Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, condusă de fermierul băcăuan Laurențiu Baciu, a paticipat, la finele anului abia încheiat, la prima Conferință specializată organizată de publicația online Agrostandard și de BB Events, intitulată „Iarna fiebinte a agriculturii românești”. La conferință au participat și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și ai instituțiilor subordonate, reprezentanți ai asociațiilor agricole Pro Agro, ROPAC, CATAR și altele, ai unor companii din sectorul agricol și peste o sută de fermieri.
Conferința a abordat, între altele, problema fierbinte a vșnzării terenurilor agricole către străini, asupra căreia și-au expus opiniile mai mulți vorbitori. Tratatul de aderare la Uniunea Europeană – a spus Laurențiu Baciu – arată că fiecare țară își va proteja siguranța alimentară. Pe acest criteriu, aproape toate țările membre au primit derogare pentru a prelungi termenul la care străinii vor putea cumpăra terenuri. România, însă, este singura țară care nu a cerut aceasta. „Ceea ce nu înteleg – a precizat președintele LAPAR – este de ce în acel tratat de aderare România a avut condiții speciale față de celelalte țări. Cum de s-a introdus, cum spun guvernanții, acel articol în care ne este interzis a-i opri pe străini să cumpere teren, deși celelalte țări nu au avut în tratatul lor cuprins așa ceva.”
LAPAR a facut multe demersuri, din 2010, pentru a sensibiliza guvernele care s-au perindat pe la Palatul Victoria, dar efectul a fost să se elaboreze o lege care este, însă, văzută de fermierii arendași ca un simulacru. Legea – a arătat Laurențiu Baciu – îngreunează accesul și la cumpărare și la vânzare pentru că cei care vând, de obicei oamenii săraci, nu au bani de cadastru, dar și prin limta de vârstă de 40 de ani impusă. Nici agenția statului care va monitoriza vânzările nu este bine-văzută, iar birocrația va solicta noi taxe în asemenea situații. „Este o lege antiromanească – a mai opinat președintele LAPAR -, care va îngreuna foarte mult vânzarea terenurilor, ca sa nu mai zic că tot acolo, în lege, arendașul care are mai puțin de un an în activitate nu are drept de preempțiune.” O problemă, cred fermierii, va fi și comasarea terenurilor agricole, tot din cauza noii legi.
„Cei care vin de afară să cumpere – a conchis laurențiu Baciu – au timp să aștepte. Au și timp, au și sistemul lor, au și bani. I-ați văzut cum umblă prin țară, au angajate echipe speciale care toata ziua bat din poartă în poartă, fac documente, iau notarul dupa ei, vin cu microbuzul. Ceea ce nouă nu ne dă mâna încă. Apoi, atunci când s-a cumpărat Banatul și partea de vest a României, guvernul Italiei a acordat credite cu 1% dobândă.”
În cursul anului 2014 vor fi organizate șase conferințe de acest fel, una la două luni.
Petru DONE
gigi a zis
RUGAM PE ACEASTA CALE PRESEDENTIA ROMANIEI PE D L PRESEDINTE BASESCU SA RETURNEZE ACEASTA LEGE ANTIROMANEASCA SI SA ELIMINE DIN CONTINUTUL EI VANZAREA TERENURILOR CATRE STRAINI ASA CUM FAC VECINII NOSTRII. MINISTRUL AGRICULTURII ESTE UN TRADATOR DE NEAM IMPREUNA CU CEI CE AU FUNDAMENTAT ACEASTA LEGE ANTIROMANEASCA .VE TI RAMANE IN ANALELE ATITOR FARA DE LEGI D LE BASESCU UN BUN ROMAN UN PATRIOT .M AS BUCURA NESPUS DE MULT DACA ACEST MESAJ AR AJUNGE LA PRESEDENTIA TARII.