Pe 14 noiembrie se sărbătorește Ziua Mondială a Diabetului, prilej pentru atenționarea privind riscurile îmbolnăvirii prin diabet zaharat, care, alături de alte boli grave (cardiovasculare, cancere) se află pe primele locuri în topul morbidității și mortalității mondiale. Sloganul campaniei din acest an este „Înțelege diabetul, preia controlul”, iar scopul este acela de a informa populația cu privire la importanța adoptării unui stil de viață sănătos – mișcare zilnică, nutriție corectă, controlul greutății.
Pentru marcarea acestei zile mondiale, Direcția de Sănătate Publică Bacău, în parteneriat cu „Lions Club Moldova”, desfășoară astăzi, începând cu ora 9.00, în holul Muzeului de Istorie „Iulian Antonescu” Bacău, o activitate de screening gratuit pentru populație (determinări ale glicemiei, colesterolului, trigliceridelor, tensiunii arteriale, identificarea statutului de fumător).
De asemenea, joi, 14 noiembrie, începând cu ora 10.00, pe esplanada Pieții Tricolorului, se vor distribui materiale informative pe această temă și vor fi lansate baloane albastre, acțiune organizată de „Lions Club Moldova”.
În județul Bacău, pe primele nouă luni ale anului 2013, în evidențele Cabinetului județean de specialitate diabet și boli de nutriție s-au înregistrat peste 1.000 de cazuri noi de diabet zaharat. În același timp, numărul total de bolnavi de diabet rămași în evidență, la sfârșitul lunii septembrie 2013, era de 21.562.
Medicii trag un semnal de alarmă asupra faptului că riscul de a face diabet depinde de mai mulți factori printre care vârsta, antecedentele familiale, greutatea corporală, ponderea activității fizice în programul zilnic, alimentația, fumatul.
Medicii avertizează că diabetul poate afecta persoane de orice vârstă și că este foarte important ca boala să fie descoperită la timp. Diabetul zaharat este o boală cronică netransmisibilă, caracterizată prin nivele crescute ale glucozei în sânge (hiperglicemie). Odată apărut, diabetul durează toată viața, necesitând schimbarea stilului de viață și monitorizarea periodică a valorilor glicemiei. Speranța de viață a bolnavului de diabet este cu 5 – 10 ani mai mică, din cauza complicațiilor severe ce pot apărea atunci când valorile glicemiei nu sunt ținute sub control. Diabetul zaharat este o boală care „nu doare” și poate evolua mult timp fără niciun simptom, dar afectează inima, rinichii, ochii, vasele de sânge și nervii. Setea excesivă, urinările frecvente, creșterea apetitului, oboseala, scăderea vederii, infecțiile frecvente pot fi semne care anunță că boala s-a instalat.
Cătălina CHIFU
Lasă un răspuns