La sfârșitul lunii aprilie, un grup de 14 elevi de clasa a X-a de la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” au participat, timp de două săptămâni, la un stagiu de formare în Franța, în cadrul proiectului „Eco-casa, între artă și tradiție!”. Proiectul face parte din programul de mobilitate Leonardo da Vinci ce oferă tinerilor ocazia formării profesionale inițiale într-un cadru european.
Cătălina CHIFU
Din echipa de proiect fac parte prof. Nona Irimia, coordonator, prof. Carmen Cenușă, responsabil diseminare, prof. Cornelia Piper (formare profesională), prof. Daniela Condrea (pregătire lingvistică) și prof. Mihaela Cojocaru (monitorizare proiect). Partener în proiect este Centre de Formation en Restauration du Patrimoine et Eco-construction, din localitatea Livernon, regiunea Lot, Franța. Grupul țintă au fost cei 14 elevi de 15-17 ani, selectați din trei clase din domeniul Construcții, care au participat la un stagiu de pregătire practică pe șantierul pedagogic al partenerului francez. „Proiectul își propune creșterea capacității de adaptare la cerințele europene, dezvoltarea unor noi competențe în domeniul construcțiilor eco și lingvistice, șanse mai mari de inserție pe piața muncii, lucru în echipă, ne-a declarat coordonatorul proiectului, Nona Irimia. Stagiul din Franța a fost o experiență extraordinară și pentru noi, dar și pentru elevi.
În ciuda numeroaselor probleme pe care alți români le-au creat în Franța, pot spune că șederea noastră acolo a schimbat concepția francezilor despre români. Copiii noștri au fost apreciați, au primit caracterizări bune, au fost responsabili și silitori. Practic au muncit 6 ore/zi timp de două săptămâni, cu materiale ecologice – piatră, nisip, mortar – și pentru ei a fost un efort deosebit.” Printre cei care au lucrat pe șantierul din Franța s-au aflat și câteva eleve. „Ne-au ajutat băieții, recunoaște Mădălina Chiriac. Am fost o echipă și am lucrat împreună. Am fost, de fapt, ca o familie, iar experiența ne-a impresionat. Am vizitat, în timpul liber, cel mai vechi sat, clădiri vechi conservate în zone în care nu s-a mai construit nimic nou pentru că legea nu permite, am făcut o excursie de studiu în toate șantierele partenerului francez și am văzut tot ce a construit timp de 40 de ani. Cel mai mult ne-a impresionat faptul că ne-a fost apreciată munca.”
Lasă un răspuns