Zeci de firme au fost depistate folosind forță de muncă fără forme legale. Un patron se folosea de 22 de persoane fără a le face contracte de muncă. Cu peste 5,6 miliarde de lei vechi au fost amendate firmele prinse pe picior greșit.
Perioadă plină pentru inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bacău care, în luna aprilie, au luat la verificat actele de angajare de la peste 400 de firme și au aplicat 65 de amenzi, cu o valoare totală de 566.600 lei (peste 5,6 miliarde de lei vechi). Numai în privința relațiilor de muncă, inspectorii ITM au controlat 234 angajatori, la care își desfășurau activitatea 7.542 salariați. Cum era de așteptat, amenzile au fost date cu nemiluita, mai ales pentru munca la negru.
Dosar penal pentru munca la negru
Astfel, patronii prinși în ofsaid au primit amenzi în valoare totală 336.600 lei (aproape 3,4 miliarde de lei vechi). Mai exact, au fost găsiți 20 patroni care foloseau la muncă 53 de persoane cărora nu le-au întocmit contracte legale de muncă. Pentru aceste fapte, administratorii firmelor au fost sancționați cu amenzi totalizând 310.000 lei (3,1 miliarde de lei vechi). Interesant e că în cazul unuia dintre cei sancționați a fost nevoie de întocmirea propunerii de cercetare penală, având în vedere că acesta folosea la muncă nu mai puțin de 22 de persoane fără să fie angajate cu acte în regulă. Firmele prinse pe picior greșit activau în domeniile comerțului cu băuturi alcoolice, comerțului cu produse chimice și în construcții. De reținut că unii administratori au fost sancționați și pentru că au refuzat să le permită accesul inspectorilor de muncă, dar și pentru că nu le-au plătit angajaților orele prestate peste programul normal de lucru ori pe timpul nopții, nici nu le-au respectat repausul săptămânal.
Un mort și mai mulți răniți
Amenzi usturătoare au primit și firmele găsite în neregulă în privința securității și sănătății în muncă. Dintre cei peste 180 de agenți economici verfiicați, în 33 de cazuri au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 230.000 lei (peste 2,3 miliarde de lei vechi). Patronii au fost amendați pentru că nu s-au obosit să remedieze neregulile găsite la un control anterior, dar și pentru că nu-și instruiseră corespunzător angajații și nici nu le efectuaseră controlul medical periodic. La același capitol, al securității și sănătății în muncă, s-au înregistrat, din păcate, și șase accidente de muncă. Grav este că într-unul dintre cazuri victima a decedat, iar în restul situațiilor cinci persoane au fost rănite, fiind temporar inapte pentru muncă.
Zeci de plângeri la adresa patronilor
Doar într-o singura lună, pe adresa ITM Bacău au ajuns nu mai puțin de 68 de petiții. În cele mai multe dintre reclamații, salariații s-au plâns că angajatorii nu le-au plătit salariile, anumite sporuri sau concediile medicale ori de odihnă. Restul plângerilor se refereau la încetarea abuzivă a contractului individual de muncă, concedierea fără acordarea de previz, dar și neîntocmirea documentelor legale de angajare.
Lasă un răspuns