor fi realizate materiale informative care vor fi distribuite prin asistenții medicali comunitari, mediatorii sanitari, CMI-uri, cabinete medicale școlare, ambulatorii de specialitate și farmacii.
De asemenea, în colaborare cu SOS Satele Copiilor Hemeiuși, vor avea loc întâlniri și discuții cu persoane de etnie rromă despre importanța și beneficiile vaccinării.
Cătălina CHIFU
Lasă un răspuns