– Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) face apel la magistrați să pună capăt ostilităților și să aplice în mod obiectiv legea, indiferent de avocatul angajat într-un dosar u apelul lansat de UNBR vine după ce mii de cereri de chemare în judecată au fost anulate în mod nejustificat – respingerea acțiunilor înseamnă, în același timp, și pierderi la bugetul de stat
Cătălina CHIFU
Avocații vin cu noi critici față de modul în care înțeleg judecătorii să aplice prevederile Noului Cod de Procedură Civilă, intrat în vigoare în februarie 2013. Ei reclamă că magistrații resping pe bandă rulantă cererile de chemare în judecată, găsind tot felul de motive, în mare parte nejustificate. Într-un apel adresat de UNBR, se vorbește chiar de unele abuzuri în aplicarea reglementărilor legale din partea judecătorilor, dar și de atitudinea ostilă a acestora față de avocați. „Se impune ca în activitatea autorităților să fie înlăturate atitudinile publice ostile și nejustificate la adresa profesiei de avocat, cu consecințe directe asupra drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor care recurg la serviciile profesionale ale avocaților” – se arată în apelul UNBR.
Dezbaterile din ședința Consiliului UNBR de luna trecută și discuțiile cu decanii unor barouri au scos la lumină situații anormale și aplicarea defectuoasă a prevederilor din Noul Cod de Procedură Civilă, mai spun reprezentanții UNBR. „Potrivit susținerilor reprezentanților aleși ai profesiei, în cauzele civile inițiate după intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Civilă se înregistrează un număr semnificativ de cazuri de anulare a cererilor de chemare în judecată în procedura de regularizare a cererilor, mai înainte de fixarea primului termen de judecată. S-a apreciat că se procedează discreționar și abuziv și, deși reglementarea nu este o noutate absolută în legislația de procedură civilă română, s-a ajuns la situația blocării incorecte a accesului efectiv al cetățeanului
la justiție” – reclamă UNBR. Avocații susțin că judecătorii fac aprecieri discreționare pe marginea Noului Cod, dar și că simpatiile sau antipatiile au un cuvânt greu de spus în admiterea sau respingerea cererii de chemare în judecată. „Există situații în care avocații evită să se angajeze în depunerea cererilor în justiție pentru că, inexplicabil sub aspect legal, depunerea dovezii mandatului de avocat determină adesea automat, incorect, anularea cererilor în justiție redactate de avocați, ca expresie a unei atitudini ostile profesiei de avocat! În contextul aplicării Noilor Coduri, Consiliul UNBR reafirmă că este important să se pună punct ostilităților nejustificate față de profesia legală de avocat, cu atât mai mult cu cât cauzele care le-au stimulat în timp au fost fie artificiale, fie au încetat să existe. Noile Coduri nu pot reprezenta un prilej pentru transformarea profesiei de avocat într-o țintă de atac din partea autorităților, a altor profesii legate de activitatea judiciară, de orice natură ar fi acestea” – se precizează în apelul Uniunii.
Consiliul UNBR este de părere că situația creată are drept cauză și necunoașterea sau neînțelegerea Noilor Coduri de către magistrați.
Respingerea acțiunilor înseamnă și pierderi la buget
Decanul Baroului Bacău, Gigi Candet, atrage atenția că interpretarea textelor de lege de către magistrați și intransigența de care dau dovadă aceștia lovesc direct tocmai în oamenii care-și caută dreptatea în justiție. „Am discutat și la nivelul conducerii Curții de Apel Bacău și am semnalat această creștere a numărului cererilor anulate pe motive pur formale – explică Gigi Candet. Foarte mulți colegi se plâng că li se resping acțiunile nejustificat. Cele mai multe probleme sunt la Judecătorie, pentru că acolo se introduc și cele mai multe cereri pe Noul Cod. Textul de lege este răstălmăcit de magistrați. Noul Cod dă, într-adevăr, niște condiții mai stricte, dar reglementările legale nu trebuie denaturate de la scopul lor, accesul la justiție nu trebuie blocat. Pentru că, odată respinsă cererea, unii oameni se lasă păgubași, nu revin cu o nouă acțiune. Cererile se anulează din lipsa unor documente, CNP-ul pârâților (dacă se cunoaște; nu e obligatoriu), insuficienta timbrare. Magistrații spun că oamenii trebuie să aducă totul la dosar, de la bun început, dacă vor proces, deși Noul Cod permite să aduci acte și ulterior. Nu se spune în textul de lege că se anulează acțiunea”. „Unii judecători cer lucruri imposibile, cum ar fi CNP-ul pârâtului. E clar că vor să scape de dosare. Acum sunt 20 de dosare pe ședință la Judecătorie, față de 60-70 anul trecut. Trebuie avut în vedere că anularea unei cereri de chemare în judecată înseamnă pierderi la bugetul de stat pentru că acestea se timbrează, iar taxa este între 39 lei și 6.000 de lei. Taxa de timbru este 3 la sută la partaje, din maximum de 5 miliarde lei vechi cât are competență să judece Judecătoria”, spune un alt avocat din Baroul Bacău.
Avocații susțin că numărul cererilor anulate de Judecătoria Bacău ar ajunge la 5.000.
Conducerea Judecătoriei, într-o adresă oficială, susține că, din februarie și până în iulie, au fost respinse numai 455 de acțiuni. Motivele respingerii sunt aceleași despre care au vorbit și avocații – insuficienta timbrare, lipsa unor documente și a datelor personale ale martorilor.
Lasă un răspuns