Cătălina CHIFU
Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău sunt revoltați de faptul că medicii de familie nu se aprovizionează cu vaccin antitetanic. În aceste condiții, spitalul se confruntă cu o adevărată avalanșă de pacienți, unii cu probleme minore, care ar putea fi tratați și vaccinați în cabinetele medicilor de familie. Directorul medical al SJU, dr. Aurelia Țaga, reclamă și consumul foarte mare de vaccin și cheltuielile exagerate pe care trebuie să le suporte spitalul, în condițiile în care SJU este singura unitate medicală unde pacienții pot primi gratuit vaccinul antitetanic. „Medicii de familie să se aprovizioneze la rândul lor cu vaccin antitetanic, pentru că așa e normal – recomandă dr. Țaga.
Consumul la SJU și cheltuieliule sunt foarte mari. Medicii de familie nu au acest vaccin și toți pacienții vin la Unitatea de Primire Urgențe, pentru că suntem printre singurele unități medicale care fac aceste vaccinuri. Resursele se vor epuiza la un moment dat. Practic, 30 la sută din bugetul UPU se duce pe acest vaccin”. SJU Bacău are cel mai mare consum din țară la acest vaccin și în alte județe, susțin reprezentanții spitalului, medicii de familie se implică mai mult în această problemă chiar dacă vaccinul nu este decontat și costurile trebuie să fie suportate din veniturile cabinetelor. „Nu se poate să vii la urgențe pentru o simplă tăietură – mai spune dr. Aurelia Țaga. La noi, medicii de familie nu își cumpără vaccinul pe motiv că este scump. Singurul medic de care am auzit că are vaccin este cel din Corbasca”.
Necesarul lunar al UPU este de 500 de vaccinuri, iar prețul unui singur vaccin depășește 44 lei.
De cealaltă parte, medicii de familie nu par dispuși să suporte aceste costuri, mai ales că legea nu-i obligă să aibă în stoc astfel de vaccinuri. „Doar spitalele sunt obligate – spune dr. Marin Buștuc, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP). Noi am recomandat totuși și medicilor de familie să-și cumpere, dar nu sunt obligați. Dacă își cumpără, ar trebui să ia banii de la pacienți, pentru că nimeni nu le decontează acest vaccin”.
„DSP dă vaccinuri doar pentru gravide – spune dr. Elena Stîngă, medic de familie și președintele Colegiului Medicilor. Nu putem să suportăm noi costurile pentru ceilalți pacienți. Am cumpărat însă două vaccinuri pentru cazuri de urgență, iar pacienții care au vrut vaccin l-au plătit, circa 70 de lei. Aceasta e varianta cea mai bună pe care am găsit-o”.
Lasă un răspuns