• restanțierii la plata întreținerii au sperat degeaba să primească sprijin pentru plata facturilor la căldură • ajutoarele promise inițial vor fi acordate doar beneficiarilor venitului minim garantat • nimeni nu știe acum cine va plăti cheltuielile făcute de președinții și administratorii de asociații pentru recensămîntul restanțierilor
După adoptarea în urmă cu cîteva săptămîni a celebrei, de acum, Ordonanțe 6, care prevedea acordarea unor facilități la plata energiei termice pentru marii restanțieri la întreținere, mii de băcăuani au sperat că le va întinde cineva o mînă de ajutor și le va șterge măcar o parte dintre datoriile către furnizorii de agent termic. O armată întreagă de angajați din administrația publică locală a luat la răscolit, împreună cu administratorii și președinții asociațiilor de proprietari, teancuri întregi de registre, ca să-i selecteze pe marii datornici la întreținere. În municipiul Bacău, în urma acestui recensămînt, a rezultat că există acum 3.850 de mari datornici la întreținere a căror datorie cumulată atinge aproximativ 36 de miliarde de lei, adică ceva mai bine de un milion de dolari.
La puțin timp după ce toate administrațiile publice locale din teritoriu au transmis la minister numărul datornicilor și sumele pe care aceștia le au de achitat la întreținere, Executivul a uitat brusc de facilitățile prevăzute în Ordonanța 6. Așa că după cîteva zile a adoptat un nou act legislativ, respectiv Ordonanța 5. Numai că noua ordonanță anulează, practic, Ordonața 6 care abia intrase în vigoare și în baza căreia miile de băcăuani care nu au de unde scoate bani pentru plata întreținerii și-au făcut atît de multe speranțe. Criteriile după care marii restanțieri erau împărțiți pe trei categorii de venituri au fost abrogate. Conform noii Ordonanțe, datornicii vor fi grupați în două categorii: cei care vor fi ajutați și cei care trebuie să își plătească singuri facturile la întreținere.
Cei care se joacă cu oamenii ar trebui împușcați
Singurii care vor fi sprijiniți cu ajutoare financiare acordate din bugetele locale vor fi doar beneficiarii Legii 416, privind venitul minim garantat. „Cu toate greutățile produse de schimbarea atît de bruscă de prevederi legislative, trebuie să recunoaștem că Ordonanța 5 pune, oarecum, ordine în lucruri. Conform Ordonanței 6, marii nedreptățiți erau locatarii care au împrumutat bani pentru a se achita de datoriile la plata întreținerii. Ce putea crede un pesionar, de exemplu, care are o pensie de două milioane de lei și care a rupt de la gură în fiecare lună ca să își plătească facturile, atunci cînd ar fi văzut că sînt ajutați cei care au avut, poate, același venit ca el, dar au pus nevoile personale pe primul plan și au amînat achitarea întreținerii pentru cine știe cînd. Acum toți locatarii sînt puși pe picior de egalitate, iar ajutor primesc doar cei care se află la limita sărăciei, respectiv cei care primesc ajutoare sociale. În municipiul Bacău există la această oră 214 persoane care beneficiază de ajutoarele sociale pe Legea 416. Pentru acoperirea cheltuielilor oamenilor nevoiași, Primăria Bacău a primit 1,5 miliarde de lei”, ne-a declarat Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău.
Dacă noul act legislativ readuce, așa cum spunea secretarul Popa, lucrurile pe făgașul normal, nimeni nu știe acum cine va suporta cheltuielile vechiului recensămînt al populației, cum nu se știe de unde vor fi luate fonduri pentru a efectua noile situații cerute de noua ordonanță. „Eu cred că cei care se joacă în acest mod lipsit de responsabilitate cu oamenii ar trebui împușcați. Administratorii de asociații sînt aduși la limita răbdării. Nu apucă bine să aplice o ordonanță, că vine o alta care o modifică radical. Cine ne plătește nouă toate cheltuielile pe care le-am făcut luna trecută ca să aplicăm Ordonața 6? În plus, vin locatarii și ne iau pe sus că i-am pus să cheltuiască o groază de bani cu declarațiile notariale pe care trebuiau să le depună la dosar conform vechii ordonanțe. Cine îi despăgubește pe oamenii aceștia pentru toate cheltuielile?”, se întreba, exasperat, Ionel Dogaru, președintele Asociației de locatari nr.114 din Bacău.
CET și Termloc – puse să cheltuie bani fără rost
Cheltuieli pentru aplicarea prevederilor Ordonanței 6 au făcut și CET și Termloc, cele două societăți furnizoare de agent termic din municipiul Bacău. Pentru că au fost obligate să factureze consumul de agent termic livrat populației în funcție de consumul înregistrat la blocurile contorizate, societățile au trimis la asociații o armată de oameni pentru a reface bazele de date referitoare la suprafețele utile și numărul de persoane de la fiecare scară de bloc. „Timp de două săptămîni, opt oameni de la noi au lucrat zilnic pentru a strînge date, ca să putem aplica consumul mediu contorizat. Toată munca a fost în zadar, pentru că nu a trecut nici o lună de la apariția Ordonanței 6 și a fost abrogată. Datele pentru care am lucrat atîta timp nu vor mai avea, de acum, decît un caracter pur informativ și nu ne vor mai folosi la nimic”, ne-a declarat Viorel Comănescu, directorul de exploatare al Termloc.
Nici pentru salariații de la CET nu au scăpat să facă o muncă care s-a dovedit în final inutilă. „Am fost nevoiți să angajăm un informatician pentru a reface toate programele informatice, ca să putem factura în noile condiții. În plus, și baza de date a trebuit refăcută, ceea ce a însemnat un efort în plus. Dar asta e, sîntem dispuși să facem exerciții pentru ca oamenii să plătească facturi rezonabile la agent termic”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău.
Marea problemă a celor două societăți furnizoare de căldură din Bacău o reprezintă faptul că, după apariția Ordonanței 6, încasările au scăzut drastic. În așteptarea promisiunilor că cineva le va plăti întreținerea, o parte dintre băcăuani a uitat să mai treacă pe la asociații pentru a-și achita datoriile la utilități. În aceste condiții, datoriile însumate pe care CET și Termloc le au de recuperat de la populație se ridică în prezent la circa 200 de miliarde de lei. (Elena SOLOMON, Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns