Strategia va fi realizată în strânsă corelație cu exercițiul financiar al UE. Prin noile proiecte, municipiul Bacău speră să atragă de la UE alte 500 milioane de euro.
Claudiu TĂNĂSESCU
Municipalitatea băcăuană lucrează la o strategie de dezvoltare a orașului pe următorii 7 ani, în strânsă corelație cu bugetul Uniunii Europene pe 2013 – 2020. Anunțul a fost făcut de primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache. „Până la sfârșitul lunii vom organiza dezbateri publice în care vom prezenta strategia Bacăului pentru 2013 – 2020 – a declarat edilul Bacăului. Este o strategie care va schima în și mai bine fața orașului”.
Noua strategie de dezvoltare a municipiului Bacău va avea în vedere investiții în mediu, administrație, infrastructură și dezvoltarea mediului de afaceri. Ea este o continuare a strategiei elaborate de Primăria Bacău în anul 2005 și care a început să se contureze în anul 2008. Multe dintre investițiile pe care le are în vedere conducerea orașului au la bază investițiile cu fonduri europene. „Prin noua strategie ne-am propus să accesăm circa 500 milioane de euro, prin investițiile ce se vor realiza în oraș – a mai spus primarul Romeo Stavarache. Acum suntem la 80% din ceea ce ne-am propus prin strategia anterioară”.
În perioada 2005 – 2007, Primăria Bacău a lucrat la strategia actuală de dezvoltare a orașului, iar din 2008 au început să se contureze lucrările. Astfel, s-au atras bani pentru sistemul de termoficare a orașului, circa 80 milioane de euro, cea mai mare sumă alocată de UE unui oraș reședință de județ, s-au reparat străzile din oraș, unele de la 0, s-au modernizat Bazinul de Înot, Teatrul de Vară, s-au construit Centrul de Afaceri și Expoziții, pasajul subteran, pietonalul din centrul Bacăului, piațeta, spitalul municipal, podul Șerbănești, parcuri sau s-a modernizat infrastructura școlară. Acum se repară pasarelele Narcisa și Mărgineni și au demarat procedurile pentru construcția șoselei de centură. „Prin strategia pe care am realizat-o până în 2013 am reușit să atragem în Bacău 500 milioane de euro – a precizat primarul Bacăului. Șoseaua de centură a Bacăului era o investiție uriașă, iar Uniunea Europeană finanța doar proiectele de autostrăzi, așa că singura noastră șansă a fost să obținem finațare pe acest segment, introducând șoseaua de centură ca parte dintr-o autostradă. Valoarea investiției este de 100 milioane de euro, iar până la sfârșitul anului cred că se va semna contractul cu firma care va executa lucrarea”. Din noua strategia a municipiului Bacău face parte și construcția parcului internațional de IT.
Lasă un răspuns