Nu știu cum se face, dar în ajun de mari sărbători, atunci când românii sunt cu gândurile la vacanțe și ospețe cu neamurile, instituțiile importante ale Statului „muncesc” pe rupte și emit fel de fel de legi, decizii sau măsuri de urgență. Uitați-vă într-o colecție a Monitorului Oficial și veți descoperi că – de exemplu – în săptămâna 25 – 31 decembrie (în ultimii ani) au fost aprobate cele mai ciudate modificări ale Codului Fiscal. Acum observ că și Postul Mare a devenit un fel de paravan pentru fel de fel de… „șmecherii”!
„Sindromul Cipru” nu și-a epuizat toate formele de manifestare. După ce am asistat la o confiscare a proprietăților private cu acordul Uniunii Europene, acum vedem că sunt abandonate și cele mai firave garanții primite în urmă cu o lună. Ne amintim că atât liderii de la Bruxelles, cât și oficialii din finanțele românești ne asigurau că „măsurile aplicate în Cipru sunt singulare și nu vor fi repetate” niciunde în altă parte. Mai mult chiar: guvernatorul BNR, încremenitul în funcție Mugur Isărescu, spunea că vor suferi pierderi doar deponenții la băncile din Cipru, nu și clienții sucursalelor din România. Fals! Bank of Cyprus a scos la vânzare sucursala sa din București și a declarat că, dacă tranzacția nu va avea loc, va lichida afacerea și va aplica legislația cipriotă clienților români. Adică va „ciopârți” depozitele mai mari de 100.000 de euro cu procente între 37 și 60 la sută!
Ce a urmat este demn de „cascadorii râsului”. Două dintre cele mai importante bănci din România – Raiffeisen și Transilvania – au depus oferte pentru preluarea sucursalei Banc of Cyprus. Banca Centrală a Ciprului a refuzat ambele propuneri pe motiv că „prețul propus este prea mic”. Însă imediat a aprobat preluarea afacerii de către Marfin Bank România, patronată de Laiki Bank Cipru. Numai că Laiki tocmai a falimentat și este lichidată. Activele ei sunt preluate de Bank of Cyprus care – și ea! – se restructurează, trecând sub supravegherea Bancii Centrale a Ciprului. Mai înțelegeți ceva? Marfin Bank a preluat GRATIS sucursala din România a Bank of Cyprus. Atunci cum a putut fi mai mic de zero prețul propus de Raiffeisen sau de Transilvania?! În plus, Marfin – pentru a nu deceda imediat după tranzacție! – primește de la statul cipriot o infuzie de capital de 20 de milioane de euro. Iar BNR (unde șef este Mugur Isărescu!) s-a grăbit să anunțe că este gata să-i acorde împrumuturi de urgență în cazul în care deponenții vor începe, de astăzi, să-și lichideze conturile de la Bank of Cyprus via Marfin.
Toată lumea pare mulțumită. Bank of Cyprus a pasat garantarea depozitelor către autoritățile din România (în caz de faliment, noi plătim oalele sparte!), a găsit un „cumpărător” discret (Marfin) pe care oricum îl va controla ca principal acționar după preluarea activelor lichidate ale Laiki Bank, iar BNR se poate lăuda că a sărit în ajutorul deponenților din România. Mă întreb cine vor fi fiind acești clienți ai Bank of Cyprus cu depozite în București de peste 100.000 de euro? Meritau ei ca Banca Națională să gireze o asemenea inginerie financiară cu bănci falite care „se cumpără” una pe alta? Probabil că atoateștiutorul Isărescu ne va explica nouă, mocofanilor nepricepuți, ce afacere bună a făcut Banca Națională aprobând „învârteala” ciprioților. Mi-e teamă, însă, că peste vreo două luni va trebui să găsească o soluție atunci când Bank of Cyprus va dori să vândă Marfin Bank România pe motiv de restructurare…
Ștefan RADU
Lasă un răspuns