Numarul cererilor pentru platile directe pe suprafata de teren depuse la sucursala Bacau a Agentiei de Plati si Implementare pentru Agricultura in 2007 care au fost onorate la plata a ajuns ieri, dimineata, 7 mai, la aproape 16.000, iar in zilele urmatoare vor fi onorate altele 14.000. Ioan Melinte, directorul sucursalei, a precizat ca, din cele 35.183 de cereri primite in 2007, aproape 30.000 pot fi platite, dar numai 16.663 au primit autorizare de plata. Pentru alte aproape 14.000 se asteapta calcularea drepturilor de plata. „Banii au intrat in cont pentru o parte dintre fermieri – a mai spus Ioan Melinte -, dar pentru ceilalti documentatia se afla la Bucuresti, iar APIA trebuie sa emita, din Bucuresti, ordinele de plata. Sintem, la nivel de judet, in grafic, chiar printre primele trei judete din tara”. La alte 5.322 de cereri se efectueaza, in prezent, al doilea control administrativ. Pina acum, pentru 2008, au fost primite peste 21.000 de cereri. Numarul final ar putea fi mai mic in acest an, fata de de 2007, avind in vedere comasarea terenurilor, in special.
In procesul pentru depunerea cererilor la APIA sint implicate doar trei institutii, DADR, APIA si OJCA. In prezent, 43 de salariati ai acestor institutii lucreaza in centrele teritoriale ale APIA, pentru mobilizarea fermierilor si pentru a oferi ajutor la completarea cererilor. La prima reuniune a Consiliului Consultativ pentru Agriculturaa Judetului Bacau, de la inceputul saptaminii, prefectul Claudiu Serban a opinat ca in mobilizarea si constientizarea fermierilor ar trebui sa se implice si structurile administrative locale, care vor primi, in aceste zile, o adresa de la prefectura in acest sens. Ioan Melinte a atras, insa, atentia, ca cel mai bine este ca oamenii sa vina la centrele APIA, unde exista logistica necesara indentificarii parcelelor, datele necesare completarii cererilor si Registrul unic de inregistrare. Iar in judet sint opt asemenea centre, la care sint arondate localitatile. (Petru DONE)
sorin ionescu a zis
De la inceputul actiunii APIA,(sunt sigur ca nu am fost singurul),am apreciat modul de abordare defectuos.Greselile nu au intarziat sa apara,dar cred ca ele au fost intentionat savarsite.In foarte multe cazuri,terenurile raportate au fost inscrise in cereri si de proprietari si de arendasi.Era o simpla formalitate,ca toate cererile sa fie insotite de o copie a titlului de proprietate iar in cazul arendarii,de declaratia proprietarului.A iesit pana la urma o debandada,care nici in prezent nu este rezolvata cum ar trebui.Sunt ferm convins ca in aceste structuri(parere personala,fara intentia de a insulta pe cineva)mai bine de 60%din personal este incompetent si promovat prin parghii de coruptie.Are cineva curajul si buna intentie sa faca lumina in acest caz?Atata timp cat e vorba de sume imense puse in joc si care foarte usor pot fi indosite,departe aceste ganduri.Ce zice DNA?