După aproape șapte ani de organizare și funcționare, unul dintre cele patru ocoale silvice private din județul Bacău, Ocolul Silvic Lignum, din Dărmănești, și-a inaugurat noul său sediu administrativ. La eveniment au participat proprietarii austrieci ai acestui ocol silvic, parteneri de afaceri și colaboratori din țară și din județul Bacău, dar și reprezentanți ai autorităților locale și centrale, între care Gelu Puiu, secretar de stat în Ministerul Mediului și Pădurilor, și Constantin Spiridon, primarul orașului Dărmănești.
Petru DONE
Noul sediu administrativ al Ocolului Silvic Lignum este mai mult decât o clădire de birouri, în care condițiile de lucru au fost aduse la cele mai înalte standarde. Organizarea, dotarea și logistica de care dispune dau activității celor numai 33 de salariați ai ocolului, cu tot cu cei doi administratori, inginerii Constantin Vasilică și Schubert Hendrik, un plus de eficiență. Construcția a fost realizată de firma Meiberger, din Austria, din prefabricate de lemn, pe o structură modulară de înaltă precizie. Panourile sunt din lemn de molid, iar pereții exteriori din lemn de larice, cu miez izolator termic.
Aflat în proprietatea unor investitori austrieci, întregul ocol arată, de fapt, un sistem de organizare pe care obișnuim să-l numim „nemțesc”: totul pare tras la linie, nimic nu prisosește și nu arată delăsare, ceea ce presupune că nici cele aproape 6,5 hectare de pădure din proprietatea ocolului nu pot arăta altfel. „Noul sediu al ocolului silvic – a spus Schubert Hendrik – este o investiție pentru viitor, o noutate în materie pentru zona Dărmănești. Investiții importante au fost făcute și în alte active, mai ales în echipamente și utilaje, investiții în gestionarea durabilă a pădurii. Și preluarea suprafețelor de pădure ale ocolului au fost o investiție în viitor, nu doar o speculație. Noi vrem să gestionăm durabil pădurea, pentru ca și generațiile viitoare să beneficieze de funcțiile de protecție oferite de aceasta”.
Dărmăneștenii și poate nu doar ei s-au temut, inițial, că austriecii au venit să ia pădurea cu totul acasă. „Am înțeles, însă, cu timpul, că acești investitori au avut intenții serioase – a opinat primarul orașului Dărmănești. Ne bucurăm că există această investiție și am constatat că administratorii ocolului respectă bunele practici silvice. Ne dorim ca acești proprietari și administratori de pădure să dezvolte noi afaceri în zona noastră și mă gândesc, în primul rând, la o prelucrare superioară a lemnului”.
Constantin Vasilică a dat și el asigurări că exploatarea privată a pădurii se poate face foarte bine în mediul privat, dar pentru aceasta forma superioară de organizare este asocierea. „Viitorul pădurilor, la noi – ne-a declarat Constantin Vasilică -, este proprietatea privată și gestionarea suprafețelor prin asocierea micilor propritari. Numai așa se poate adopta o politică uniformă pentru toată suprafața de pădure, un plan global pentru toate suprafețele gestioante. Noi exploatăm pădurea în baza unor planuri de amenajament, aprobate de minister, dar niciodată nu am reușit să extragem cantitatea de lemn autorizată. În plus, noi regenerăm anual suprafețele exploatate.”
Ocolul Lignum produce, pe lângă bușteni, și lemn de foc, paletizat, în special pentru piețele controlate de marile rețele de retail și bricolaj.
În județul Bacău mai funcționează în regim privat Ocolul Silvic Oituz, Ocolul Silvic Bisericesc și Ocolul Silvic Ghimeș-Făget – al primăriei din comună.
Lasă un răspuns