Primarii din județ, secretarii de comune și asistenții sociali și-au spus toate ofurile la întâlnirea cu șefii județului ce a avut loc ieri, la Centrul de Afaceri și Expoziții „Mircea Cancicov” Bacău.
Claudiu TĂNĂSESCU
Au participat organizatorul întâlnirii, Claudiu Șerban, prefectul județului, Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău, Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean, Dorian Pocovnicu, subprefect, și Ionel Floroiu, vicepreședintele CJ. Ședința a avut pe ordinea de zi teme ca modificările aduse prin Ordonanța Guvernului nr. 27/2013 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece, prezentarea programului informatic de calcul a valorii nete de producție pentru suprafețe de teren, animale și păsări, în vederea stabilirii dreptului la ajutor conform OG nr. 27/2013, stadiul aplicării Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România și prezentarea Legii nr. 154/2012 privind regimul infrastructurii rețelelor de comunicații electronice.
Primarilor li s-a prezentat o simulare cu noul program de calcul al venitului agricol, în baza căruia se acordă apoi venitul minim garantat, alocația de sprijin sau ajutorul de căldură. Ei au mai fost informați că, pentru prima oară, legea prevede acum și alocarea ca tip de ajutor de încălzire cu energie electrică acolo unde nu există altă sursă. S-a trecut apoi la prezentarea problemelor cadastrale, legate de depistarea rezervelor de teren de pe raza comunelor care vor putea fi date la retrocedare și prezentarea termenului limită pe care le au primarii pentru realizarea situațiilor, 20 decembrie 2013. Acest capitol a născut și cele mai multe întrebări, deoarece au fost primari care au susținut că ei, dacă au rezerve de teren în comună, nu sunt de acord să îl dea la alte comune pentru retrocedări. Ion Pravăț, primarul din Valea Seacă s-a plâns că multe primării nu au bani de salarii, deci de unde să mai plătească firmele de măsurători cadastrale, mai ales că această cheltuială nu a fost trecută în bugetul pe acest an, iar semnarea de contracte ar însemna încălcarea legii.
Dragoș Benea i-a anunțat pe primari că problema se va rezolva la rectificarea de buget. Veronica Donțu, primărița de Tamași a pus punctul pe „i”: „Ori facem măsurătorile cadastrale ca lumea, ori nu le mai facem. Dacă le vom face doar să fie pe hârtie atunci nu am făcut nimic”. Alți primari au sugerat că mai bine ar fi să se realizeze cadastrul general și apoi se va vedea ce terenuri sunt libere și care ar putea face obiectul retrocedărilor. Primarii s-au mai plâns șefilor județului de insuficiența banilor, de drumuri proaste, de necesarul de fonduri pentru școli, mai ales pentru încălzire pe timp de iarnă, de lipsa de personal sau de hățișul legislativ.
Lasă un răspuns