Săptămâna aceasta, Gheorghe Falcă, primarul Aradului, se va afla în campanie electroală în Bacău. El candidează în cadrul PDL pentru a fi nominalizat candidat al partidului la alegerile prezidențiale. Înainte de a ajunge însă pe malurile Bistriței, primarul de Arad ne-a acordat un scurt interviu.
Claudiu TĂNĂSESCU
– Care este programul dumneavoastră pentru alegerile prezidențiale?
– Până la a fi candidat pentru alegerile prezidențiale, avem această competiție internă. Iar acest turneu prin filialele din țară e un excelent prilej de a le vorbi cât mai multor colegi despre un nou proiect pentru România, a cărui elaborare am început-o scriind o carte, „Societatea vie. Proiect România 2020”. Un volum în care afirm că, după aderarea la NATO și la Uniunea Europeană, România are nevoie de un nou proiect, mult mai profund asumat intern, și care poate fi oferit doar de către dreapta românească, pentru că doar principiile dreptei pot să recroiască un stat care e acum risipitor și ineficient, chiar abuziv în această guvernare a stângii. Cred în același timp că noul proiect pentru România nu poate fi propus decât de o mare formațiune de dreapta, deci după atingerea obiectivului unificării. Doar o astfel de mare forță poate promova convingător valorile și obiectivele dreptei: comunitatea, familia, ca instituții opuse etatismului, domnia legii, de la Decalog, la Constituție, libertatea și proprietatea ca sursă a libertăților și drepturilor noastre, recompensarea meritului și a muncii cinstite, toate aceste valori tradiționale. Ținta proiectului meu e aceea ca dreapta să devină și în sens propriu „populară”, bucurându-se de un sprijin larg. Și cred că va reuși asta dacă-i va viza natural pe acei cetățeni care împărtășesc valorile dreptei: omul de la țară evlavios și harnic, muncitorul calificat și, deci, educat, aflat pe o piață concurențială a muncii, meseriașul care își este sieși angajator și care acum e împovărat de taxe risipite de stat, profesorul care dorește o ierarhie a meritului, nu fraudă în educație, orice categorie socio-profesională poate fi angrenată în jurul acestui set de valori. Iar atunci când se va crea această ultimă alianță, a unei societăți vii, cu politicieni ai dreptei unite și cu electoratul natural al dreptei, vor crește enorm șansele ca România să se transforme radical, printr-un nou proiect, către prosperitate și domnia legii.
– Care sunt atuurile în fața celorlalți doi candidați din PDL?
– Aradul are cea mai puternică și mai performantă organizație PDL. Admirația și, uneori, invidia cu care suntem priviți trebuie să-și găsească răspunsul într-un gest de colegialitate: voi vorbi celorlalte filiale despre modelul arădean, dezvăluind, dacă vreți, rețeta succesului nostru. Fiindcă pentru noi, la Arad, a fost o opțiune strategică faptul că am deschis partidul către societatea civilă, prin proiectul „3 pentru Arad”, și către o alianță locală cu alte forțe de dreapta, Mișcarea Creștin-Liberală. Prin proiectul „3 pentru Arad” am promovat, în cadrul Consiliului Local Municipal, trei reprezentanți ai societății civile, pe trei domenii cu impact la opinia publică: tineret, cultură și spații verzi. Toți trei au intrat în Consiliul Local Municipal în urma unui concurs. Iar astfel, prin promovarea societății civile și prin încercarea de unificare a dreptei, în Arad am continuat să învingem în alegeri.
– Care sunt avantajele în fața candidatului USL, în cazul în care veți trece de confruntarea din partid?
– E important să ne afirmăm limpede diferența esențială față de stânga, față de USL. Nu mai putem continua să fim prudenți și aproximativi în aplicarea efectivă a valorilor dreptei. Cred într-o Românie a dreptei și, de asemenea, sunt încrezător că și românii își doresc ca președinte un om de dreapta. Încet-încet, politicienii USL s-au transformat în părerologi, care sunt invitați pe la televiziuni doar pentru că au mai fost invitați, producând astfel comunicare irelevantă. Din păcate, acest lucru a produs o deficiență cronică a politicienilor de a comunica și chiar de a acționa instituțional. Mă refer acum la cei doi lideri ai USL, cu exemple clare. Cel mai recent și grav exemplu este dubla poziționare a lui Victor Ponta în chestiunea Roșia Montană. A susține ca premier proiectul, dar a vota împotrivă ca deputat trădează un grav deficit al capacității de a acționa instituțional. Ce să mai spunem despre domnul Antonescu, președinte al Senatului, remarcabil însă doar ca mare absent în această instituție. Așadar, dacă vorbim de președintele României, cred că anvergura înseamnă capacitatea de a comunica și a acționa întotdeauna instituțional. Iar unui candidat această capacitate trebuie să-i fie evaluată foarte atent, împreună desigur cu proiectul său de viziune pentru țară.
– Cum veți convinge electoratul băcăuan să vă voteze ca președinte al României, dat fiind faptul că sunteți primar al Aradului?
– Am demonstrat că avem performanță politică și administrativă la Arad. De asemenea, vin cu un proiect politic clar – unificarea dreptei –, dar și cu unul de reformare a României, prin „Societatea vie”. Dar, deocamdată, trebuie să-i conving pe colegii mei de partid din Bacău de proiectul meu și, odată convinși, sunt sigur că dumnealor mă vor ajuta ca împreună să convingem, la timpul potrivit, și electoratul băcăuan.
lumi a zis
A inceput oficial campania electorala? Falca e si cel mai bun candidat, ce sa zic! Moldovenii nu sunt prosti nea Falca, nu toti sunt romascani ! Ia incearca mataluta prin Ardeal, mai ales prin Cluj Napoca mai ales!