Mai toate cazurile de corupție din ultimii ani, care au dus chiar la închiderea unor politicieni, cazul Adrian Năstase sau Cătălin Voicu, dar și cel al lui Relu Fenechiu – și el la un pas să fie condamnat definitiv – au avut legături cu județul Bacău. Afacerile derulate în județul nostru sau de oameni de afaceri băcăuani au creat printre cele mai mari dosare cercetate de justiție și au dus la cele mai răsunătoare condamnări.
Fostul prim-ministru și lider al Partiului Social Democrat, Adrian Năstase, a ajuns după gratii în două dosare, ambele legate de oameni și firme din Bacău: Irina Jianu, fosta șefă a Inspectoratului de Stat în Construcții, Sergiu Sechelariu, secretar de stat în aceeași perioadă la Ministerul Construcțiilor și Locuințelor și firmele Coninpuls, Vertcon, Regal Glass – conduse și/sau deținute de cei doi băcăuani. Cele două dosare de amploare au fost „Trofeul Calității” și „Zambaccian”, care au dus la condamnarea la închisoare cu executare a lui Adrian Năstase în ambele dosare. Solidară cu el a fost și Irina Jianu, condamnată și ea la închisoare în ambele dosare, în timp ce Sergiu Sechelariu a scăpat prin ciripeală, în calitate de martor.
Alt cuplu cu legături în Bacău: Costel Cășuneanu – Cătălin Voicu
Cunoscutul om de afaceri Costel Cășuneanu a avut și el probleme cu justiția, alături de un alt politician, fost deputat de Bacău, Cătălin Voicu. Cei doi au fost implicați într-un dosar de corupție. Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Cășuneanu și Marius Locic au fost trimiși în judecată în 21 mai 2010 de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru trafic de influență, complicitate la trafic de influență, cumpărare de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată. DNA a susținut că, în anul 2009, Cătălin Voicu a pretins de la Costel Cășuneanu în mod repetat, la diferite intervale de timp, sume de bani, totalizând 260.000 de euro, din care a primit 200.000 de euro, promițând că în schimb va interveni pe lângă magistrații Secției Contencios administrativ și fiscal din Înalta Curte de Casație și Justiție învestiți cu soluționarea unui dosar având ca obiect litigiul dintre societatea PA&CO Internațional Oituz și CNADNR și-i va determina pe aceștia să adopte o soluție favorabilă societății comerciale la care acesta era asociat. La finalul procesului, fostul deputat de Bacău a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare cu executare, în timp ce omul de afaceri de la Oituz a primit patru ani condamnare cu suspendare.
Relu Fenechiu, judecat pentru Operațiunea „Transformatorul”
Legătura nedorită acum a fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, cu Bacăul vine din organizarea fostei Sucursale de Întreținere și Servicii Energetice și Electrice (SISEE) Moldova, cu sediul central în municipiul de pe Bistrița, devenită nu de mult timp societatea Servicii Energetice Moldova (SEM). Conform procurorilor, în perioada 2002 – 2005, în calitatea lor de directori generali ai SISEE Moldova, respectiv de director comercial, inculpații Turbatu Ioan, Mărghidan Ion și Andronache Petru și-au îndeplinit, cu știință, în mod defectuos atribuțiile de serviciu cu privire la efectuarea unor tranzacții cu componente ale sistemului energetic (transformatoare de putere, întrerupătoare etc.), cu firmele La Roca, Fene Grup, Euro Plus și Tehnorom. Toate firmele sunt din Iași și îi au ca asociați sau administratori pe inculpații Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian și Damian Mihai Bogdan. Astfel, în urma unor proceduri de achiziție publică fictive, cu complicitatea inculpaților Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian și Damian Mihai Bogdan, s-ar fi acceptat livrarea de produse pentru sistemul energetic necorespunzătoare calitativ, fiind vechi, uzate, de proveniență incertă, iar prețul de achiziție era aproximativ similar cu cel al unui produs nou.
Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de circa 7,6 milioane de lei (1,7 milioane de euro) și reprezintă valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziționate, aflate, în proporție de 99%, și acum pe stoc. Suma este imensă, mai ales comparativ cu situația financiară actuală a SEM, societate aflată în prag de a fi dizolvată, iar salariații, peste 400, concediați. „Noi – ne declara liderul sindicatului din SEM, Mihai Bălan – nu putem să ne pronunțăm asupra acestor fapte. E treaba instanței de judecată. Dar ne gândim la valoarea prejudiciului. E mare. Totuși, cred că ea reprezintă doar 5% din totalul înregistrat în SEM. De aceea, ne întrebăm acum: oare pentru celelalte 95 de procente cine este răspunzător și cum se va face dreptate?”
Până una-alta, Relu Fenechiu încă nu a primit o sentință a instanței. Dosarul se află în ultima fază de judecată, iar completul de judecători urmează a se pronunța în recursul formulat la condamnarea la cinci ani de închisoare cu executare.
Corneliu Iacobov s-a lăsat de politică și a ajuns la închisoare
Un alt nume sonor, care a ajuns la închisoare și care a cochetat cu politicul, fiind un apropiat al deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, este omul de afaceri Corneliu Iacobov. Fost lider PSD Bacău și el, Iacobov a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare, la fel ca Marin Marin, iar Toader Găureanu a primit șase ani de închisoare, în dosarul RAFO Onești, pentru prejudicierea rafinăriei. În plus, Corneliu Iacobov, Toader Găureanu și Marin Marin au fost obligați de judecători la plata sumei de 18.455.220 lei către RAFO și a câte 7.000 de lei cheltuieli de judecată. Corneliu Iacobov își ispășește pedeapsa la Rahova, unde scrie analize economice la revista penitenciarului, “Încercări”.
Claudiu TĂNĂSESCU, Petru DONE
CRISTIAN a zis
DAR CET BACAU NU INTRA IN ACELASI TIPAR ? ,SAU AVETI INTERZIS SA SCRIETI ?
Mioara a zis
Asa, foarte bine, sa stea la inchisoare pana la adanci batraneti. Si nu numai ei, mai sunt o multime de „directorasi” care trepadau in jurul lor si ii sustineau, care care s-au imbogatiot peste noapte si au distrus fabricile si au lasat pe drumuri sute de oameni de la RAFO ONESTI, PETROMEC MOINESTI, ETC, ETC. Hoti nesimtiti, jigodii care au furat pana nu au mai putut, acuma sa putrezeasca in inchisoare.