Decizia instanței în dosarul bolnavei de cancer care a dat în judecată Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău se va da astăzi. Curtea de Apel a judecat, săptămâna trecută, recursul în dosarul bolnavei de cancer laringian care a acționat în instanță CJAS Bacău, după ce instituția a refuzat să-i deconteze integral cheltuielile cu intervențiile și tratamentul de care a beneficiat într-o clinică din Viena.
Cătălina CHIFU
Dosarul a fost repus pe rol la termenul trecut, fiind suspendat aproape un an, timp în care Curtea de Apel – instanța care a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene de la Luxemburg și a cerut clarificări privind dreptul european – a așteptat recomandările magistraților europeni. Și asta pentru că legea românească în acest domeniu este ambiguă și lasă loc la interpretări de cele mai multe ori în defavoarea bolnavilor, asigurați de altfel obligatoriu la sistemul de sănătate. „Concluziile Curții de Justiție a Uniunii Europene au ajuns, iar răspunsul este unul favorabil pentru clienta mea – a motivat în instanță Petruș Flenchea, avocatul Elenei Luca. În baza legii statului român, clienta pe care o asist ar fi trebuit astăzi ori să nu poată vorbi, ori să fie moartă. Autorizația (formularul E112, n.r.) de care vorbește Casa de Sănătate nu a putut fi obținută din cauza cancerului galopant. Dacă ar fi așteptat și ar fi urmat toate etapele impuse de legislația românească, clienta mea ar fi fost moartă. De ce a fost nevoie să împrumute bani să se trateze singură în Viena? Dumneaei plătește și acum asigurările de sănătate chiar dacă statul a dezamăgit-o și nu i-a achitat, până la această oră, nici măcar sumele recunoscute.
Sunt zeci de mii de cazuri care ar trebui să vină în instanță. Răspunsul Curții de Justiție a Uniunii Europene, favorabil clientei mele, este un semnal că legea statului român ar trebui modificată și ar trebui să se concentreze pe nevoile bolnavului.” În răspunsul trimis de CJUE Curții de Apel Bacău se precizează clar că rambursarea banilor nu trebuie condiționată de o aprobare, dacă se dovedește urgența plecării. Mai mult decât atât, CJUE subliniază că dreptul european nu acceptă interpretări care exclud, în toate cazurile, rambursarea integrală a cheltuielilor, doar pe motiv că instituția nu a dat aprobare. În traducere liberă, bolnavul și salvarea unei vieți ar trebui să fie în prim plan, nu aspectele birocratice, iar deciziile ar trebui luate după ce se analizează fiecare caz în parte. Recursul de săptămâna trecută s-a judecat în lipsa vreunui reprezentant al CAS, care a preferat să depună în scris întâmpinare la recursul Elenei Luca.
Lasă un răspuns