Primarul Romeo Stavarache a semnat ieri contractele pentru primele cinci blocuri. Alte 38 imobile sunt în diferite stadii de precontractare sau evaluare. Valoarea lucrărilor este de 4,1 milioane de lei, iar pentru toate cele 43 de blocuri este de 50 milioane de lei.
Primarul Romeo Stavarache și directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), Constantin Apostol, au semnat ieri, la sediul Primăriei Bacău, primele contracte de reabilitare termică, cu fonduri europene, a cinci blocuri din municipiu. „Este un moment istoric și, din câte știu, suntem primii din țară care semnează contractele de finanțare pentru reabilitarea termică prin programul european – a declarat primarul municipiului Bacău. Primăria Bacău a depus opt cereri de finanțare pentru 43 de blocuri. Acum am semnat contractul de finanțare pentru cinci imobile”.
Valoarea contractului semnat ieri este de 4,1 milioane de lei, dar reabilitarea termică a tuturor celor 43 de blocuri din oraș costă 50 milioane de lei (în jur de 12 milioane de euro). Cele cinci blocuri sunt situate pe străzile Milcov – numerele 59, 61, 63, 65 și Războieni 32. „Reabilitarea termică a blocurilor este un program pentru orașele reședință de județ – a declarat Constantin Apostol. Regiunea Nord-Est are pentru acest program de la UE un buget de 30 milioane de euro. Până acum au depus proiecte orașele Bacău, Iași, Suceava, Botoșani și probabil Vaslui. Din cele opt cereri de finanțare depuse de municipiul Bacău, cinci sunt în etapa de precontractare, celelalte în evaluare. În februarie sperăm să închidem perioada de contractare cu autoritățile locale, pentru a se putea organiza licitațiile în perioada rece, ca lucrările să înceapă din mai-iunie-iulie”.
La eveniment au mai participat viceprimarii municipiului Bacău, Mihai Șuștac și Vasile Tescaru, Cristina Buzdugan și Bogdan Duță, responsabilii acestui proiect.
Un proiect european plecat din Bacău
Proiectul de reabilitare termică a imobilelor a plecat din municipiul Bacău și acum se implementează în întreaga Uniune Europeană. „În 2011 am fost ales să întocmesc Regulamentul Fondului de Coeziune pentru perioada 2014 – 2020, care are un buget de 376 miliarde euro, adică 37% din fondurile totale ale UE – a mai spus primarul Romeo Stavarache. Atunci am introdus în regulament și fondurile pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe. Propunerea a fost aprobată în unanimitate și a luat naștere acest proiect pilot, pentru care UE a alocat României un buget de 200 milioane de euro”.
În acest program de reabilitare termică cu fonduri europene se vor face ample lucrări, de la demisol, scara blocului, anvelopare exterioară și până la acoperiș. Contribuția europeană este de 60%, în timp ce partea de cofinanțare este de 40%. Aceasta din urmă va fi achitată de asociațiile de proprietari. „Printr-o hotărâre mai veche a Consiliului Local am decis să suportăm din bugetul local contravaloarea pentru cei care au venitul până la nivelul salariului mediu brut pe economie, în jur de 1.600 de lei – a precizat primarul Bacăului. În această situație sunt peste 90% dintre băcăuani. Noi avem asigurați banii pentru partea de cofinanțare din credit”.
În municipiul Bacău mai sunt în faza de licitații alte 13 blocuri, lucrări care se realizează prin programul național de reabilitare termică. În total, în 2014 vor intra în execuție 56 de blocuri, adică vor beneficia de condiții sporite și reducerea cheltuielilor energetice băcăuanii din circa 3.000 de apartamente.
Claudiu TĂNĂSESCU
Lasă un răspuns