Judecătoria Bacău a respins, pe 6 ianuarie, propunerea Parchetului de prelungire a arestului preventiv în cazul fostului primar din Luizi Călugăra, Aurel Varga, cercetat pentru abuz în serviciu, instigare la fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Tribunalul Bacău nu a ținut cont de argumentele primei instanței și ale avocatului fostului primar și a prelungit arestul preventiv pentru încă 30 de zile. Aurel Varga a anunțat, ieri, în instanță că și-a dat demisia din funcția de primar chiar înainte de Crăciun.
Ieri, la Tribunalul Bacău s-a judecat recursul Parchetului împotriva deciziei Judecătoriei de a-l pune în libertate pe Aurel Varga. Procurorul de ședință a adus în discuție perioada îndelungată a activităților ilegale, prejudiciul ridicat – un milion de lei, dar și încercările fostului primar de a-i influența pe alți inculpați din acest dosar. „S-a motivat că o parte din prejudiciu a fost recuperat, dar acest demers a fost făcut după sesizarea organelor de anchetă și după începerea urmăririi penale – a explicat procurorul. În motivarea Judecătoriei se mai precizează că primarul și-a dat demisia din cadrul Primăriei Luizi Călugăra și că nu ar mai putea influența procesul. Nu suntem de acord cu acest lucru, inculpatul mai poate influența martorii. Cercetarea penală nu este finalizată și nu se poate decide punerea în libertate după doar 30 de zile de arest.”
Pe de altă parte, avocatul Liviu Ghioc a susținut în instanță că situația de la momentul arestării s-a schimbat. S-a acoperit mare parte din prejudiciu, iar Aurel Varga și-a dat demisia din funcția de primar. „Parchetul vorbește de un prejudiciu de un milion de lei. La data la care s-a judecat prelungirea arestului am reușit să dovedesc că prejudiciul este de fapt de 7,5 miliarde lei vechi, deci nu 10 miliarde – a arătat Liviu Ghioc. Din acest prejudiciu s-au recuperat 5 miliarde. Magistratul de la Judecătorie a considerat că datele s-au schimbat. De asemenea, s-a spus că, din redarea convorbirilor telefonice, rezultă că Aurel Varga a luat legătura cu alți coinculpați pentru a-i influența în sensul denaturării adevărului. Este eronat. Nu el a sunat, ci inculpații l-au sunat pe el. Din conținut reiese că Aurel Varga le-a spus să stea liniștiți, că va acoperi prejudiciul. Discuțiile au fost doar despre recuperarea prejudiciului și finalizarea lucrărilor. În același timp, s-a interpretat că Aurel Varga și soția lui au înstrăinat imobilul în care locuiesc pentru a se sustrage măsurilor asiguratorii și pentru a evita sechestrul. Nu este adevărat, au vândut imobilul pentru a acoperi prejudiciul.”
În ciuda acestor argumente,Tribunalul Bacău a admis recursul Parchetului și a prelungit arestul preventiv cu încă 30 de zile.
Aurel Varga și-a dat demisia din funcția de primar
Aurel Varga și-a dat demisia din funcția de primar al comunei Luizi Călugăra pe 24 decembrie 2013, a anunțat avocatul său, Liviu Ghioc. „Demisia este depusă și la dosar, prefectul a luat act de ea și urmează să fie adusă și la cunoștința Consiliului Local – a precizat Liviu Ghioc. Aurel Varga nu mai are acces în Primărie și nu mai poate influența ancheta. Se poate spune că e o demisie de onoare, de bun simț.”
Aurel Varga a luat decizia de a demisiona ca urmare a greșelilor pe care le-a făcut: „Am zis că nu mai are rost să rămân în funcția de primar – a declarat în instanță Aurel Varga. Am comis niște greșeli și era normal să demisionez. Nu mi-am dat seama că o să fie atât de grav”.
Instituția Prefectului – județul Bacău va lua măsurile stabilite de Legea nr. 393/2004 privind statutul aleșilor locali, în acest caz. „Primarul anunță în scris demisia Consiliului Local, care se reunește în ședință și ia act de demisia primarului – a declarat Carmen Cioltan, purtător de cuvânt la Instituția Prefectului. Secretarul întocmește un proces verbal după ședință și, împreună cu demisia, le înaintează Prefecturii. Prefectul dă apoi ordinul de încetare a mandatului înainte de termen. Toate hârtiile, împreună cu ordinul se înaintează la Ministerul Afacerilor Interne, care propune Guvernului stabilirea datei de organizare a alegerilor pentru un nou primar. Data se stabilește prin hotărâre de Guvern”.
Lucrări plătite și recepționate dar nerealizate
Aurel Varga a fost arestat preventiv pe 12 decembrie 2013. Fostul primar din Luizi Călugăra este cercetat pentru abuz în serviciu, instigare la fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată. Procurorii susțin că, în perioada 2010 – 2011, Aurel Varga – în calitate de consilier local – i-ar fi convins pe primarul de atunci, Mihai Funaru, pe directorul Școlii nr. 1 Luizi Călugăra, Petru Ciurea, precum și pe alți consilieri locali să încheie contracte de lucrări cu două societăți de construcții, la prețuri supraevaluate și fără respectarea legii. Deși nu au fost realizate, lucrările au fost recepționate, iar sumele achitate ar fi intrat în conturile unor firme la care administrator este soția lui Aurel Varga. Procurorii mai susțin că și în perioada 2012 – 2013, în calitate de primar al comunei Luizi Călugăra, Aurel Varga ar fi încheiat contracte de lucrări cu mai multe societăți comerciale, fără respectarea prevederilor legale privind contractele de achiziție publică și ar fi dispus plata unor lucrări neefectuate, banii ajungând tot în contul firmelor soției sale.
Cătălina CHIFU
Claudiu TĂNĂSESCU
Lasă un răspuns