Pseudo-decanul „Baroului Bacău” își încordează din nou mușchii în fața avocaților din Baroul tradițional și a procurorilor care l-au trimis în judecată. El are în proiect să racoleze avocați din Uniunea Europeană, care să-i învețe pe cei din Bacău ce înseamnă avocatura.
Cătălina CHIFU
Eliberat din arest de Înalta Curte de Casație și Justiție, Vasile Botomei, autointitulat decan al propriului „Barou Bacău”, a prins din nou curaj, interpretând decizia instanței drept o recunoaștere a „calităților” sale de avocat și decan, însușite în mod ilegal după cum au acuzat procurorii care au dispus, câteva luni în urmă, trimiterea lui în judecată. Vasile Botomei, cel care la o zi după eliberarea sa din arest evita să-și mai aroge titlul de avocat și dădea asigurări că se va îndrepta spre activitatea de mediere, își încearcă din nou puterile și redeschide un război vechi de ani de zile împotriva Baroului tradițional.
Cu puțin timp în urmă, Vasile Botomei a publicat în cotidianul „Deșteptarea”, la pagina de publicitate, un articol în care se vorbește, printre altele, și despre „Casa de avocatură doctor Vasile Botomei, din Bacău, str. Oituz, 33”, în condițiile în care Parchetul de pe lângă Curtea de Apel l-a trimis în judecată tocmai pentru avocatură clandestină și înșelăciune. Mai mult decât atât, reținerea și arestarea lui s-au impus și au fost urgentate, așa cum explicau procurorii la acea vreme, tocmai de anunțurile din „Deșteptarea” despre concursul de intrare în „Baroul” lui Botomei. În același timp însă, pe clădirea din strada Oituz denumirea de „Baroul Bacău” a dispărut și a fost înlocuită cu cea de „Biroul Bacău”. În schimb, în incinta „Casei de Avocatură” oamenii sunt informați prin diverse afișe, pliante că în cadrul „Casei pentru apărarea drepturilor omului – mediator european Dr. Av. Vasile Botomei” sunt formulate acțiuni pentru toate tipurile de procese în țară și plângeri la Curtea Europeană și sunt redactate plângeri împotriva avocaților care și-au înșelat clienții pentru recuperarea prejudiciilor. Vasile Botomei mai menționează, în plus, că dispune de cei mai buni apărători pentru procese civile, administrative, fiscale și penale. Un angajat al lui Botomei încearcă o explicație hilară: „Cred că a ieșit acum (fluturașul, n.r.) din biblioraft. Nu e de actualitate”.
Botomei se dă iar decanul Baroului
Întrebat despre aceste neconcordanțe, Vasile Botomei s-a dezlănțuit: „Biroul Bacău este un birou al Baroului Bacău care are sediul în Republicii 27/A/3 – ne explică înflăcărat Vasile Botomei. Sediul secundar este pe Oituz 33. Eu am obligația să conduc acest Barou, indiferent de procesele din instanță. Dar vă asigur că eu sunt mai legal decât cei care mă reclamă și decât Gigi Candet (decanul Baroului Bacău, n.r.) care este clandestin în ceea ce privește legislația muncii, pentru că el nu are carte de muncă pentru funcția pe care o deține. Eu sunt avocat nu pentru că spun eu așa, ci e efectul contractului de muncă. Mai mult, eu m-am ridicat la calitatea de apărător. Avocatul este un mic trădător, așa s-a format în conștiința profesională”.
El nu are încă în proiect să reia concursurile de admitere în avocatură, dar intenționează să coopteze în „Baroul” său avocați străini licențiați, din state membre UE. „Vor profesa cu drepturi depline în România, iar judecătorii vor fi obligați să-i asculte – mai spune Botomei. Se vor afilia la organizația profesională UNBR Bacău și vor cotiza cu 10-20 la sută din veniturile lunare. Așa și Vasile Botomei va avea un venit lunar de 50.000 – 100.000 de euro. Avocații străini se vor întâlni aici cu avocații din Baroul tradițional, care s-au obișnuit să facă trafic de influență și-i vor învăța ce presupune această profesie și ce înseamnă loialitatea față de clienți”.
Pe clădirea din str. Oituz 33 mai este trecută și denumirea „Avocatul Poporului”, instituție care nu are nicio legătură cu activitatea lui Botomei. „De anul trecut am fost sesizați și s-au început cercetările – precizează Doina Sîrghie, expert Avocatul Poporului. Nu e normal ca orice om să poată folosi pe o clădire sau pe casa lui sigla unei instituții. Însă împotriva unor astfel de practici trebuie mers în penal. Parchetul trebuia să se sesizeze. Și pe Facebook sunt mulți, chiar avocați, care se dau Avocatul Poporului. Cei de la București ne-au cerut date despre acest subiect și probabil că se va lua o măsură. Ce face Botomei poate induce în eroare oamenii și poate fi considerată înșelătorie. Avocatul Poporului nu percepe taxe și mediază conflicte între oameni și instituții publice, or el îi trimite pe oameni în instanță și le ia și bani”.
Gigi Candet, decanul Baroului Bacău: „Înseamnă că domnul Botomei nu a învățat nimic din cele două dosare în care a fost trimis în judecată. Din nefericire, nu a învățat nimic nici din clemența Înaltei Curți de Casație și Justiție, care l-a pus în libertate, și nici a Curții de Apel Bacău, care i-a ridicat obligația de a nu părăsi țara. Rezultă că această clemență a instanțelor este nejustificată. Rămâne ca tot instanța să judece și să decidă asupra acestor acțiuni și comportamente ale lui Botomei”.
eu a zis
ia`m dat teapa lu Botomei cu un telefon stricat cand eram mai mic :))