Perioada de operare este 10 ianuarie – 10 februarie.
Aproape 10.300 de gospodării din toate localitățile județului, producători agricoli și societăți agricole vor fi, în perioada 10 ianuarie – 10 februarie, subiecții Anchetei structurale în agricultură. Operațiunea are loc la numai trei ani de la ultimul Recensământ agricol, care a avut loc în 2010 și este ordonată de Uniunea Europeană, prin Eurostat. „Legislația europeană referitoare la statistica structurilor agricole – ne-a declarat directorul executiv al Direcției Județene de Statistică, Eugenia Harja – prevede organizarea și efectuarea anchetelor statistice comunitare cu privire la structura exploatațiilor agricole, respectiv recensămintele generale agricole, realizate o dată la zece ani, și anchetele structurale în agricultură în anii 2013 și 2016 (cercetări statistice realizate prin sondaj).” Anii 2013 și 2016 sunt ani de referință ai datelor culese.
Cele aproape 10.300 de gospodării, persoane fizice și societăți agricole au fost alese de Institutul Național de Statistică. În fiecare comună sau oraș ale județului va lucra, în perioada Anchetei structurale, câte un operator de interviu, care va solicita răspunsuri la întrebările din chestionarul standard. „Este – a precizat Eugenia Harja – un chestionar ceva mai simplificat decât cel de la Recensământul general agricol, din 2010, și este pe bază de eșantion. Oamenii știu, deci, ce se cere acum.”
Instruirea operatorilor de interviu a fost deja făcută, la Bacău, Onești și Moinești. Ei se vor legitima de fiecare dată și vor putea fi recunoscuți și după alte elemente distinctive. La începutul vizitei în fiecare exploatație agricolă, operatorul de interviu prezintă persoanei intervievate legitimația care atestă calitatea oficială a acestuia. Ziarul nostru va reveni, însă, cu detalii asupra acestui eveniment la începutul anului viitor.
Datele individuale înscrise în formulare sunt confidențiale și vor fi utilizate numai în scopuri statistice. Persoanele fizice intervievate au obligația de a furniza operatorilor de interviu sau de a înscrie în formulare date și informații corecte și complete.
Pentru ce se culeg datele
Scopul acestei cercetări statistice este de a asigura date pentru fundamentarea politicilor naționale în domeniul agricol, în concordanță cu acquis-ul statistic comunitar, comparabile la nivel internațional, necesare procesului de participare a României la Politica Agricolă Comună. De asemenea, datele obținute la ancheta structurală în agricultură se utilizează pentru actualizarea Registrului Statistic al Exploatațiilor Agricole, care reprezintă cadrul de eșantionare pentru toate cercetările statistice din domeniul agriculturii și pentru obținerea de statistici suplimentare pentru îmbunătățirea calității indicatorilor de agromediu și pentru elaborarea politicilor agricole și de dezvoltare rurală. De asemenea, datele vor fi folosite pentru statistici comparabile privind structura exploatațiilor agricole pentru orientarea politicilor agricole comunitare, prin utilizarea unor clasificări standard ale exploatațiilor agricole și utilizarea unor caracteristici clare, în vederea stabilirii tendințelor și pentru o abordare unitară a problemelor specifice agriculturii.
Ce se caută
Pentru a răspunde obiectivelor Anchetei, formularul de culegere a datelor este structurat pe Informații generale privind exploatația agricolă, Modul de utilizare a terenului, Informații privind irigațiile, Efective de animale, Mașini și echipamente agricole, Agricultura ecologică, Dezvoltare rurală, Persoane care au lucrat în agricultură, Alte activități aducătoare de venituri și alte informații.
Culegerea datelor în formulare se va efectua de operatorul de interviu, prin interviu direct (față în față), pentru exploatațiile agricole fără personalitate juridică din eșantion sau de persoana desemnată de conducătorul exploatației agricole cu personalitate juridică, prin autoînregistrare. Completarea formularelor se face la sediul exploatației agricole cu personalitate juridică sau la adresa capului exploatației agricole fără personalitate juridică, iar introducerea datelor se va face la Direcția Județeană de Statistică. Persoanele fizice și juridice sunt obligate să furnizeze datele și informațiile solicitate. În cazul în care refuză, vor primi amendă între 10.000 și 100.000 de lei.
Petru DONE
Lasă un răspuns