Dosarul furtului de pavele în care sunt cercetați polițistul Cătălin Mistodi și Alexandru Badaric a scos la lumină mai multe fapte de corupție în rândul câtorva polițiști.
Cătălina CHIFU
Polițistul Nicolae Cătălin Mistodi a fost trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni – instigare la furt calificat, luare de mită, complicitate la dare și luare de mită, abuz în serviciu. Dosarul furtului de pavele în care este cercetat și Alexandru Badaric a scos la lumină mai multe fapte de corupție în care ar fi implicați și alți polițiști, colegi și prieteni cu Mistodi. Anchetatorii susțin că, în perioada februarie – mai 2013, Mistodi a pretins și primit, de mai multe ori, foloase în schimbul „ștergerii” sancțiunilor pe care trebuia să le aplice, el sau colegii, șoferilor pentru diferite abateri în circulație. Procurorii spun că Mistodi apela și la colegi pe care îi recompensa ca să-i ierte pe șoferii certați cu legea. „Modalitatea de comitere a infracțiunilor era una abilă, concepută în așa fel încât să nu fie descoperit în flagrant – arată procurorii. Mistodi primea solicitarea de intervenție pe un telefon și le dădea curs de pe un alt telefon, iar pentru recompensarea agenților asupra cărora avea influență intermedia întâlnirile dintre contravenient și agentul constatator la ieșirea din schimb a acestuia”.
În februarie 2013, Daniel Ion B. a fost oprit în trafic, pe motiv că e defect sistemul de iluminat, de către agentul de poliție Andrei Ionuț C., coleg și prieten cu Mistodi. Șoferul nu avea polița de asigurare pentru răspundere civilă, iar polițistul i-a reținut documentele prezentate – cartea de identitate, permisul de conducere și certificatul de înmatriculare. Mistodi ar fi încercat să intervină pe lângă colegul său pentru a-i restitui șoferului documentele, dar a primit o replică elocventă: „Păi, vine cu mâna-n c…, să aducă și el un suc”. Sucul s-a transformat în două sticle de vin, în schimbul cărora șoferul a scăpat fără sancțiune. Același șofer s-a simțit dator să-i ofere agentului de poliție Andrei Ionuț C. și soției acestuia două bilete la un spectacol în cafeneaua pe care o conduce, plus consumația din acea seară.
Pentru a nu fi sancționat, un alt șofer a cedat presiunilor polițistului Mistodi și i-a făcut rost de uleiuri de motor de la firma la care lucra.
Un alt polițist cercetat de procurori este Lulu A., care a avut ghinionul să-l oprească în trafic chiar pe vărul lui Mistodi. Și acesta a scăpat fără amendă, după un telefon primit de la Mistodi.
Din intercepările telefonice reiese că mai mulți polițiști se mulțumeau cu „un vin, o prăjitură” pentru a trece cu vederea abaterile șoferilor. Cei care nu acceptau erau amenințați că, data viitoare, sancțiunile vor fi mai aspre.
Mai grav este că din probatoriul Parchetului rezultă că, încă din 2010, procurorii au fost sesizați, chiar de Biroul Rutier al Poliției Bacău, cu privire la posibile fapte de corupție în care ar fi implicat Mistodi. Contra unor sume de bani, acesta nu a luat măsuri de sancționare a unor șoferi vinovați de accidente rutiere care s-au soldat cu pagube și cu rănirea unei persoane.
cyupry a zis
PAI ACEST ASA ZIS POLITIST A FOST LASAT PREA MULT SA-AI FACA DE CAP.CHIAR SI PE MINE M-A TEPUIT.