În trei ani, instanța va decide cine va plăti datoriile istorice preluate de la Termoelectrica. Primarul Romeo Stavarache a anunțat că băcăuanii nu vor plăti niciun leu pentru aceste datorii. Datoriile istorice preluate odată cu CET-ul s-au ridicat la peste 350 miliarde de lei vechi, din care au rămas de plătit către ANAF un milion de euro, bani pe care Primăria Bacău îi consideră datorie a statului.
Claudiu TĂNĂSESCU
Societatea CET SA, cea care asigură energia termică în sistem centralizat în municipiul Bacău, a intrat în reorganizare judiciară. „Pe 26 septembrie, la Tribunalul Bacău s-a judecat cererea CET de reorganizare judiciară pentru datoriile către ANAF – a declarat primarul Romeo Stavarache. În trei ani se va da un verdict al administratorului judiciar și instanța va decide cine va trebui să plătească aceste datorii, pe care noi le considerăm ca fiind ale statului. Cetățenii municipiului Bacău trebuie să plătească prețul corect pentru serviciile de care beneficiază și nu datoriile istorice. Locuitorii Bacăului nu vor fi afectați de această decizie”.
Societatea CET SA a fost preluată de administrația locală băcăuană de la fosta Termoelectrica, prin hotărâre de Guvern, la acea vreme măsura fiind una politică, impusă de Banca Mondială. Consilierul local PDL Vasile Drăgușanu, fost director la CET SA, a prezentat în ședința Consiliului Local Bacău de ieri istoricul acestei societăți, datoriile și investițiile care s-au făcut, inclusiv cele 78 milioane de euro câștigate pentru modernizarea CET cu fonduri europene de actuala administrație a municipiului Bacău. CET SA a fost preluat pe plan local cu o datorie de peste 350 miliarde de lei vechi. De-a lungul timpului, Primăria Bacău a plătit din aceste datorii, dar nu și pe cele care erau ale statului.
„Din discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții ANAF și după acest an în care am încercat să scăpăm de aceste datorii, am reușit să plătim îm proporție de 90% – a precizat primarul Romeo Stavarache. A mai rămas un milion de euro, datorie pe care nu este normal să o plătească municipiul Bacău, pentru că sunt datorii la asigurările de sănătate, la stocul de lignit, la fondul de risc și împrumuturile CET-ului”. Primarul municipiului Bacău a mai punctat că investițiile realizate la CET, respectiv cele două grupuri de cogenerare, sunt în domeniul public, investițiile Primăriei Bacău și nu ale CET-ului și că, la fel, terenurile societății aparțin domeniului public al municipiului Bacău.
Lasă un răspuns