Ziua Europei marcată, joi 9 mai, în parcul industrial HIT Park Hemeiuși, prima investiție cu bani europeni din județul Bacău, a prilejuit întâlnirea reprezentanților acționarilor acestuia, ai managementului și ai principalului client al Parcului, cu presa. Evenimentul a fost considerat potrivit pentru un scurt bilanț al evoluției acestui proiect în cei opt ani de când a fost pus pe rol și pentru câteva jaloane pentru viitorul apropiat. La întâlnire au participat Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean, Constantin Mihăilă, primarul comunei Hemeiuș, Aldo Bianchi Vimercati, președintele grupului italian Vimercati, și Constantin Humă, planer manager al reprezentanței acestuia din Hemeiuș, și Adrian Iordache, managerul HIT Park.
„Suntem la aproape opt ani de la recepționarea HIT Parc, un obiectiv care a fost, în acest timp, o minge de ping-pong pentru politicienii băcăuani și chiar pentru foarte mulți ziariști – a spus Dragoș Benea. A venit însă, momentul în care să spunem adevărul, pentru că la HIT Park s-a făcut treabă și s-au atins câteva dintre obiectivele proiectului. Hemeiuș nu este un Silicon Valley al județului Bacău, al Moldovei sau al României, dar este o investiție care generează, în acest moment, aproape 500 de locuri de muncă, din care peste 50% sunt ocupate de tineri. Unii cred, însă, că la HIT Park s-au regăsit fel de fel de interese meschine, obscure sau că ar fi un obiectiv falimentar, care nu și-a atins țintele. Aici au venit bani europeni, bani de la Consiliul Județean, iar managementul parcului a reușit atragerea câtorva investitori, dintre care doi sunt foarte importanți.”
Cum a ajuns Vimercati la Hemeiuș
Alegerea HIT Park pentru investiția sa a fost motivată și de cel mai important client al acestuia, firma Vimercati, un producător de piese auto, furnizor al unor mari caselor automobilistice, BMW și Volkswagen, din Germania, Renault și PSA Peugeot Citroen, din Franța, sau Fiat, din Italia. „Pe piața auto din ultimii 20 de ani – a spus Aldo Bianchi Vimercati, președintele Grupului Vimercati – au survenit foarte multe schimbări, unul fiind delocalizarea cu costuri competitive a producției. Pentru a rămâne competitivă în piața auto, Vimercati a decis, acum șase ani, să facă acest tip de delocalizare într-o țară cu astfel de costuri. De aici și alegerea Hemeiușului. Am făcut-o și pe criterii culturale, pentru că aici sunt mulți vorbitori de italiană. În al doilea rând, am ținut cont de existența în zonă a personalului calificat (tineri ingineri bine pregătiți), dar și a personalului necalificat pretabil la un cost redus al forței de muncă, raportat la costurile din Italia, în special din zona Milano. Când am aflat de existența parcului industrial de la Hemeiuș și de condițiile socio-culturale din zonă, viteza cu care am derulat procesul de delocalizare a crescut mult și în mai puțin de un an am luat decizia. Datorită existenței parcului industrial, a managementului său, am parcurs în scurt timp o poveste de succes.”
O ipoteză de luat în calcul: Hemeiuș pe harta industrială a județului
Constantin Mihăilă, primarul comunei Hemeiuș, a opinat că HIT Park s-a profilat cu pași mărunți, dar siguri. „Au fost câteva ezitări, la început, când toată lumea credea că investiția este un fiasco – a spus primarul -, dar acum lucrurile sunt pe un trend bun, care asigură multor oameni locuri de muncă. Noi, autoritatea locală, încercăm să atragem în continuare investitori în comună. Săptămâna trecută am aprobat concesionarea a 10.000 mp lângă parc, pentru construirea a încă două hale de producție. Vimercati dorește să se extindă la noi, deci vine cu încă circa 250 de locuri de muncă, pentru oameni și de la noi și din Bacău și din alte comune. Platforma industrială de la Hemeiuș va fi una dintre cele mai puternice din județ, în câțiva ani.”
Cum arată HIT Park acum
La HIT Park lucrează 460 de oameni, angajați de clienții parcului. Conform estimărilor clienților, în 2014 s-ar putea ajunge la circa 650 – 670, mai mulți decât se estima în faza de proiect. Sunt zece firme aici, două care fac producție industrială de înaltă tehnologie, alte șapte firme lucrează în domeniul softului pentru piețele externe și o firmă furnizează servicii. „Mult timp s-a spus că la HIT Parc lucrurile stau pe loc – a precizat Adrian Iordache. Dar, în 2010 cifra de afaceri cumulată a firmelor din Parc a fost de 6,5 milioane de euro. În 2011 s-a ajuns la 8,9 milioane, iar în 2012 s-au depășit 15 milioane de euro. Numai din activități desfășurate în Parc. Conform estimărilor de la clienții noștri, în 2013 s-ar putea ajunge la minim 18 milioane de euro.”
Valoarea totală inițială a investițiilor făcute în Parc a fost de 7,3 milioane de euro, din care circa cinci milioane de la UE, aproape două milioane de la Ministerul Dezvoltării și diferența de la Consiliul Județean. La această oră, totalul investițiilor făcute de clienții Parcului depășește 11 milioane de euro, din care mai mult de trei milioane sunt investiții care reprezintă construcții noi, dar pe terenuri concesionate de Consiliul Local Hemeiuș, pentru că Parcul este domeniu public, terenul fiind al comunei, iar clădirile ale Consiliului Județean. La aceste investiții se adaugă cele în echipamente și linii de producție de peste opt milioane de euro. În anul 2012, s-au plătit, la bugetul statului, taxe și impozite de aproape un milion de euro, fără TVA, iar în 2013 s-ar putea ajunge la peste 1,5 milioane.
Din anul 2011, societatea de administrare a Parcului a înregistrat pentru prima oară profit contabil operațional. „Operațional – a mai spus Adrian Iordache -, suntem pe profit din anul 2008, dar avem o problemă tehnică pe care sperăm să o rezolvăm în scurt timp: nu avem licența de distribuție a energieie electrice, pe care o primim în Parc, către clienții noștri. Licența se acordă de la ANRE. Astfel, avem încă pierderi tehnologice foarte mari, dar cadrul legal încă nu ne permite să le eliminăm și să le recuperăm. Aceste pierderi ne-au ținut, din punct de vedere contabil, mult timp sub linia de plutire. Cu toate acestea, în 2011 am trecut pe plus. S-a întâmplat și în 2012 și sperăm să fie la fel și în acest an.”
Petru DONE
Lasă un răspuns