– semnalul de alarmă a fost tras în ședința Comisiei de Dialog Social, unde s-a propus o dezbatere cu patronatele, mediu de afaceri, AJOFM, instituțiile școlare și ISJ pentru găsirea celor mai bune calificări căutate pe piața muncii
Claudiu TĂNĂSESCU
Cursurile de calificare a șomerilor, dar și cele organizate de unitățile de învățământ, prin clasele profesionale sunt departe de ce se caută cu adevărat pe piața muncii. În cadrul ședinței Comisie de Dialog Social, Carmen Costân, director executiv adjunct a prezentat raportul de activitate al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău pe primele opt luni ale anului. Semnalul de alarmă a fost tras în ședință pornind de la cursurile de calificare organizate de instituție, dar și în clasele profesionale prin Inspectoratul Școlar Județean (ISJ).
„În urma discuțiilor pe care le-am avut în timpul unei campanii cu agenții economici din zona Oneștiului, aceștia mi-au spus că se lovesc de lipsa personalului calificat în utilaje agricole, tractoriști, mecanici sau specialiști în zootehnie și horticulutră – a declarat Iulian Găbureanu, inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bacău. Știu că aceasta este o problemă mai veche și de aceea ar trebui să se identifice cursurile după nevoile pieței muncii, pentru că există o neconcordanță între piața muncii și formarea profesională”. Punctul lui de vedere a fost întărit apoi și de liderii patronatelor băcăuane sau cei de sindicat.
Prefectul Claudiu Șerban a chestionat reprezentantul ISJ Bacău în legătură cu organizarea claselor de învățământ profesional. Acestea sunt în cadrul liceelor tehnice, dar pentru a organiza cursuri noi trebuie o întreagă procedură și avize, dar mai ales dotarea necesară. De aceea, cursurile se organizează tot după vechile dogme, de când pe piața muncii se căutau meseriași în construcții sau croitorese. Cazul este oarecum similar și la AJOFM.
“Propun să organizăm o dezbatere pe această temă cu directorii de instituții publice, mass media, AJOFM, ISJ, unități de învățământ, Camera de Comerț, patronate, sindicate, agenți economici – a declarat prefectul județului -, pentru a vedea exact ce meserii se caută acum pe piața muncii și în care ar trebui să formăm șomerii”.
Flamandu a zis
Comisia de Dialog Social ar trebui sa faca propuneri si comentarii la Acordul de Parteneriat 2014-2020, publicat in prima versiune de Ministerul Fondurilor Europene.
Dar ca de obicei, un inspector sef de la ITM, deturneaza discutiile in aceasta comisie cu propuneri care nu il privesc. Dupa ce a stat la o masa imbelsugata cu patronul unei firme (dupa vizita in teren si stabilirea comisionului), unde a aflat ca nimeni nu vrea sa se angajaze la respectivul patron din cauza salariului pe care-l plateste, a tras concluzia ca nu exista tractoristi calificati. Dar a uitat sa ne spuna de cati e nevoie si daca e dispus cineva sa-i platesca macar cu 1 leu peste salariul minim pe economie.
Din dorinta de a critica un raport de activitate al AJOFM pentru ca probabil nu sunt din acelasi partid s-a trezit sa faca comentarii despre calificarile si educatia din Romania, de altfel un domeniu in care nu exceleaza nici dl. inspector, el fiind numit acolo pe criterii politice.
Si daca tot a propus prefectul sa mai faca o discutie pe tema asta, sa-l puna pe dl. inspector sa verifice de ce la institutiile membre ale Comisiei de Dialog Social se angajeaza absolventi cu studii superioare pe posturi echivalate cu studii medii ca sa primeasca salariul minim pe economie? Pentru asta au studiat 3-5 ani ca sa faca calificare la locul de munca? Si daca apuca 3 ani in postul respectiv sunt dati afara ca sa nu le mareasca salariul. De ce nu le-a propus si patronilor din zona Onesti sa-si califice personalul la locul de munca?
Cristina a zis
Organizati domnule cursuri si la Onesti! Un plin de someri,in care in fiecare zi se mai inchide cate o firma, carora li se spune ca numai la Bacau se pot organiza cursuri.Care somer isi permite sa faca naveta zilnic la Bacau!