Peste 700 de agenți de turism și jurnaliști din România și Republica Moldova au încheiat, duminică, 26 mai, după cinci zile, cel mai mare infotrip (călătorie de documentare) pe litoralul românesc. Acțiunea, care a ajuns la ediția a doua, a fost organizată sub auspiciile Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), a Asociației Litoral-Delta Dunării și a patronatelor hoteliere de pe Litoral. Participanții din zona Moldova, dar și o parte dintre cei din Ardeal, din Oltenia sau din București au venit în infotrip cu cel mai mare turoperator din Moldova, Agenția de turism Inter-Tour Bacău. Agenții de turism și hotelierii au vrut să arate, în acest an, „O altă față a Mării Negre” și, în cea mai mare măsură, au reușit.
Numai cine vine an de an pe litoralul românesc al Mării Negre poate vedea schimbările în bine care apar: locații noi sau modernizări, servicii noi sau îmbunătățite, oferte care se apropie mult sau chiar depășesc ofertele din cunoscutele destinații de vacanță din Bulgaria, Turcia sau Grecia. Românii, ca și străinii dealtfel, caută, oriunde și-ar petrece vacanța, confort, prețuri mici și posibilități de distracție cât mai variate.
Tema „O altă față a Mării negre” a fost dezbătută și argumentată cu toți participanții la infotrip de Corina Martin, președintele Asociației Litoral-Delta Dunării, de Mirela Matichescu, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Turism, de Lucia Morariu, președintele ANAT, de Nicolae Bucovală, președintele Asociației Patronale Mamaia, de Mohammad Murad, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, dar și de reprezentanți ai autorităților din județul Constanța, între care, evident, primarul Radu Mazăre. Toți au susținut că, după prima ediție a infotripului, de anul trecut, numărul turiștilor pe Litoral și al rezervărilor în hoteluri a crescut, în condițiile în care toți cei implicați în a asigura calitate acestui segment turistic fac eforturi uriașe pentru oferte mai bune, dar și pentru a stopa îngustarea plajelor, „mâncate” de valurile mării, de a rezolva problemele imobiliare care apar pe măsură ce tot mai mulți moștenitori ai foștilor proprietari de teren solicită imperativ terenurile de sub hoteluri și restaurante ori din alte zone considerate de folosință publică.
Baza materială a Litoralului există, însă, și ea arată tot mai bine. Participanții la infotrip au vizitat zeci de hoteluri și restaurante, locuri de loisir și plaje private, de la Vama Veche la Mamaia, și au putut face comparație cu alte locații de la noi sau din țările cu mare tradiție în turism, dar și cu standardele europene cerute în acest domeniu de activitate.
„Eu – ne-a declarat Dumitru Nănescu, directorul general al Agenției Inter-Tour, vicepreședinte al filialei Nord-Est a ANAT și membru în Consiliul Director al ANAT – am venit la această acțiune cu agenții partenere, revânzătoare. Am vrut să le arătăm ce a apărut nou și că implicarea autorităților locale este mult mai activă, că agrementul s-a dezvoltat. Prin acești agenți vrem să-i convingem pe turiști că merită să-și petreacă vacanța pe Litoral. Noi am lansat, deja, cataloagele Litoral 2013, iar acolo se poate vedea că tarifele sunt la niveluri de criză, neschimbate de doi ani. Avem și programe pentru cei cu venituri mai mici, cum este «Litoralul pentru toți».”
Practic, sezonul estival pe Litoral este deschis, hotelurile și restaurantele sun funcționale. Ici-colo se mai construiește câte ceva pe plajă, se mai amenajează, dar de la 1 iunie sigur totul va intra în normal. Și, pentru că mulți caută cunoscutul regim „All Inclusive”, trebuie să spunem că tot mai mulți hotelieri îl oferă, alături de vacanțe în regim demipensiune.
Dar, dintre impresiile cu care ne-am întors din infotrip, multe vor ajunge și la cititorii noștri, pentru că avem destule interviuri și scurte reportaje de pe Litoral.
Petru DONE
bibi a zis
In Bulgaria serviciile sunt mult mai bune decat pe litoralul romanesca ! Asta este situatia, nu regret dar de 9 ani sunt abonat la litoralul din tara vecina ! servicii excelente !!! pe litoralul romanesc poti sa platesti si taxa de respirat si cea de mers pe jos !