Un cititor al Ziarului de Bacău ne-a sesizat că, în weekendul trecut, un fenomen de poluare a fost înregistrat în zona haldei de fosfogips de lângă combinatul Amurco (fostul Sofert). Presupusa poluare fusese înregistrată sâmbătă, 27 aprilie, în jurul orei 15. „Norii ajung în orașul Bacău transportați de vânt, praful se depune peste tot și creează locuitorilor probleme și boli respiratorii”, a sesizat băcăuanul.
Sesizarea a fost primită telefonic și de Garda de Mediu Bacău care, la o studiere la fața locului, a ajuns la concluzia că fenomenul de poluare provenea, de fapt, de la depozitul de cenușă și zgură al CET Bacău. Din raportul Gărzii de Mediu aflăm că evenimentul a fost produs în condițiile de intensificare a vântului, pe fondul nefolosirii instalației de stropire a zonelor uscate impuse de legislația în domeniu. Potrivit legii, societatea poluatoare avea obligația de a porni această instalație ori de câte ori se înregistrează intensificări ale vântului. Cert este că, urmare a acestui eveniment, au fost afectate aerul și solul pe direcția de Sud-Est a Bacăului și în zona comunei Letea Veche.
Din păcate, însă, în acest caz nu s-au prelevat probe la fața locului. „La noi, abia luni, 29 aprilie, ne-a ajuns o informare din partea Gărzii de Mediu Bacău. Prin urmare, nu se mai puteau face măsurători la fața locului, având în vedere că presupusul eveniment s-ar fi produs în zilele de weekend, când instituția noastră este liberă”, a declarat Corina Neli Pricope, directorul Agenției de Mediu Bacău.
În schimb, pentru că, la solicitarea Gărzii de Mediu Bacău, societatea poluatoare nu a luat măsurile imediate impuse de legislație, a fost nevoie de aplicarea unei amenzi de 15.000 de lei (150 de milioane de lei vechi). Din păcate, până la închiderea ediției, nu am reușit să obținem un punct de vedere și de la administrația CET. (Florentin RADU)
Ce prostie, in weekend Agentia de Mediu nu are activitate de parca factorii de risc ai mediului pe sfarsit de saptamana nu ar fi activi si nu ar exista poluare ori nu s-ar putea provoca un dezastru ecologic.
Prcum multi cetateni ai orasului sunt satul de usurinta cu care ANPM Bacau trateaza problema poluarii de la combinat. Personal am trei sesizari la activ facute in anii anteriori si acelasi raspuns:” vom trimite echipa sa faca masuratori si restul”..ii doare drept in cot.
Legat de halda de fosfogips pot spune ca in fiecare an vantul poarta spre oras si nu numai particule nocive, de multe ori se poate observa in zona de sud a orasului ca depunere pe masini, textura lui e mult mai albicioasa decat praful.
Frustrant este ca societatea care produce ingrasamintele chimice nu are nicio intentie de a rezolva problema haldei pentru totdeauna, astazi existand o multitudine de metode de succes de ecologizare a haldelor de steril provenite de la combinate chimice.