• ca să uite că tatăl lui este în pușcărie pentru omor, iar mama la doi metri sub pămînt după ce a fost ucisă de acesta, un băiat de 13 ani a început să-și înece durerea în alcool
O comă alcoolică la un copil de vîrsta școlii generale este întotdeauna privită de medici ca un accident petrecut din neglijența părinților sau teribilismul copiilor. Un băiat în vîrstă de 13 ani, internat cu acest diagnostic în secția Pediatrie II a Spitalului Județean, le-a făcut pe cadrele medicale să se gîndească la faptul că pentru unii copii, alcoolul poate deveni și un drog, la care minorii recurg ori de cîte ori se simt debusolați. Cules de pe stradă de cîțiva trecători, Andrei Maximaș a stat ore în șir sub tratament reanimator pînă cînd și-a revenit din coma alcoolică. Băiatul reușește abia atunci să spună despre cantitatea de alcool pe care a dat-o pe gît de bunăvoie, ca singură modalitate de a uita de supărările pe care le poartă cu el de mai multă vreme. „Am găsit vinul în casă și am băut din el aproape toată după-amiaza de sîmbătă. Am băut în total cam trei litri de vin și am plecat din casă. Cînd am ieșit afară mi s-a făcut rău. Nu mai știu unde am căzut și cine m-a adus la spital”, spune Andrei, a cărui față poartă încă urmele căzăturii pe gheață. Pe cît de ușor îi este să vorbească despre vinul dat pe gîtlej, pahar după pahar, pe atît de greu îi este băiatului de 13 ani să povestească despre familie, școală și regulile impuse de părinți. De fapt, Andrei trăiește de doi ani o dramă căreia nu i-ar putea face față cu brio nici măcar un adult. Pe cînd avea numai 11 ani și locuia cu ambii părinți și fratele mai mic, în vîrstă de 3 ani, într-o casă din Plopana, Andrei Maximaș s-a trezit în cîteva clipe un copil fără nici un sprijin. „Acum doi ani, tata a omorît-o pe mama cu un topor. El a ajuns la pușcărie, iar noi, frații, am fost luați fiecare de cîte o bunică. Eu am ajuns la Bacău, la bunica după mamă, care trăia singură la bloc dintr-o pensie care abia îi ajungea să plătească întreținerea. Pentru că nu are bani pentru rechizite nu am mai mers deloc la școală de doi ani. Fratele mai mic a rămas la Plopana, la cealaltă bunică. Aș vrea să merg din nou la școală, dar nu cred că mai am posibilitatea să ajung din nou acolo”, se destăinuie Andrei, de această dată cu lacrimi în ochi.
Odată descoperit, alcoolul a devenit cel mai bun prieten al lui, fiind singurul care îi mai poate aduce zîmbetul pe buze. „Mă simt bine cînd beau și uit de grijile mele”, mai spune băiatul de 13 ani. Acum cîteva luni, Andrei a fost luat dintr-un Internet-cafe asistenții sociali și dus la centrul Morcoveață, întrucît vagabonda pe stradă și se înhăitase cu copii fugiți de acasă. Din centrul care îi oferea casă, masă și posibilitatea să meargă la școală, Andrei a fugit, preferînd să se întoarcă în apartamentul bunicii. Ieri, bătrîna care îl îngrijește pe Andrei nu știa unde este copilul, iar cadrele medicale nu puteau să-i pregătească externarea. „Dacă nu vine după el la spital un adult din familie nu avem cum să-i dăm drumul. Fără vreo rudă apropiată care să-l ia acasă vom fi nevoiți să anunțăm Direcția de Protecție a Copilului să-l plaseze într-un centru special”, ne-a declarat dr. Elena Niță, medic șef al secției Pediatrie II. Cum nici încercarea de acum cîteva luni a asistenților sociali nu a dat nici un rezultat este foarte posibil ca băiatul în familia căruia s-a petrecut o crimă oribilă să se întoarcă lîngă sticla de vin. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns