Prefectul Claudiu Serban a convocat, ieri, 5 mai, prima reuniune a Consiliului Consultativ pentru Agricultura al judetului Bacau, organism instituit cu putin timp in urma si din care fac parte toate institutiile agricole si Inspectoratul Teritorial pentru Silvicultura si Vinatoare ale judetului.
Claudiu Serban a tinut sa cunoasca stadiul in care se afla actiunea pentru depunerea cererilor pentru platile directe pe suprafata de teren in agricultura, sa analizeze masurile care trebuie luate pentru ca aceasta sa fie incheiata in bune conditii pina la termenul limita de 15 mai, dar si pentru ca plata in contul cererilor din 2007 sa se faca pina la sfirsitul acestei luni. Totodata, prefectul a tinut sa cunoasca detalii din activitatea curenta a institutiilor care fac parte din Consiliu.
La prima reuniune a Consiliului, au venit, ieri, Miahi Banu, directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), Ioan Melinte, directorul sucursalei Agentiei de Plati si Implementare pentru Agricultura (APIA), Constantin Becheanu, directorul oficiului Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Ghita Burlui, director adjunct al DADR pentru politici agricole, Maria Hagima, directorul departamentului Inspectii al DADR, George Ifrim, inspectorul sef al filialei Bacau a Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, Gheorghe Pavel, seful Biroului Bacau al Agentiei Domeniului Statului, Vasile Aichimoaie, directorul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA), Constantin Viziteu, directorul Unitatii pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, Cezar Radescu, directorul Unitatii Fitosanitare Bacau, si Ionel Bighiu, directorul Inspectoratului pentru Calitatea Semintelor si Material Saditor Bacau.
Platile pentru 2007 sint la mina Bucurestiului
„Am vrut sa ma consult cu specialistii din agricultura – a spus prefectul Serban – in special cu privire la situatia platilor directe in agricultura, pentru ca marti, 6 mai, vom avea si o videoconferinta cu ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, pe aceasta tema. Am vrut sa identificam masurile care se pot lua pentru a respecta termenele calendaristice ale acestei actiuni”. Guvernul a cerut, recent, prefectilor sa se ocupe in mod deosebit de inregistrarea cererilor din 2008 si de efectuarea platilor directe pe 2007. Ioan Melinte a precizat ca, din cele 35.183 de cereri primite in 2007, aproape 30.000 pot fi platite, dar numai 16.663 au primit autorizare de plata. Pentru alte aproape 14.000 se asteapta calcularea drepturilor de plata. „Banii au intrat in cont pentru numai 1.700 de fermieri – a mai spus Ioan Melinte – dar pentru ceilalti documentatia se afla la Bucuresti, iar APIA trebuie sa emita, din Bucuresti, ordinele de plata. Sintem, la nivel de judet, in grafic, chiar printre primele trei judete din tara”. La alte 5.322 de cereri se efectueaza, in prezent, al doilea control administrativ. Prefectul a reamintit ca e nevoie sa se mearga, pentru impulsionarea depunerii cererilor, foarte des in localitatile judetului. Pina acum, pentru 2008, au fost primite 20.800 de cereri. Numarul final ar putea fi mai mic in acest an, fata de de 2007, avind in vedere comasarea terenurilor, in special.
Prefectul vrea si implicarea administratiei locale
In procesul pentru depunerea cererilor la APIA sint implicate doar trei institutii, DADR, APIA si OJCA. „Acum – a precizat Mihai Banu – 43 de salariati ai acestor institutii lucreaza in centrele teritoriale ale APIA, pentru mobilizarea fermierilor si pentru a oferi ajutor la completarea cererilor”. Claudiu Serban a opinat ca in mobilizarea si constientizarea fermierilor ar trebui sa se implice si structurile administrative locale, care vor primi, in aceste zile, o adresa de la prefectura in acest sens. „De luni, 5 mai – a mai precizat Mihai Banu – cele trei institutii ale noastre au echipe de specialisti care merg si la fermierii care se deplaseaza mai greu, in satele izolate, sa-i ajute la depunerea cererilor. Desi este riscant pentru specialisti, daca fermierii gresesc datele din cereri”. Ioan Melinte a atras, insa, atentia, ca cel mai bine este ca oamenii sa vina la centrele APIA, unde exista logistica necesara indentificarii parcelelor, datele necesare completarii cererilor si Registrul unic de inregistrare. Iar in judet sint opt asemenea centre, la care sint arondate localitatile.
Prefectul Claudiu Serban a mai cerut, ieri, amanunte si cu privire la proiectele de finantare europeana in mediul rural. Asupra acestora, insa, vom reveni cu amanunte.
Lasă un răspuns