Curtea de Apel a judecat, ieri, primul termen în „Dosarul Damaschin”, după ce inculpații Eugen Mihai Mereuță și Claudiu Ciucă, condamnați la închisoare de către Tribunal, au făcut apel. În sala de judecată, față în față cu presupușii traficanți de persoane (aflați în libertate de câteva luni), s-a aflat și una dintre victime care a venit să depună mărturie.
Simona D. nu a putut da declarații la prima instanță, deoarece a fost plecată în străinătate, a explicat avocatul acesteia. A dat doar declarații la Parchet, pe care nu le mai recunoaște acum. „Nu e ceea ce am spus eu – a susținut, ofensată, Simona. Semnătura este a mea, dar nu și scrisul. Niciuna din declarații nu a fost scrisă de mine.” Pe un ton la fel de iritat a povestit cum a stat 8-10 ore la Parchet, timp în care, cu anumite pauze, a fost audiată și că, în asemenea condiții, nu a putut citi cu atenție declarația dată. Practic, nu mai știe ce a semnat, dar știe sigur că a spus adevărul. Ulterior a aflat și că i s-au încălcat drepturile, la momentul audierii de către procurori nefiind prezent un avocat care să o asiste. După zeci de întrebări adresate de judecător, procuror și avocata lui Mereuță, declarația Simonei s-a apropiat, în final, de cea dată la Parchet, cu mici nuanțări. „Am ajuns în apartament (presupus a fi al lui Mereuță, n.r.) la partea vătămată Ș. Monica (cea care le instruia pe fete, n.r.), în februarie 2008, după ce am devenit majoră. Pe 26 februarie am împlinit 18 ani, iar în apartament am ajuns pe 27 februarie. În acel apartament am stat doar două săptămâni, nu 10 luni. Am practicat prostituția. Jumătate din bani îi dădeam lui Ș. Monica.”
Mereuță, în spatele afacerii de prostituție
În declarația dată la Parchet, Simona vorbea de un tarif de 200 de lei și de cinci clienți pe zi. Ieri, nu și-a mai amintit de aceste detalii și s-a arătat extrem de ofensată că se insistă cu întrebări. Și-a pierdut răbdarea, a devenit irascibilă și a început să se încurce în declarații. Dacă la începutul audierii a susținut că pe Mereuță îl știe din vedere și că a venit doar o dată la apartament, spre final a recunoscut, involuntar, mai multe amănunte decât și-a propus. „Știam că Ș. Monica lucrează pentru Mereuță și că e cineva care îi dă bani să închirieze un apartament. Și banii din prostituție îi dădea cuiva. Tot Ș. Monica mi-a spus. În apartament eram doar eu, Ș. Monica și Roxana G.. Nu e adevărat că i-am cerut voie lui Mereuță să plec, atunci când m-am îmbolnăvit. Mereuță nu m-a amenințat niciodată, Ș. Monica mi-a spus că Mereuță o să-mi facă rău dacă plec. Mi-a spus că se va duce acasă la mine și va spune ce fac în București. La o lună după ce am plecat din apartament, cele două au venit acasă la mine și m-au întrebat dacă vreau să dau declarații despre ce s-a întâmplat. Nu am vrut să mă complic. Ele mi-au spus să dau declarații împotriva lui Mereuță, pentru că Poliția are nevoie de trei declarații. Nu am dat declarație pentru că nu voiam să afle ai mei că am practicat prostituția în București.”
Pe parcursul audierii, după ce judecătorul a revenit la anumite întrebări, Simona și-a „amintit” amănunte esențiale în proces, mai precis că Monica Ș. i-a spus că Mereuță a dat banii pentru apartamentul din București și că acesta lua jumătate din banii „produși” de fete.
Probe cerute în apărarea lui Mereuță
Tot la termenul de ieri, avocata lui Mereuță, Elena Băbușanu, a depus o listă cu cereri de probe în apărarea clientului ei. Client care a depus, la rândul lui, o altă listă cu cereri de probe, cu care avocata a lăsat de înțeles că nu este de acord, dar că Mereuță, în încăpățânarea lui, a trecut peste sfatul apărătorului. Acesta, așa cum a explicat avocata, a cerut din nou probe care au fost respinse de prima instanță. Printre ele, este posibil să fie și citarea Monicăi Gabor, așa cum anunța Mereuță în urmă cu o lună, într-o conferință de presă ținută într-o cafenea din Bacău. Monica Gabor ar fi, în opinia lui Mereuță, martorul-cheie al acestui proces ce ar face lumină în toată ancheta. Nu este prima oară, de altfel, când Mereuță acționează fără acordul avocatei. Pe tot parcursul audierii, cei doi s-au contrat din priviri, Mereuță a avut mai multe tentative de a interveni și a fost oprit de judecător și îndemnat să discute cu avocata lui. Elena Băbușanu a mai cerut instanței toate înregistrările video și audio din timpul audierilor de la Parchet ale tuturor inculpaților, părților vătămate și martorilor.
Zeci de fete, obligate să se prostitueze
Eugen Mihai Mereuță a fost condamnat de Tribunal la 10 ani de închisoare pentru trafic de persoane. Claudiu Ciucă a primit 3 ani de închisoare cu executare, acesta mai având o condamnare pentru alte infracțiuni. De asemenea, lui Mereuță i-a fost confiscată suma de 1.468.000 lei, considerată câștig ilicit obținut de pe urma victimelor, și s-a menținut sechestrul dispus în timpul procesului asupra unui autoturism. Procurorii l-au reținut pe Dinu Damaschin pe 22 decembrie 2011, sub acuzația că era liderul unei rețele de prostituție, din care făceau parte și minore, care își desfășura activitatea în apartamente închiriate în zone ultracentrale din București. Cei trei au fost acuzați că racolau fete din familii sărace, cărora le promiteau o carieră în modelling sau în televiziune, apoi le obligau să se prostitueze. Dinu Damaschin, cunoscut ca „protectorul” Monicăi Gabor, a murit în sala de judecată pe 17 februarie 2012, după ce mai bine de două luni a stat în greva foamei. În ceea ce-l privește pe Eugen Mereuță, anchetatorii au susținut că încă din 2002 pusese bazele unei afaceri de prostituție în Capitală, transformând apartamentele închiriate în bordeluri, denumite „saloane de masaj erotic”. Afacerea ar fi început într-un apartament, s-ar fi extins treptat, ajungând în final să se desfășoare în șapte imobile închiriate. Aproximativ 40 de victime ar fi fost obligate să se prostitueze.
Lasă un răspuns