• peste 40 de salariați au intrat ieri în grevă spontană cînd au aflat că sînt trimiși în concedii fără plată • conducerea firmei susține că a fost vorba de o neînțelegere și, de fapt, îi trimite în șomaj • unii dintre salariați susțin că au protestat deoarece nu și-au mai luat salariile de la începutul anului
Peste 40 de muncitori de la Bere-Lichior Mărgineni au făcut, ieri, o grevă spontană. Ei s-au adunat în fața pavilionului administrativ și au protestat față de decizia conducerii de a-i trimite cu forța în concediu fără plată. Muncitorii și-au manifestat nemulțumirea față de această măsură și le-au declarat directorilor firmei cu care au purtat negocieri că preferă să plece în șomaj. Murat Cokmez, directorul general al societății, ne-a declarat că greva salariaților ar fi pornit de fapt de la o neînțelegere. „Am luat decizia de a trimite în șomaj 40 de angajați pentru care nu mai puteam asigura de lucru. Le-am cerut celor de la departamentul Resurse Umane să întocmească documentația de șomaj, dar ei au înțeles greșit și le-au dat celor 40 decizii de concediu fără plată”, explică Murat Cokmez. El susține că greviștii s-au lămurit repede că firma nu îi trimite în concediu fără plată, ci în șomaj, și s-au întors la locurile de muncă. Directorul general spune că, după aceste concedieri, vor rămîne la Bere Lichior Mărgineni 140 de angajați și „alte disponibilizări nu se vor mai face”. Cokmez declară că fabrica produce în acest moment, iar salariile se plătesc la timp.
De cealaltă parte, însă, unii dintre salariații care au ieșit ieri după-amiază pe poarta fabricii susțineau că au protestat deoarece nu și-ar fi încasat salariile de la începutul anului. Pentru astăzi, este posibilă organizarea unui miting de protest al salariaților în fața fabricii de bere.
Concedierile au fost anunțate încă de anul trecut
Noile concedieri nu sînt surprinzătoare, ele fiind anunțate încă din noiembrie 2002 de Oral Dogu, președintele SC Bere-Lichior Mărgineni SA. El a spus, într-o conferință de presă, că „situația în care a ajuns fabrica a fost cauzată de faptul că, atunci cînd am preluat-o, personalul era supradimensionat”. Președintele a precizat că, în 1997, la privatizare, erau 550 de angajați, iar după disponibilizările din a doua parte a anului trecut, s-a ajuns la 230, număr „tot prea mare față de necesități”, ceea ce a dus și la alte concedieri, inclusiv cele de ieri. „Datoriile acumulate au fost cauzate tocmai de cheltuielile suplimentare cu personalul inutil. În unitate erau la un moment dat chiar 20 de familii întregi angajate. Chiar și foștii conducători și-au tot adus rudele la fabrica de bere”, a explicat președintele. El informa, tot în noiembrie 2002, că datoriile la acea vreme erau de 8,5 milioane de dolari numai la bugetul de stat, la care se adaugă penalitățile de întîrziere și debitele la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat și la cel al Asigurărilor de Sănătate. Oral Dogu a anunțat că Ministerul Finanțelor Publice a aprobat cerea de reeșalonare a datoriilor către stat și firma va trebui să achite acești bani în rate lunare, timp de cinci ani. Dacă plățile restante și cele curente vor fi achitate la timp, producătorul băcăuan de bere va plăti la sfîrșitul acestei perioade doar jumătate din volumul penalităților acumulate. Din cauza secretului fiscal, nici una dintre instituțiile implicate în recuperarea datoriilor la bugetul consolidat al statului nu a putut să ofere date despre situația debitelor actuale ale SC Bere-Lichior Mărgineni.
De la acumularea debitelor, au fost vîndute bunuri, s-au pus sechestre pe bunurile SC Bere Lichior Mărgineni și au fost blocate conturile firmei. Toate aceste acte au fost contestate în instanță de administrația întreprinderii și doar o parte dintre măsuri și-au putut urma cursul. Direcția Generală a Finanțelor Publice Bacău a declanșat chiar procedura de faliment la societate, dar procesul a fost stopat de instanțele de judecată. DGFP a reușit să vîndă numai Fabrica de Amidon, care a aparținut societății datornice, și are încă instituit sechestru asupra întregii fabrici de bere.
Directorul general Cokmez a dat ieri asigurări că fabrica „lucrează în acest moment”, deci personalul de 140 de salariați care va rămîne în firmă va avea de lucru. (Eduard ADAM, Florin POPESCU)
Lasă un răspuns