La Centrul de Afaceri și Expoziții „Mircea Cancicov” a fost inaugurat ieri Incubatorul de economie socială. Scopul acestuia este de a oferi asistență persoanelor fizice și juridice, care vor să pună bazele unei întreprinderi sociale, precum și entităților de economie socială deja contituite în Regiunea de Dezvoltare Nord – Est care doresc să dezvolte o astfel de întreprindere.
La eveniment au participat Cătălin Luca, manager de proiect, Asociația Alternative Sociale, Corneliu Pricope, director general la SC Centrul de Afaceri și Expozițional SA, Dana Năstasă, managerul Incubatorului de economie socială, Victor Nicolăescu, expert implementare economie socială la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare România. Cătălin Luca a prezentat obiectivele și activitățile proiectului Modelul Economiei Sociale și contextul în care are loc înființarea incubatorului din Bacău, un proiect pilot la nivel național.
“Proiectul a început la 1 martie 2011 – a spus Cătălin Popa. Avem deja o tradiție în privința economiei sociale, dacă ne gândim la CAR-uri. Grupurile țintă sunt persoanele defavorizate, de la persoanele cu handicap, de etnie romă, la cei care părăsesc centrele de plasament, beneficiari de venit minim garantat sau chiar studenți”. Corneliu Pricope a vorbit despre incubatorul de afaceri care deja incubează 24 de firme și și-a arătat speranța ca acest nou proiect își va regăsi utilitatea pentru care a plecat la drum, ajutând persoanele cu probleme să ajungă întreprinzători de succes.
Victor Nicolăescu a vorbit despre ce înseamnă economia socială, iar Dana Năstasă a punctat că “la nivelul municipiului Bacău s-au identificat categoriile vulnerabile cu care vom lucra, urmând să finalizăm lista cu firmele care se pretează acestei activități și vom schița ideile de afaceri. Noi punem la dispoziție cerințele tehnice, facem activități de consultanță, implementăm planul de afaceri sau ajutăm la identificarea celei mai bune oportunități de investiție, dar nu vom sprijini financiar noii întreprinzători”. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Modelul economiei sociale în România”, implementat în cadrul unui parteneriat din care fac parte Asociația Alternative Sociale în calitate de beneficiar și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare România, Academia de Studii Economice București și Universitatea A.I. Cuza Iași. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial “Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 – Investește în Oameni!”. La final vor fi create 15 noi locuri de muncă și cinci întreprinderi sociale. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns