Petru DONE
Centrul Județean Bacău al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început controalele pe teren pentru verificarea suprafețelor agricole pentru care au fost depuse cereri unice de plată pentru anul 2013. „Eșantionul de control – spune directorul executiv al Centrului, Gabriela Mazilu – este extras aleatoriu din Sistemul Integrat de Administrare și Control. În urma stabilirii acestuia, în județul Bacău vor fi verificate 20 de exploatații agricole, prin control clasic, pe teren, și 912 exploatații prin teledetecție. Controlul se va desfășura până pe 15 octombrie.”
Scopul controalelor pe teren este de a se verifica și datele declarate de fermier în cererea de sprijin, dar și respectarea condițiilor de eligibilitate, pe baza examinării situației efective de pe teren și de a se asigura o valoare adecvată a fondurilor alocate pentru plățile pe suprafață. Se vor determina limitele și suprafețele parcelelor, respectarea condițiilor de ecocondiționalitate, speciile de plante cultivate sau tipul de folosință a terenului. „Îi sfătuim pe fermieri – a precizat Gabriela Mazilu – să dea curs solicitărilor echipelor de control și să fie la data și ora fixate pentru control la întâlnirea cu inspectorii APIA. Solicitanții de sprijin la Măsura 214 (Plăți pentru agromediu) trebuie să țină o evidență a activităților agricole corelate cu implementarea cerințelor de agromediu (pe Caietul de agromediu) pe o perioadă de cinci ani, începând de la data la care au semnat angajamentul cu APIA”. Necompletarea sau completarea parțială a caietului atrage sancțiuni, care pot merge până la excluderea fermierului de la plată și returnarea sumelor primite anterior.
Ca noutate față de anii anteriori – spun oficialii APIA -, inspectorii vor verifica și modul de respectare a unor condiții minime legale (SMR): SMR 2 – Protecția apelor subterane împotriva poluării cu substanțe periculoase și SMR 4 – Protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole. Pentru Protecția apelor subterane împotriva poluării cu substanțe periculoase, inspectorul de teren verifică exploatația fermierului și stabilește că acesta folosește pesticide.
Dacă pentru administrarea pesticidelor s-a folosit o firmă specializată, inspectorul va solicita fermierului contractul sau factura lucrării, iar dacă fermierul își administrează singur pesticidele, inspectorul de teren va verifica modul de manipulare, utilizare, depozitare etc. a acestora. La controlul Protecției apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole se verifică existența capacităților de depozitare a gunoiului de grajd (platforme individuale sau colective), impermeabilizate și fără defecte structurale. Se verifică mărimea acestor capacități, având în vedere asigurarea necesarului de stocare a gunoiului de grajd, în raport cu efectivul mediu de animale și perioada de stocare. Toate exploatațiile agricole din aceste zone trebuie să aibă amenajate platforme de gunoi (excepție fac exploatațiile din comunele care au platforme comunale).
Lasă un răspuns