Prins în flagrant, preotul Penitenciarului a recunoscut în instanță una dintre fapte. În acest dosar mai sunt arestați preventiv doi deținuți, soția unuia dintre ei, precum și un agent de penitenciar. Țoți au declarat recurs.
Cătălina CHIFU
Florin CRĂCIUN
După patru ore de audieri și una de deliberari, Tribunalul Bacău a decis sâmbătă arestarea preventivă, pe o perioadă de 29 de zile, a tuturor celor cinci inculpați în Dosarul „Celularul” din Penitenciarul bacău. Este vorba despre preotul Mihai Octavian Balan, agentul Gabriel Gârleanu, deținuții Horia Gurău și Marian Eusebiu Dănuț, precum și de Mihaela Dănuț, soția celui din urmă. Ei sunt acuzați de luare, respectiv dare de mită, precum și de introducere sau complicitate la introducere de obiecte interzise în penitenciar.
Rețeaua a fost monitorizată de procurori timp de câteva luni, iar acțiunea s-a finalizat vineri dimineața cu reținerea preotului Balan, iar seara cu reținerea și a celorlalți patru membri au grupului.
După ședința de sâmbătă, care s-a ținut cu ușile închise, preotul Balan a avut parte de o oră de libertate, deoarece îi expirase ordonanța de reținere de 24 de ore, timp în care și-a revăzut soția, apoi s-a retras împreună și cu apărătorii până la pronunțarea sentinței. Dumitru Rusu, avocatul lui Balan, ne-a declarat că clientul său și-a recunoscut o faptă, cea de introducere a telefoanelor în penitenciar, cu care a fost prins în flagrant, dar că trebuie ținut cont de prezumția de nevinovăție în cazul celorlalte acuzații. La auzul sentinței de arestare preventivă, toți inculpații au declarat recurs, care se va judeca cel mai probabil la începutul acestei săptămâni, la Curtea de Apel Bacău.
Povestea arestării
Octavian Balan, preotul care slujea de peste 10 ani la biserica din cadrul Penitenciarului Bacău, a fost săltat de mascați, vineri dimineață, și dus pentru audieri la Parchetul de pe lângă Tribunal. Acesta era de ceva vreme monitorizat de Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Bacău și suspectat că introduce în Penitenciar tehnică de comunicare.
Vineri dimineață, la ora 7, polițiști de la DGA și procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunal au organizat un flagrant în Penitenciar. În buzunarele preotului au fost găsite patru telefoane mobile care urmau să ajungă la deținuți și 800 de lei.
Comunicatul trimis de reprezentanții Penitenciarului despre această acțiune a fost extrem de sec și sărac în informații. „Urmare a acestei acțiuni – ne-a transmis purtătorul de cuvânt – agent de penitenciare Cristina Cîrlan, un angajat al penitenciarului, suspectat de introducerea de obiecte interzise în spațiul de deținere, a fost dus la Parchet pentru audieri. În baza mandatelor emise de către Tribunalul Bacău, au fost efectuate și percheziții în trei camere de deținere ale penitenciarului, realizate de către angajați ai Penitenciarului Bacău, sprijiniți de lucrători de poliție și efective ale Grupării Mobile de Jandarmi Bacău. În funcție de soluția adoptată de organele judiciare, Administrația Națională a Penitenciarelor va dispune măsuri conform prevederilor art. 58 din Legea nr. 293/2004, republicată, privind Statutul funcționarilor publici cu statut special din Administrația Națională a Penitenciarelor. Totodată, va fi sesizată Comisia de disciplină constituită la nivelul Penitenciarului Bacău”.
Agenți din Penitenciar, cooptați în afacere
Polițiștii au făcut, vineri, percheziții și la casa din Săucești a preotului și în mașina acestuia, unde au fost găsite de asemenea telefoane și sume de bani. Anchetatorii susțin că preotul făcea parte dintr-o adevărată rețea care se ocupa cu introducerea telefoanelor în Penitenciar, în care erau cooptați și agenți din Penitenciar.
La Parchet au fost aduse pentru audieri mai multe persoane, printre care și soții, concubine sau rude apropiate ale deținuților. Se pare că intermediarul dintre rudele celor din Penitenciar și preot era o angajată de la un stand de bijuterii din Mall. Aceasta primea de la rude telefoanele pe care le dădea apoi preotului.
„Acțiunea de astăzi a fost posibilă ca urmare a colaborării pe care am avut-o cu lucrători din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității din mediul penitenciar – ne-a declarat Felix Bănilă, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunal. Activitatea de monitorizare se desfășura de ceva vreme, iar vineri s-a organizat o descindere la Penitenciarul Bacău, în urma căreia preotul a fost surprins în flagrant având asupra sa tehnică de comunicare, respectiv mai multe telefoane mobile care urmau să fie remise unora dintre deținuții din Penitenciar. Preotul este învinuit pentru infracțiunile de luare de mită și introducere de bunuri și obiecte interzise în Penitenciar. Totodată, au fost aduse la Parchet, pentru audieri, și alte persoane – soții, concubine și rude ale deținuților, cercetate pentru activități de complicitate la infracțiunile preotului. Ancheta este în curs, dar urmează ca mai multe persoane să fie audiate zilele acestea, printre care și angajați ai Penitenciarului. Au fost găsite telefoane și în autoturismul preotului, dar rămâne să stabilim dacă acestea erau sau nu personale. Nu este stabilit cu exactitate nici dacă sumele de bani erau personale sau dacă proveneau din această activitate”.
Ancheta procurorilor a pornit de la o informație potrivit căreia un agent din Penitenciar introduce telefoane pentru deținuți. În momentul în care s-au început monitorizările, s-a constatat că de fapt preotul era implicat în această afacere.
Victime ale înșelăciunilor
În ultima perioadă, așa cum au sesizat și polițiștii, s-au înmulțit cazurile de înșelăciuni prin telefon, în spatele cărora sunt de cele mai multe ori deținuți din penitenciare cu persoane de legătură în exterior. Zeci de băcăuani au căzut în capcana escrocilor care le-au cerut prin telefon sume de bani sub diverse pretexte – fie se dădeau avocați, fie rude care au provocat accidente rutiere și au nevoie de bani pentru victime, ca să nu fie dați în judecată sau reclamați la Poliție. Polițiștii spun că sunt zeci de dosare în lucru, iar cei înșelați sunt de obicei bătrânii. Din păcate, din zece oameni contactați doar doi își dau seama și nu trimit bani. Nu o dată polițiștii au făcut apel la oameni să nu dea curs unor astfel de apeluri, să-și sune rudele, cunoscuții și să verifice dacă întâmplarea se confirmă. Totuși, problema cea mai gravă rămâne la nivelul Penitenciarului unde, din câte se pare, deținuții pot face rost foarte ușor de un telefon mobil.
je a zis
reteaua ”celularul,,? 🙂 asta e felul procurorilor de a-si inchipui ca-s un fel de comisari Catani, chiar si cand ancheteaza niste gainarii?
Dr.Vasile Botomei a zis
Preotul Balan este un duhovnic corect.Demersul de a introduce telefoane mobile in penitenciar mai ales de catre un preot nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii de luare de mita.Preotul nu a obtinut un folos material direct si nici nu este cazul unui folos material indirect.
Ar trebui ca distinsul domn prim procuror sa cunoasca placerea de a sta arestat preventiv in arestul IPJ Bacau pentru eventuale fapte de fals intelectual in concurs cu infractiuni de arestare nelegala sau abuz in serviciu, iar dupa ce va vedea ca arestatul nu are drept decat la un singur telefon pe saptamana pe durata de maxim 10 minute, va intelege ca drepturile omului nu sunt respectate in conditii de arest si probabil va lua masuri de a se acorda dreptul de acces la telefon din arerst, de minim 10 minute pe zi.
Ar mai trebui distinsul domn prim procuror sa aiba in vedere ca un preot de penitenciar nu constituie un pericol puiblic si nici un pericol social pentru a se dispune asupra unei asemenea categorii profesionale masura retinerii preventive si cererea de arest preventiv.
Militez pentru inlocuirea acuzatiei de luare de mita impotriva preotului Balan cu o masura administrativa de exemplu sanctiunea cu o amenda administrativa de pana la 1000 lei,
Personal am beneficiat de asistenta religioasa din npartea parintelui Balan in ntimp ce eram in arestul IPJ Bacau si am fata de domniua sa toata admiratia pentru ca a fost un duhovnic foarte bun si bun sustinator moral cand ma aflam in conditii de persecutie din partea unor
procurori si judecatori zelosi.
Unu... a zis
Mai Botomei…poate cand te-a vizitat ca sa iti revii „sufleteste” in arestul IPJ,ti-a plasat si un telefon sa vorbesti cu Dumnezeu!:)))))