Șefii întocmeau contracte de credit cu semnături false.
Tribunalul Bacău a început audierea angajaților și păgubiților în cele două dosare de fraudare a BCR Moinești, în care sunt trimiși în judecată doi foști directori și mai mulți salariați ai băncii. Într-unul dintre dosare este anchetată Geta Dascălu, director al BCR Moinești în perioada 2004 – 2009, iar prejudiciul estimat depășește 1,9 milioane lei și circa 135.000 euro. În cel de-al doilea dosar, finalizat de DIICOT în octombrie 2013, a fost trimisă în judecată Manuela Comănescu, fost director executiv, cu o fraudă de peste 100.000 de euro, 35.000 dolari și 1,1 milioane lei.
Eugenia P., consilier clienți până în 2006, a declarat în instanță că de activitatea de creditare se ocupau Diana Ciuraru, Geta Dascălu și Camelia Bălan. Despre neregulile în acordarea creditelor, angajații din BCR Moinești au aflat în 2008, în urma unui control al Direcției Antifraudă. „Am aflat că Ciuraru și Dascălu nu au respectat normele bancare de acordare a creditelor – a precizat Eugenia P. S-a descoperit că acestea au dat credite la persoane pe bază de acte de identitate necorespunzătoare și cu adeverințe false. După acest control, Geta Dascălu a fost suspendată din funcție. Controalele s-au făcut în mai multe etape, de aceeași echipă, după ce mai multe persoane au făcut plângeri împotriva lui Dascălu că din conturile lor s-au retras sume și le lipsesc banii. Controalele se făceau, în general, de către o comisie de audit de la unitatea centrală a BCR Bacău, în mod frecvent, iar când se acordau anumite credite, aveam controale de la București, dar mai rar.” O altă angajată a băncii, Ramona A. – colegă de birou cu Diana Ciuraru, a susținut în instanță că nu-și mai aduce aminte nimic din declarația dată în fața procurorilor. Atitudinea acesteia a ridicat suspiciuni și l-a iritat pe judecător, care i-a atras atenția că legea prevede sancțiuni pentru declarațiile mincinoase. „Este adevărat că în 2008 s-a efectuat un control de audit de către BCR Iași – a arătat Ramona A. Am fost chemați și ni s-a adus la cunoștință că s-au găsit unele nereguli în procedura de creditare, de care sunt vinovate Ciuraru și Dascălu. După ce am plecat din BCR Moinești, m-am întâlnit cu persoane pe care le cunoșteam și care mi s-au plâns că s-au trezit cu credite de care habar nu aveau. Din discuții, am auzit că Geta Dascălu ar fi retras anumite sume din contul unor clienți.”
Inculpata Manuela Comănescu, martor într-un alt dosar de fraudare
În instanță s-a aflat, ieri, și Manuela Comănescu – una dintre directoarele BCR Moinești. Nu a fost citată în calitate de inculpat în dosarul în care este cercetată, ci de martor în dosarul în care este judecată o altă directoare BCR Moinești, Geta Dascălu. Pentru că se simțea rău, ea a rugat instanța să-i permită să stea pe scaun. „Până în 2008, am fost contabil șef în bancă – a precizat Manuela Comănescu. Acum sunt în concediu medical. Contractele de credit erau semnate de directorul sucursalei și consilierul de retail. Este adevărat că mi s-au prezentat (la urmărirea penală, n.r.) două contracte în care era consemnat numele meu, dar nu era semnătura mea. Nu am fost rugată niciodată să întocmesc sau să semnez vreun contract de credit.” Adriana Z., consilier clienți, a susținut în instanță că Geta Dascălu, director al BCR Moinești până în 2009, obișnuia să-i acceseze date din calculator atunci când nu se afla în birou. „Am surprins-o de mai multe ori la calculatorul meu și mi-a zis că a verificat un sold – a spus Adriana Z. În cursul urmăririi penale, mi s-au prezentat niște tranzacții făcute de pe calculatorul meu, dar nu au fost făcute de mine.” Aceeași angajată a susținut că Diana Ciuraru s-a plâns de mai multe ori că ar fi fost forțată de Geta Dascălu să facă anumite operațiuni care încălcau normele bancare. Declarații a dat și Adriana I., consilier clienți, care la rândul ei a reclamat că anumite contracte de credit, pe care apare numele ei, nu au fost în realitate întocmite și semnate de aceasta. „Am aflat că, de fapt, au fost întocmite mai multe astfel de contracte de către Diana Ciuraru și Geta Dascălu. Nu am bănuit niciodată că ar fi în stare să facă asemenea nereguli”, a completat Adriana I.
S-au trezit fără niciun leu în conturi
La termenele trecute au fost audiați și o parte dintre păgubiții care s-au constituit parte vătămată în cel de-al doilea dosar în care este anchetată directoarea Manuela Comănescu. Bogdan Acatrinei Însurățelu, medic veterinar la Moinești, avea deschise șapte depozite la sucursalele BCR din Moinești și Comănești. Prin ianuarie 2011, când a vrut să scoată bani, a fost informat că sumele au fost retrase. „Am fost la ghișeu și mi s-a spus că nu figurez cu nicio sumă de bani în cont – a declarat Bogdan Acatrinei Însurățelu. Aveam 204.620 lei. Cei de la bancă mi-au zis să stau liniștit, că se fac verificări. Peste două zile am fost chemat la bancă, unde erau și niște reprezentanți de la Antifraudă și m-au pus să fac plângere penală.” Declarații asemănătoare au dat și alți păgubiți care se judecă acum pentru recuperarea banilor. „Când am mers să scot dobânda, am constatat că îmi lipsesc banii – a povestit o bătrână. Din cei 120.000 de lei nu mai aveam niciun leu. Conturile apăreau ca fiind lichidate. Comănescu era deja demisă din funcție când am aflat eu. Am fost chemată la BCR, și cei de la Antifraudă mi-au spus să fac plângere.” Unii dintre ei au povestit că au avut un șoc atunci când inspectorii de la Antifraudă le-au arătat extrase de cont cu semnături false, care arătau cum și când au fost retrași toți banii lor. „Nu am umblat niciodată la depozit. Mi-au dispărut toți banii… În ianuarie 2010 am fost chemat la bancă și am aflat că din cont îmi lipseau toți banii”, a explicat Gheorghe Iordache.
Cătălina CHIFU
Lasă un răspuns