• externalizarea lucrărilor cu muncă necalificată s-a desfășurat după un scenariu neașteptat
La sediul Direcției Silvice Bacău a avut loc ieri prima licitație de ajudecare a unor lucrări specifice. Formula este complet nouă, pentru că aceste activități cădeau pînă acum în sarcina instituției. Totuși, anumite operațiuni se puteau externaliza, motiv pentru care s-a recurs la soluția licitației deschise pentru atribuirea lor. Desfășurarea acesteia a adus însă surprize și semne de întrebare.
20 de societăți comerciale au vrut lucrările silvice auxiliare
Licitația de ieri privește o serie de lucrări silvice, de întreținere și reparație a unor clădiri, a drumurilor forestiere și împrejmuiri. Lucrările forestiere nu presupun nici ele mînă de lucru calificată. Este vorba de mutarea puieților din pepinere în pădure, curățirea și rărirea arboretului tînăr etc. Tot aici intră mutarea materialului lemnos cu atelaje sau utilaje proprii, mutarea pietrișului de pe drumurile forestiere și altele de acest fel. Plata pentru aceste lucrări este făcută după normativele stabilite de Regia Națională a Pădurilor și nu se negociază. Pînă acum, aceste lucrări auxiliare erau realizate pe plan local, prin selecție de oferte. Acum s-a adoptat metoda licitației deschise. Dar numărul mare de firme intrate în licitație – 20 – i-a surprins și pe oficialii Direcției Silvice.
Pentru manopera directă s-a mers la valorile maximale permise – fără TVA. Ceea ce trebuia licitat erau cotele suplimentare, care înseamnă ceea ce se plătește statului, plus cîștigul societății. Dar cei care și-au dorit lucrările au mers, practic, la minim, deci se poate spune că nu cîștigă mai nimic.
Cameleon SA Bacău a luat lucrările la marea majoritate a ocoalelor silvice
Înainte de debutul licitației, oficialii Direcției Silvice au ținut să facă o serie de precizări. Deși caietul de sarcini este detaliat, s-a mai spus o dată că este vorba de activități care presupun muncă necalificată. „Este prima dată cînd desemnăm agenți economici pentru aceste lucrări – a declarat președintele comisiei, George Brăiescu -, așa că nu vrem să existe neînțelegeri. Atragem atenția celor prezenți să fie prudenți și să-și evalueze corect posibilitățile”. Cu toate atenționările, desfășurarea „ostilităților” a luat o turnură neașteptată.
Licitația era de tip olandez, ceea ce presupunea în practică scăderea cîștigului agenților economici. Sub o anumită limită însă, orice firmă ar fi mers în pierdere. Direcția Silvică a vrut să evite o astfel de situație, așa că a impus o limită minimă. Chiar și în aceste condiții, marea majoritate a lucrărilor auxiliare a fost adjudecată la limită, ceea ce presupune că agenții economici nu cîștigă aproape nimic. Din cele 20 de firme prezente, Cameleon SA a cîștigat lucrările din șase ocoale silvice: Comănești, Dărmănești, Oituz, Traian, Fîntînele și Bacău. Silvaritm Prest Comănești a adjudecat activitățile din ocoalele Moinești și Agăș. Petrocheș Dărmănești a luat lucrările privind drumurile forestiere de la Onești și lucrările din Ocolul silvic Tîrgu Ocna. Silvasor a obținut lucrările din Ocolul Silvic Zeletin și Livezi.
„Cred că cei care au scăzut prețul la maxim vor să subcontracteze aceste lucrări la alte societăți comerciale – ne-a declarat inginerul-șef al Direcției Silvice, George Brăiescu. Au posibilitatea aceasta, numai că la aceste prețuri nu ne dăm seama care va fi cîștigul lor”. De asemenea, economistul-șef al instituției, Ion Tăbăcaru, ne-a spus că „cei care au venit doar ca să-i încurce pe alții sînt suspendați definitiv în astfel de operații”.
Pentru că este prima dată cînd se ține o astfel de licitație, rămîne de văzut cîți vor încheia contractele și ce se va întîmpla pe parcurs. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns