Cu acest prilej vor fi organizate și Simpozionul internațional „Ecologia și Protecția Ecosistemelor” și Expoziție de mere și va fi prezentată „Strategiei pentru Reconversie în pomicultură”.
Universitatea „Vasile Alecsandri”, Societatea Română a Horticultorilor, Camera de Comerț și Industrie și Patronatul Agricultorilor Bacău organizează, în perioada 8 – 9 noiembrie, a VIII-a ediție a Concursului Național de Degustare de Mere și prezentarea Strategiei pentru reconversie în pomicultură. Evenimentul va avea loc la sediul Universității „Vasile Alecsandri” și este completat de Simpozionul internațional „Ecologia și Protecția Ecosistemelor” și Expoziție de mere.
La aceste evenimente au fost invitați Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Constantin Apostol, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, senatori și deputați din comisiile de Agricultură ale Parlamentului României, reprezentanți ai direcțiilor agricole și ai camerelor agricole județene din Regiunea Nord-Est, ai universităților, institutelor și stațiunilor de cercetare-dezvoltare cu activitate în domeniul pomiculturii din întreaga țară. De asemenea, prezentarea „Strategiei pentru Reconversie în pomicultură”, din Politica Agricolă Comună 2014 – 2020 va fi făcută de dr. ing. Mihail Coman, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură de la Pitești – Mărăcineni (Argeș). Partenerii evenimentului sunt BASF România, Dedeman, Agricola Internațional și Popasul Trebeș, din Bacău. Participarea la eveniment este gratuită. Concursul Național de Degustare de Mere are loc, în fiecare an, în alte locații.
Manifestările vor debuta vineri, 8 noiembrie, de la ora 9,00, în Aula Universității „Vasile Alecsandri”, cu Simpozionul „Ecologia și protecția ecosistemelor 2013”, la care vor prezenta referate acad. prof. univ. dr. Constantin Toma (Planeta amenințată) și dr. ing. Mihai Coman, membri al Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS) „Gheorghe Ionescu – Sisești” (Sectorul pomicol din România: strategii și mijloace de relansare la nivel național și european în perioada 2014 – 2020), prof. univ. dr. Marian-Traian Gomoiu, membru corespondent al ASAS (Evaluarea integrității și performanțelor ecosistemelor – Criterii, indicatori și indici de stare a mediului) și acad. dr. Dumitru Muraru, membru corspondent al ASAS (Epopeea biodiversității).
În paralel, de la ora 10,00, în sala Senatului universității are loc Concursul Național de Degustare de Mere, iar de la ora 12,30, în Corpul B al acestei instituții vor fi rotite omagii cu prilejul aniversării a 70 de ani a profesorilor Ghiorghiță Gogu, Klaus Werner Battes, Neculai Baraba și Cătălin Rang și vor avea loc dezbaterea „Strategiei relansării pomiculturii pentru perioada 2014 – 2020” și masa rotundă „Biodiversitatea și problemele ei în România”.
Sâmbătă, 9 noiembrie, tot în Corpul B al universității va avea loc întâlnirea Societății de Limnologie, după care participanții la aceste manifestări vor face o excursie la Codrul Secular Runc, de lângă Buhuși.
Petru DONE
Lasă un răspuns