Cadrele medicale de la Secția de Medicină Internă din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău se confruntă tot mai des cu cazuri complexe care apar la pacienți din ce în ce mai tineri.
Cătălina CHIFU
Ultimul de acest gen este al unei femei de 48 de ani, diagnosticată după mai multe investigații cu ciroză hepatică, dezvoltată pe fondul consumului constant de alcool. Femeia a fost adusă de familie la Unitatea de Primiri Urgențe în stare de comă și cu icter. „Nu prezenta febră și nici semne neurologice, iar familia știa de o hepatită cronică pe care o ținea sub control, precizează dr. Elena Alistar, medic șef la Medicină Internă. După examenul neurologic au urmat investigațiile biologice și tomografie computerizată abdominală care a arătat o cantitate moderată de ascită –
lichid liber în cavitatea abdominală.
Existau de asemenea suspiciuni de ciroză hepatică și sindrom hepato-renal. Această asociere precipită intrarea în comă, pe fondul oboselii și al consumului de alcool.” În circa 24 de ore, femeia a ieșit din comă, funcția renală s-a normalizat, iar icterul s-a diminuat. După circa o săptămână de spitalizare, femeia a fost externată, însă periodic starea ei de sănătate va trebui monitorizată. Medicii atenționează că pe fondul unui consum chiar moderat de spirtoase poate apărea această afecțiune.
„Pacienta a recunoscut că obișnuia să consume zilnic lichioruri dulci și tari, la sfârșitul programului. Are un copil adolescent care crea probleme de comunicare și în acest context obișnuia să bea alcool. Trebuie reținut că orice întrerupere a consumului de alcool poate să ducă la dispariția ascitei. În ceea ce privește ciroza, această boală cronică se duce pe picioare multă vreme. Grav este că avem pacienți de 20 de ani, părinți care își aduc copiii la spital cu ciroză hepatică. Am avut doi frați cu această afecțiune de care suferea și tatăl. Unul dintre băieți a murit, iar celălalt urmează tratamentul”, mai spune dr. Elena Alistar.
eu a zis
am 2 frati…..