Tribunalul Bacău a obligat Spitalul Județean de Urgență ( SJU) Bacău să plătească despăgubiri de peste 500.000 de euro unui pacient infestat cu stafilococ auriu, rămas infirm pe viață. Timp de doi ani, SJU a tratat cu indiferență acest proces, nu s-a prezentat în instanță și nu a contestat expertiza medico-legală. Când a aflat sentința, conducerea SJU a intrat în panică și a angajat un avocat. Acesta a reușit, la Curtea de Apel, să obțină refacerea expertizei.
Un pacient infestat cu stafilococ auriu în urma unei intervenții chirurgicale la Spitalul Județean de Urgență Bacău a dat în judecată spitalul și a câștigat procesul la prima instanță. Tribunalul Bacău a dat o hotărâre în favoarea bolnavului și a obligat SJU să plătească drept despăgubiri materiale și morale suma de 521.600 euro, bani care ar acoperi cheltuielile cu numeroasele internări și intervenții chirurgicale suportate ulterior la spitale din Iași și străinătate, dar și despăgubiri determinate de faptul că tânărul, de doar 27 de ani, a rămas infirm pe viață, fiind încadrat în grad II de invaliditate, cu o pensie de 268 lei. „Din raportul de expertiză medico-legal, necontestat de niciuna din părți, rezultă că reclamantul a suferit o intervenție chirurgicală la Spitalul Județean de Urgență Bacău, iar la 15 zile de la traumatism, cu ocazia internării la Spitalul de Urgență Iași, s-a constatat o secreție purulentă confirmată la examenul bacteriologic ca infecție cu stafilococ auriu – se arată în hotărârea Tribunalului. Raportul concluzionează că întreaga evoluție a pacientului a fost influențată dramatic de apariția infecției cu stafilococ auriu. În lipsa acestei infecții (care ulterior s-a cronicizat), leziunile pe care pacientul le prezintă s-ar fi vindecat în circa 4-6 luni și nu ar mai fi necesitat ulterioarele internări și intervenții chirurgicale. Față de concluziile raportului de expertiză medico-legală, instanța apreciază că s-a făcut dovada faptului că pe timpul internării la unitatea pârâtă (SJU Bacău, n.r.) reclamantul a contractat o infecție cu stafilococ auriu.” Instanța a luat în calcul infirmitatea fizică permanentă a tânărului, deficiența locomotorie medie și scăderea capacității de muncă la 60 la sută.
De cinci ani luptă cu infecția care s-a cronicizat
La sfârșitul lui august 2008, Ovidiu Istrati a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Bacău, în urma unui accident de circulație, cu multiple traumatisme – cranio-facial, toracic, comoție cerebrală, fracturi la ambele picioare. A fost internat la Ortopedie-Traumatologie și operat a doua zi, i s-au montat o tijă și șuruburi la coapsă și genunchi și i s-a pus o atelă gipsată. Ulterior, a fost transferat la ATI pentru a se trata afecțiunile pulmonare cauzate de traumatismul toracic. De aici, este transferat, pe 1 septembrie 2008, la Spitalul Pneumologic Iași, unde primește îngrijiri medicale pentru afecțiunile toracice. Starea tot mai gravă a tânărului a impus trimiterea lui la Clinica de Ortopedie a Spitalului “Sf. Ioan” Iași, unde i s-au făcut analize medicale și s-a descoperit infecția cu stafilococ auriu. De mai bine de cinci ani, tânărul, care a rămas cu handicap pe viață, luptă cu această infecție și nici măcar acum nu este vindecat. Peste 25.000 de euro a cheltuit cu tratamente în țară și străinătate. Asta în condițiile în care a rămas fără loc de muncă, iar pensia pentru grad de invaliditate este de 268 de lei. Aproape două săptămâni a stat internat într-o clinică din Germania, unde a revenit după mai puțin de o lună, pentru scoaterea metalului. I s-a confirmat și aici stafilococul auriu, infecție foarte rezistentă la antibiotice. Viața tânărului de 27 de ani s-a împărțit, din 2008, în drumuri fie spre Iași – la spitalele “Sf. Ioan” și Militar, fie spre clinici din Germania sau Italia. În iulie 2011, la Institutul Ortopedic Rizzoli di Bologna din Italia, Ovidiu Istrati a fost supus unei intervenții chirurgicale de scoatere a fixatorului extern și alungire femur stâng, care era scurtat cu 4 cm.
Timp de doi ani, SJU nu i-a păsat de proces
Cel puțin curios este că, timp de circa doi ani, cât a durat procesul la prima instanță – Tribunalul Bacău – Spitalul Județean de Urgență nu s-a deranjat să trimită în instanță niciun reprezentant, deși are angajați consilieri juridici, nu a depus măcar în scris întâmpinări la acțiunea lui Istrati și nici nu a contestat expertiza medico-legală. „Deși legal citat, pârâtul (SJU, n.r.) nu s-a prezentat în fața instanței și nu a formulat apărări în sensul existenței unei cauze externe care să fi determinat această infecție. Prejudiciul suferit de reclamant este consecința unei infecții nosocomiale” – arată instanța. Sentința Tribunalului i-a scos din amorțeală pe cei din SJU, iar despăgubirea acordată bolnavului i-a șocat la propriu. În martie 2013, SJU declară apel împotriva sentinței Tribunalului. iar explicația pentru dezinteresul arătat față de acest proces este uluitoare: „Pe toată desfășurarea acțiunii, după cum s-a observat, Spitalul Județean nu s-a prezentat și apărat la termenele de judecată, deoarece din motive pe care le calificăm ca dubioase, consilierul juridic al instituției noastre nu a informat niciodată conducerea instituției despre gravitatea situației existente. Prin urmare, considerăm că avem dreptul la o apărare corectă.” Consilierul juridic al SJU, pe care s-a aruncat vina, a refuzat să vorbească despre aceste acuzații. Surprinzător însă, „vinovatul” indicat de SJU nu a fost sancționat, dat afară sau măcar mustrat, pentru că în realitate, așa cum ne-a confirmat chiar managerul Dan Stoica, nu are nicio vină. Explicația dată Ziarului de Bacău diferă total de cea trimisă Curții de Apel. În primul rând, Dan Stoica susține că juriștii SJU au fost în instanță, iar la dosar s-au depus documente din partea SJU, deși Tribunalul spune că spitalul nu doar că a lipsit total de la proces, dar că nici nu a trimis nimic în scris în apărare. „Nu am avut o apărare corespunzătoare – susține Dan Stoica. A fost mai bun avocatul lor. Dar nu a fost nimeni sancționat. Sunt documente la dosar, au fost și juriști în instanță. Nu știu ce s-a întâmplat, probabil că nu au fost suficient de fermi în pledoarie. Foarte curios este cum un judecător a dat o sentință pe baza unui articol de presă în care apare declarația unui medic din Iași.”
SJU și-a angajat avocat
De dosar, de când a început procesul la Curtea de Apel, se ocupă personal managerul SJU, Dan Stoica, așa cum a ținut să ne informeze. Conducerea SJU este hotărâtă să lupte cu toate armele pentru a câștiga acest proces. Consilierii juridici ai SJU au fost puși pe tușă, iar spitalul, pentru mai mari șanse de câștig, a angajat un avocat. SJU nu a cerut aprobarea Consiliului Județean, pentru că a decis să plătească onorariile avocatului din surse proprii.
Prin întâmpinarea depusă la dosar, procesul de la Curtea de Apel se transformă vizibil într-un război între spitale. SJU Bacău, pe de o parte, și spitalele din Iași, pe de altă parte. La mijloc, pacientul care merge în cârje și de-abia poate urca scările până în sala de judecată. SJU, prin avocatul angajat, vrea să demonstreze că infecția putea fi luată de oriunde, că nu e nicio dovadă că s-a infectat în spitalul din Bacău. Stafilococul auriu putea fi prezent pe hainele pacientului înainte de internarea în SJU sau putea fi luat după transferul din SJU la spitalul din Iași. În prima întâmpinare depusă la apel, SJU arăta că „pe perioada 25.08 – 31.08.2008, perioada internării în SJU, nu s-au înregistrat simptome sau analize de laborator care să justifice diagnosticarea cu o infecție nosocomială, cu atât mai puțin cu stafilococul auriu. În data de 01.09 2008, când pacientul a fost transferat la Spitalul Pneumologic Iași, în urma analizelor de laborator se constată «Bacterioscopie negativă. Cultură-floră fără semnificație clinică». Este o dovadă clară, confirmată și de un alt laborator, că pacientul era steril atunci când a fost transferat de la noi. În 08.09.2008, la Clinica de Ortopedie a Spitalului Sf Ioan Iași, se identifică stafilococul auriu – la aproape trei săptămâni de la intervenția chirurgicală practicată la SJU Bacău și mai mult de două săptămâni de la transferul pacientului la Spitalul de Pneumologie Iași. Nici în raportul de expertiză medico-legală efectuat de Institutul de Medicină Legală Iași, și nici în documentele medicale anexate nu se precizează că Istrati Ovidiu a fost infestat cu stafilococ auriu în unitatea noastră.”
Curtea de Apel a dispus o nouă expertiză
Paradoxal, deși expertiza ar fi în favoarea SJU, după cum susține managerul Dan Stoica, avocatul angajat de spital, Gigi Candet, depune în septembrie 2013 o nouă întâmpinare în care contestă întreg raportul de expertiză. „Expertiza este lovită de nulitate – a motivat avocatul Gigi Candet. Ar fi trebuit întocmită de trei medici legiști și ar fi trebuit ca lucrarea să exprime opinia acestora față de obiectivele solicitate. În cauza noastră, cei trei medici legiști au preluat integral concluzia unui medic primar Ortopedie-Traumatologie, care este salariat al Spitalului Sf. Ioan Iași. Expertiza nu dă nicio lămurire cu privire la modul în care s-a constatat infecția, locul și cauza acesteia.” Avocatul susține, la rândul lui, că expertiza nu a fost adusă la cunoștința conducerii SJU! Ioan Popa, avocatul lui Istrati, a cerut în instanță respingerea celei de-a doua întâmpinări a SJU, pe motiv că a fost depusă târziu și că instituția este decăzută din dreptul de a se folosi de alte mijloace de apărare și probe, atât timp cât doi ani nu s-a deranjat să depună nimic la dosarul judecat de prima instanță. Fără să ia în calcul indiferența cu care a tratat SJU procesul de la instanța de fond, Curtea de Apel a admis cererea SJU privind efectuarea unei noi expertize medico-legale și a cerut în plus informații de la direcțiile de sănătate publică din Bacău și Iași legate de infecțiile nosocomiale din spitale, rezultatele controalelor, sancțiuni, măsuri și investiții făcute de spitale.
Ieri, a avut loc un nou termen, însă instanța a amânat judecarea procesului pentru o altă dată, întrucât răspunsurile venite de la instituții au fost incomplete.
Ovidiu Istrati urmează să fie din nou operat
Apel împotriva sentinței Tribunalului a făcut și Ovidiu Istrati, în sensul de a fi recalculate daunele materiale. „Nu s-a luat în calcul o sumă de 8.300 de euro pe care am plătit-o în Germania și pentru care am depus la dosar chitanța care atestă plata – explică Istrati. De la 21.12.2012 până în prezent, am avut cheltuieli de îngrijire medicală de 500 de euro care nu au fost avuți în vedere la pronunțarea soluției. De asemenea, urmează să fiu din nou operat în Italia, după care alte trei luni voi merge în cârje, ceea ce presupune alte cheltuieli. Prejudiciul suferit este mult mai mare decât am putut aprecia la introducerea acțiunii, astfel încât solicit majorarea daunelor morale cu încă 250.000 de euro, față de daunele stabilite de prima instanță.”
Cătălina CHIFU
avramescu constantin a zis
pe data de 2 septembrie 2013 s.a nascut la maternitatea din moinesti fetita mea . In prima luna medicul de familie D.na Dr. Tefeles a observat in documentele iesirii din spital notat stafilococ auriu, fapt ptr. care ne.a indrumat sa facem analizele, in urma carora s.a constatat existenta acestuia in nasucul copilului. bineinteles ca ne.am speriat mai ales ca am citit pe internet diversele complicatii ce pot aparea de la acest virus si cazuri n de acest gen existente in tara. In spital am intrebat despre acest fapt si ni s.a spus sa stam linistitzi ca nu se v.a intampla nimic cu copilul. As dori sa iau legatura cu avocatul care l.a reprezentat pe OVIDIU ISTRATE ptr a ma lamuri in cateva probleme. Va multzumesc
Zaharia Olivia a zis
Si eu as dori sa iau legatura cu avocatul lui Ovidiu Istrate deoarece tatal meu a fost de asemenea infectat cu stafilococ auriu , in urma unei interventii chirurgicale la Spitalul Universitar Bucuresti. Va multumesc
veronica a zis
Ma aflu si eu intr-un caz asemanator cu a d-nului Istrate , copilul meu infectat din spital cu acelasi stafilococ , a rama cu piciorul mai scur de 12 cm a suportat 7 operati pana acum si inca nu am rezolvat in totalitate inegalitatea de membru. doresc si eu daca se poate nr de telefon al d-nului avocat pe care l-a avut d-nul Istrate.
Multumesc.
Geoana Fermecata a zis
Mi se pare o crima absoluta ce a facut SJU din Bacau!Rusine!Il voi ocoli si eu si familia mea.
ion a zis
apara-ne Doamne sau haideti sa facem ceva fratilor ca ne omoara de vii! mint halucinant in tribunale fara pic de jena si acum cred ca o fac cu buna stiinta.
1. stafilococul, ca orice virus are o perioada de incubatie, care este fix aia care a trecut pana sa il descopere. in plus, nu este un paduche ci un virus extrem de sofisticat si de pacatos. practic un fel de ciuma mai lenta, dar care ti-o coace negresit si are o lista lunga de prieteni la fel de pusi pe treaba ca el. si ghici ce, odata cu el, musafirii sunt deja pe drum.
2. iar 2 nemernicilor, nu s-a gasit nimic pentru ca nu s-a cautat! sunt 3 sau 4 locuri in care stau activi acesti virusi: in nas, in gat, in uretra si mai mult decat sigur si in leziuni. ei bine, casa nationala de asigurari si naiba sa o pieptene, nu deconteaza decat 2 analize. 2 din 3 deci, sau chiar din 4. altfel spus, stiind prea bine ca nu sunt in stare sa te trateze (omeneste se poate) si ai deveni o pacoste pe capul lor, ei au ales sa deconteze exudatul faringian si nazal. nu conteaza ca poti sta cu virusul in intimitate, ei te trimit acasa si sa ai sanatate, iar in tribunal mint tehnic.
domnilor, va zic, scapa cine poate! am 29 de ani, am o situatie buna, clinici si mari specialisti de tot felul si abia dupa 2 ani de caciulit pe la savantii nostri, am reusit sa iau un diagnostic. proabil ca pana acum am devenit si imunodepresiv, ba mai mult s-a dat startul.
uitati-va cum joaca teatru, face deosebirea intre infectii.. de parca o infectie nu e o infectie, el ne prezinta unul si acelasi lucru, ca doua chestiuni diferite.
bacterioscopia nu sfarseste in nici un caz investigatia un stafilococ numai si pentru ca inseamna analize uroculturii. ori acolo poate sa nu fie inca, iar daca pacientul a mai luat si un antibiotic inainte cu cateva zile (si nu pot decat banui din experienta ca manca in draci de toate tipurile, iar el cu accidentul are absolut toate sansele), rezultatul este oricum nul, cand mai raman atatia pasi de facut.
In laboratorul Synevo Bucuresti este disponibil, pentru cazurile de urgenta, un sistem automat de identificare bacteriana si efectuare a antibiogramei, cu eliberarea rezultatului in 24 ore de la izolarea germenului in cultura pura3.
una peste alta nimeni nu cauta stafilococul cat timp a fost internat la bacau in spital ca nu pentru aia venise si dati-mi voie sa va spun ca abia te cauta de ce ai, daramite sa te verifice de stafilococi dupa accident de masina. ar fi bine, dar inca nu am ajuns acolo.
bolile auto imune te ucid lent. sunt enorm de multe complicatii posibile, iar rezultatul fiecaruia este eliminarea completa, victoria.
aceste tulburari sunt, poate mai mult decat altele, tulburari de suflet. sufletul si-a dat foc la valiza si asteapta sa vada ce faci. stingi focul sau ramai in continuare inert, in negarea propriei persoane, a vocii care se aude tot timpul, tipul care nu se inseala niciodata.
poate ar fi bine sa ne gandim mai des la expresia noastra – „tot raul e spre bine” si macar din perspectiva ca altceva nu avem.
succes si sanatate