Salariații din schimbul întâi ai combinatului de îngrășăminte chimice din Bacău, Amurco, au încetat lucrul spontan, ieri dimineață (7 mai), și au ieșit în fața întreprinderii ca să protesteze pentru că nu și-au mai primit salariile de două luni. Protestul lor vine pe fondul unei crize generalizate care afectează industria îngrășămintelor chimice din România de la începutul anului, principala cauză fiind scumpirea gazului metan de care această industrie are mare nevoie. Alături de salariați au venit și liderii sindicatului din întreprindere și chiar președintele filialei Bacău a confederației Cartel Alfa, Martin Farțade.
Petru DONE
Chimiștii din Bacău au cerut conducerii combinatului să coboare în mijlocul lor și să le explice, concret, când se va redresa sitația întreprinderii și când își vor primi salariile. Locul lor de adunare, pentru acest protest, a fost spațiul din exteriorul combinatului și nu curtea acestuia sau un atelier mai încăpător ori chiar cantina unității. Salariații au refuzat categoric o întâlnire cu cei din conducere în interiorul combinatului. Afară se simțeau liberi și în elementul lor. La rândul lor, directorii de la Amurco nu au acceptat discuții cu salariații decât în combinat. Pentru că așteptarea se prelungea, iar spiritele începeau să se încingă, fostul director general Laurențiu Hotea a ieșit și le-a propus salariaților o întâlnire în cantină, cu toți protestatarii și cu accesul presei la aceasta. Oamenii au înțeles, au acceptat, iar la întâlnire a venit și actualul director general, Marin Măldăreanu. „Perspectivele combinatului – a spus directorul general – nu sunt așa de bune. Avem probleme financiare și, deci, nici pentru plata salariilor perspectivele nu sunt bune. Am sperat să repornim fabricația în luna mai, după Paști, dar acum sigur știm că nu va reporni luna aceasta. Mai mult, este posibilă o sitație și mai rea. Adică să se ajungă la concediere colectivă, la șomaj. Noi știm că oamenii au ajuns la limită, dar nu sunt alte perspective”.
Bani cu țârâita în industria patronată de Ioan Niculae
Salariații de la Bacău au primit, cu ceva timp în urmă, un rând de bonuri de masă, dar nu mai mult. Marin Măldăreanu a precizat că în sistemul Interagro, din care face parte și Amurco, patronat de omul de afaceri Ioan Niculae, la combinatele de îngrășăminte chimice care au funcționat s-au plătit o parte din salarii (la Turnu Măgurele, Piatra Neamț și Slobozia). Dar sunt și combinate în care salariile n-au mai fost plătite. În plus, Amurco se află în pericol și de a-i fi tăiat curentul electric, tot pentru neplata facturilor. Abia după acoperirea acestei găuri financiare ar putea fi plătite lefurile, deși oamenii au cerut întâi salariile și apoi achitarea datoriilor combinatului și n-au uitat să amintească tuturor că patronul lor este unul dintre cei mai bogați oameni din România. Ei sunt nemulțumiți că au muncit și câte 12 ore pe zi, au făcut producție, aceasta a ieșit pe poarta fabricii, dar bani tot nu sunt. „Noi, conducerea combinatului – a mai spus Marin Măldăreanu – nu putem face promisiuni sau propuneri pe care nu le-am putea onora. Situația nu depinde de noi. De aceea nici nu putem anunța o zi anume când se vor da salariile”.
Criza gazului metan lasă greu loc speranței
La apariția noii crize a gazului metan, Ioan Niculae a amenințat că va închide combinatele de îngrășăminte chimice pe care le are, inclusiv Amurco. A mai amenințat și în alte rânduri. Nici acum încă nu s-a întâmplat să le închidă, dar o parte dintre salariați au fost trimiși, benevol, în concedii fără plată. Printre ei s-au regăsit și pensionarii rechemați la lucru. Directorul general a opinat că mai înțelept ar fi ca oamenii să rămână la muncă, în speranța că situația se va redresa. Unii dintre salariați au replicat, însă, că mai bine ar fi să fie concediați și să primească ajutorul de șomaj. „Am trecut de mai multe ori prin situații similare – a opinat Laurențiu Hotea. Sper să trecem și peste aceasta. Dar în acest moment încă nu avem răspunsuri pentru salariați”. Marin Măldărean a precizat, în schimb, că o criză atât de mare pe piața gazului metan nu a mai fost. De două luni, combinatele din Bacău și Neamț nu funcționează, iar pierderile sunt enorme, de 16 milioane de euro. La sfârșitul lunii aprilie, ministrul Economiei s-a întâlnit cu reprezentanții industriei îngrășămintelor chimice, în campania intitulată „Strategia de Reindustrializare a României”. Au fost reținute problemele legate, în principal, de prețurile la gaz metan și energie electrică. Ponderea cea mai mare din costurile de producție, respectiv 70 – 75%, o reprezintă prețurile la aceste imputuri. Producătorii și reprezentanții asociațiilor patronale susin că, dacă nu vor fi luate măsuri legate de prețurile la gaze și energie, industria de profil ar putea dispărea în câțiva ani. De asemenea, alte două probleme aduse în discuție s-au referit la costurile de transport și contribuția la coșul de energie reglementat de ANRE. Pe de altă parte, a fost ridicată problema specialiștilor din domeniu, 25% din personalul muncitor având deja vârsta de pensionare, iar operatorii chimiști, inginerii și maiștrii se formează extrem de greu, în timp.
Înapoi la muncă sau acasă?
Cu aceste informații s-au întors, ieri, la lucru, salariații de la Amurco. Liderii sindicatului, chiar ei, salariații, au de analizat acum ce vor face în continuare. Vor cere să intre în șomaj, vor pleca de bunăvoie acasă, vor continua lucrul sau chiar vor pregăti un program de proteste sindicale la diferite nivele. Nici protestele nu mai au, însă, forța de altădată, iar situația de la Amurco rămâne încurcată. O parte dintre salariați ar putea opta – spuneau chiar directorii – pentru concediu fără plată. Unii ar prefera șomajul, dar au informații că, în ultima vreme, angajatorul nu a mai virat banii cuveniți la fondurile sociale de șomaj și de sănătate. Situația, deci, este cu atât mai grea.
Lasă un răspuns