Baroul Bacău reclamă că unii judecători au un comportament și o atitudine neadecvate în sala de judecată și în relația cu avocații. Criticile se îndreaptă cu precădere asupra unor magistrați de la Judecătoria și Tribunalul Bacău. Conducerea Baroului ține să precizeze că aceste divergențe nu fac rău, în fond, decât oamenilor implicați într-un dosar. Și avocații ies șifonați din tot acest conflict, care se lasă cu amenzi de până la 50 de milioane de lei vechi.
Cătălina CHIFU
La ultima Adunare Generală a Baroului Bacău s-a ridicat și problema relației deficitare dintre unii magistrați și avocați. „Sunt două aspecte care au fost semnalate – arată Gigi Candet, decanul Baroului Bacău. Primul e legat de abordarea ședinței de judecată. Unii magistrați mai tineri abordează ședința într-o manieră proprie, strigând cauzele la ordine și refuzând să le dea avocaților dosarele la studiu odată începută ședința. Avocații, prin firea lucrurilor, au mai multe dosare în fiecare zi. Se pot suprapune dacă magistrații le strigă la ordine. Anul trecut, problemele erau mai grave. Acum putem spune că, în general, judecătorii au înțeles că o astfel de atitudine este deficitară. Dar mai sunt cazuri, cu precădere la Judecătoria Bacău și la Tribunal, care trebuie clarificate și rezolvate. Al doilea aspect e legat de procesele penale. Fiind foarte multe într-o singură zi și audiind extrem de mulți martori, este imposibil să fii prezent în mai multe dosare deodată”, explică Gigi Candet.
Drept consecință, zeci de avocați sunt sancționați aproape în fiecare lună cu amenzi de câteva milioane de lei vechi. „Avem o abundență de amenzi aplicate avocaților în drept penal nu întrutotul justificate – arată decanul Gigi Candet. S-au dat și amenzi de 30 – 50 de milioane lei vechi. La Tribunal sunt cele mai mari. Contestarea amenzilor se judecă de același magistrat, așa prevede legea. Se mai întâmplă uneori să se răzgândească și să anuleze amenda. Dacă nu, avocatul se poate duce în apel să atace amenda. Noi sperăm însă că judecătorii vor înțelege că această atitudine de intransigență nu face rău neapărat avocatului, ci participanților la justiție cărora nu le este respectat dreptul la apărare. Cu aceste probleme ne confruntăm mai mult la instanțele din municipiul Bacău. La instanțele din județ nu sunt deficiențe”. Conducerea Baroului va sesiza Curtea de Apel în legătură cu aceste aspecte. În cazul unor abateri grave, doar Consiliul Superior al Magistraturii are atribuții să dispună cercetarea și sancționarea judecătorilor. „Noi avem permanent discuții cu magistrații despre cum trebuie să se desfășoare ședința de judecată, despre relația cu avocații – ne-a declarat judecătorul Cătălin Șerban, purtător de cuvânt la Curtea de Apel Bacău. Dar nu putem aplica măsuri legale de constrângere, tocmai pentru ca judecătorul să fie independent. O astfel de putere dată președintelui Curții de Apel ar fi considerată o ingerință în activitatea judecătorilor. Curtea de Apel poate sesiza CSM, care prin Inspecția Judiciară face cercetări”.
Avocat Claudiu Dinga, membru în Consiliul Baroului: „Sunt magistrați care se cred Dumnezeu pe pământ. Forțează nota procesuală și îi pun la colț pe avocați. Probleme mari sunt la instanțele din Bacău, în special la Judecătorie. Decanul Baroului va avea discuții cu președinții Tribunalului și Curții de Apel și sperăm că se vor rezolva aceste probleme”.
alinutza a zis
Vai de tara in care judecata se face cum vrea avocatul nu cum vrea judecatorul.
Ana a zis
La judecatorie sunt doua proaspat-magistrate care intra in paralel vinerea dimineata, doua atotstiutoare care au maxima placere in a freca avocatimea. Nostim este insa ca, prezente la simpozionul organizat de Baroul Bacau, au defilat prin multime ca niste dive (ce sunt), au frecat vorbitorii cu intrebari inepte si s-au infipt in blidele cu mancare ca si cum ar fi urmat sfarsitul lumii! Cat tupeu!!!
M a zis
La simpozionul avocatilor au fost multi magistrati adevarati dar si „micime” care nu avea ce sa caute acolo. Copii de 22/23 de ani, fara experienta profesionala si de viata, care se cred Dumnezei pe pamant. Asa se intampla cu adolescentii, speram ca dupa pubertate sa capete maturitatea necesara unei astfel de functii. Rabdare!
Radud a zis
Ana, printesele despre care vorbesti sunt convinse ca ne-au facut mare onoare ca ne-au fericit cu prezenta! Eu le-as fi legitimat pt ca 95%din avocati nu le cunosc (asa cum fac ele in sedinte), le-as fi intrebat daca au achitat taxa de participare de 150 la fel ca orice avocat si le-as fi explicat ca nu pot sa manance si sa bea pe banii nostri.
just a zis
Amendati sunt cei care au curajul sa spuna lucrurilor pe nume si sa-i atentioneze pe domniilor lor magistratii cand fura curent. Cei cu capul plecat nu au probleme si primesc degeaba bani de la clienti.