Cum se ridică mercurul în termometre, iar Soarele topește mormanele de zăpadă căzute peste iarnă, organismul unora dintre noi refuză să țină pasul cu noul anotimp. Așteptată cu sufletul la gură de toată suflarea omenească, primăvara devine pentru cei care se simt lipsiți de vlagă un chin pe care nu pot să-l îndure decît cu doze astronomice de vitamine, legume, fructe și ceaiuri energizante. Remediile naturii, în combinație cu cele recomandate de medicii alopați sînt la îndemîna tuturor, așa că ar fi păcat ca astenia de primăvară să fie lăsată de capul ei. Bombardată din timp cu fel și fel „cocteiluri” de vitamine, dar și cu sport și bună dispoziție, astenia caracteristică începutului primăverii poate fi răpusă.
Astenia de primăvară, efectul lipsei vitaminelor din timpul iernii
Bogate în carne grasă, meniurile din timpul iernii își arată neajunsurile în pragul primăverii. Aportul de proteine pe care îl conferă organismului consumul de carne nu ne ajută să facem față trecerii bruște de la temperaturi foarte joase la valorile cu mult peste zero grade. În lipsa vitaminelor și mineralelor conținute în fructe și legume proaspete, în salate crude, semințe de grîu, secară sau ovăz, organismele care se acomodează mai greu trecerii dintre anotimpuri se simt în această perioadă vlăguite, obosite, cu o putere de concentrație mai mică sau incapabile să mai țină pasul cu ritmul de viață cu care erau obișnuite. „Carența complexului de vitamine B și C, a fosforului și a fierului sînt principalele lipsuri care provoacă instalarea asteniei de primăvară. Semnele asteniei sînt oboseala care se instalează la numai două, trei ore de la trezire, rezistența scăzută la efort, nervozitatea, iritabilitatea, tulburările de concentrare, de atenție, scăderea toleranței la frustare. Toate aceste simptome creează probeleme nu doar individului respectiv, dar și anturajului său, întrucît starea psihică a astenicului declanșează conflicte familiale minore, fără cauze importante majore”, spune medicul psihiatru Camelia Hriban.
Nu doar starea psihică ne este afectată de astenia de primăvară. Boala are și semne somatice, cum ar fi descuamarea tegumentelor, paloarea accentuată a feței, apariția cearcănelor, amorțeli în extremități, senzații de respirație accelerată la efort redus. În aparență ușor de suportat, astenia de primăvară trebuie tratată, deoarece în unele cazuri ea poate fi masca unor boli psihice grave, care depistate după ani de zile sînt mai greu de ameliorat. „Repausul, alimentele bogate în vitamine, cum sînt fructele și legumele proaspete, odihna activă cum ar fi lectura, vizionarea filmelor sau a concertelor, practicarea unui sport sînt cele mai bune remedii împotriva asteniei. Netratată, astenia prelungită, dublată și de o alimentație săracă în vitamine și minerale, poate conduce la o depresie”, a mai spus dr. Hriban.
Nu confundați astenia de primăvară cu debutul unei boli psihice
Chiar dacă diagnosticul de astenie de primăvară pare ușor de pus, chiar de către persoana în cauză, sînt situații în care boala nu trebuie tratată cu indiferență. În unele cazuri, ea ascunde începutul unei boli psihice cum ar fi schizofrenia șI tulburările maniaco-depresive. „Situații de acest gen pot apărea în special la elevi șI studenți cu rezultate foarte bune la învățătură. Părinții observă că, fiul sau fiica lor nu mai dă aceleași rezultate la școală, dar dă totul pe surmenaj și oboseală. Primul gest este de a-l bombarda cu vitamine ca să scape de așa zisa astenie de primăvară, dar, în lipsa unui consult psihiatric, sau a unei ședințe la psiholog, nu află decît după ani de zile că boala adevărată este schizofrenia. Descoperită după ani de zile, boala este și mai greu de tratat. În afara semnelor caracteristice asteniei de primăvară, părinții ar trebui să știe că, dacă apar și tendința de izolare la copilul lor, inversiunea afectivă față de părinți, trăirile contradictorii, insomniile, refuzul de a merge la școală sau negativismul verbal, acestea sînt specifice bolii psihice. Tot sub paravanul asteniei, o persoană care se află la debutul unei schizofrenii prezintă o scădere a voinței, idei bizare, aplecarea exagerată către paranormal”, continuă medicul psihiatru.
Pornind de la aceste capcane, specialiștii recomandă ca astenia de primăvară să nu fie tratată la întîmplare de cei care o resimt pe propria piele, ci în cabinetul unui medic, singurul în măsură să constate că slăbirea rezistenței organismului este cauzată de lipsa vitaminelor și mineralelor sau de începutul unei boli psihice grave.
80% dintre copii sînt anemici, iar astenia îI lovește din plin
Perioada de trecere de la iarnă la primăvară este greu de suportat și de copii. Lipsa alimentelor bogate în vitamine și a mișcării care îi fortifică pe cei mici sînt principalele cauze pentru care astenia de primăvară face victime și printre ei. Indiferent că sînt sugari, preșcolari sau școlari, marea majoritate a copiilor cad pradă asteniei. „Organismul lor este mai puțin pregătit să se acomodeze noilor condiții, și din cauză că pe timpul anotimpului rece și umed ei sînt expuși frecventelor infecții respiratorii acute. Din acest motiv, rezistența lor scade, iar faptul că beneficiază de o alimentație lipsită în vitamine și minerale le accentuează starea proastă. Simptomele asteniei de primăvară la copil sînt oboseala, paliditatea și lipsa poftei de mîncare”, a declarat dr. Dumitru Anton, șeful secției Pediatrie I a Spitalului Județean. Faptul că principala cauză a instalării asteniei este alimentația proastă, săracă în vitamine și minerale este aceea că micuți de numai cîteva luni cad pradă acestei boli. „80% dintre copiii din județ sînt anemici pentru că sînt hrăniți cu alimentație exclusiv lactată, iar 50% sînt rahitici din aceleașI cauze. Astfel de organisme tarate fac cu greu față acomodării la noul anotimp”, a mai spus dr. Anton.
Și copiii aflați la pubertate sînt în această perioadă o țintă ușoară pentru astenia de primăvară. Spre deosebire de cei mici, pentru care simptomele sînt oboseala, paliditatea și lipsa poftei de mîncare, adolescenții mai au de îndurat și durerile de cap rebele, în aparență fără cauză. La fel ca și adulții sau copiii foarte mici, adolescenții se pot acomoda mai ușor la condițiile anotimpului care bate la ușă dacă mănîncă alimente bogate în vitamine sau în situația în care consumă medicamente cu un conținut echilibrat în vitamine și minerale. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns