Curtea de Apel Bacău a ignorat o recomandare a Curții de Justiție a Uniunii Europene
– Curtea de Apel Bacău a refuzat să țină cont de o recomandare a Curții de Justiție a Uniunii Europene, în favoarea unei bolnave de cancer – încă o dată se demonstrează că interesele statului sunt mai presus de cele ale omului de rând u pacienta este hotărâtă să deschidă acțiune la CEDO
Cătălina CHIFU
Bunele intenții ale unor magistrați de la Curtea de Apel care au sesizat aberațiile din legislația românească în domeniul sănătății și, din proprie inițiativă, au cerut clarificări și o recomandare a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), pe dreptul european, s-au dovedit a fi praf în ochi. Total surprinzător și de neînțeles, Curtea de Apel Bacău a refuzat să țină cont de recomandarea CJUE în dosarul bolnavei de cancer care a dat în judecată Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CAS) și a cerut decontarea integrală a intervențiilor și tratamentului de care a beneficiat într-o clinică din Viena. Recomandările CJUE, clar în favoarea bolnavei, au fost interpretate de Curtea de Apel Bacău, iar magistrații au selectat din răspunsul instanței europene doar acele detalii care protejează interesele instituțiilor statului. Pentru a doua oară, Elena Luca este învinsă de birocrația și legile ambigue din România, dar și de temerea unor magistrați de a crea un precedent periculos care ar putea păgubi statul.
Reamintim că Elena Luca a fost diagnosticată, în 2008, cu cancer laringian și a fost la un pas de moarte. Înainte ca boala să se agraveze, Elena Luca a făcut demersuri la CAS pentru obținerea formularului E112, în baza căruia i-ar fi fost decontate intervențiile și tratamentele de care ar fi beneficiat la Clinica Universitară AKH din Viena. Birocrația, numeroasele piedici și întârzieri de care s-a lovit în obținerea formularului, dar mai ales stadiul avansat al cancerului au impus plecarea de urgență la Viena. În disperarea de a se salva de la moarte, femeia a decis să-și plătească singură intervențiile și tratamentele, primind totuși asigurări de la angajații CAS că, la întoarcere, i se vor deconta cheltuielile. Când s-a întors în țară, Elena Luca a aflat că, de fapt, CAS nu îi va deconta decât o parte din costuri, invocându-se lipsa formularului E112. Din suma totală cheltuită în Viena, de 21.733 euro, CAS i-a decontat doar 4.000 de euro, în baza unui alt formular, E126.
Bolnava a dat în judecată CAS, însă Tribunalul nu a văzut dincolo de litera legii și a dat câștig de cauză CAS. Lege care spune, culmea paradoxului, că formularul E112 poate fi eliberat după efectuarea tratamentului, în caz de forță majoră, însă numai dacă nu s-a făcut plata serviciilor medicale. Pentru că Elena Luca și-a plătit singură tratamentele, legea nu mai permite decontarea integrală!
Recomandarea CJUE contravine intereselor statului
În recurs, magistrații de la Curtea de Apel au sesizat aceste aberații din lege și au decis să aplice o procedură mai rar folosită – sesizarea și interogarea Curții de Justiție a Uniunii Europene de la Luxemburg, pentru clarificări pe dreptul european.
Răspunsul judecătorilor de la CJUE a fost, de principiu, în favoarea bolnavei de cancer. Magistrații europeni au fost de părere că rambursarea banilor nu trebuie condiționată de o aprobare, dacă se dovedește urgența plecării la tratament. În hotărârea CJUE se arată că, în condițiile în care refuzul rambursării banilor nu este întemeiat, ci motivat numai de absența aprobării prealabile, cheltuielile suportate de bolnav cu tratamentele în alt stat membru trebuie rambursate în limita cuantumului stabilit de legislație. De asemenea, în ordonanța CJUE se precizează că articole din dreptul european se opun interpretărilor care exclud, în toate cazurile, rambursarea integrală a cheltuielilor doar pe motiv că instituția nu a dat aprobare. Surprinzător, Curtea de Apel Bacău, cea care, de altfel, a sesizat din proprie inițiativă CJUE, a decis să nu țină cont de recomandarea CJUE și a respins recursul Elenei Luca. Recomandarea CJUE pune accent pe interesul bolnavului, asiguratului, și, în mod evident, dacă s-ar fi luat în calcul s-ar fi creat un precedent extrem de periculos, cu consecințe grave asupra bugetului statului. În motivarea deciziei, Curtea de Apel se inspiră din hotărârea Tribunalului și face referire la aceleași prevederi legale absurde din legislația românească. „Cererile pentru eliberarea formularului E112 au fost adresate intimatei-pârâte CAS Bacău după efectuarea, respectiv, achitarea tratamentului medical în străinătate. Formularul E112 poate fi emis și după plecarea persoanei beneficiare dacă, din motive de forță majoră, nu a putut fi eliberat. Formularul se eliberează numai dacă nu a fost achitată contravaloarea serviciilor medicale. Din momentul efectuării plății, formularul nu mai produce efectele juridice pentru care este solicitat” – motivează Curtea de Apel. Instanța nu a găsit CAS vreo culpă în neeliberarea formularului solicitat și nici un refuz nejustificat privind eliberarea formularului și decontarea integrală a contravalorii costurilor medicale suportate de bolnavă.
Bolnava de cancer își caută dreptatea la CEDO
Elena Luca este hotărâtă să deschidă în scurt timp o acțiune la CEDO. „A fost o soluție surprinzătoare, ținând cont de faptul că în decizia Curții de Apel s-a exprimat un punct de vedere total diferit de dispozițiile CJUE – ne-a declarat Petruș Flenchea, avocatul Elenei Luca. S-a preferat o soluție care să protejeze doar instituțiile statului, și nu interesul omului. Dreptul la apărare al clientei mele a fost încălcat în momentul în care s-a ignorat o dispoziție obligatorie de către completul de judecată. Din păcate, este evident că singura șansă a unui cetățean european de a-și face dreptate este să deschidă acțiune la CEDO. La acest moment, clienta mea intenționează să formuleze acțiune pe rolul CEDO.”
Reprezentantul local al instituției Avocatul Poporului, Doina Sîrghie, remarcă, de asemenea, că recomandarea CJUE este un semnal clar că sunt probleme mari în legislația românească și că drepturile asiguraților nu sunt respectate. „Dacă această doamnă se va adresa CEDO sigur va avea câștig de cauză și poate obține despăgubiri morale de la statul român, care va trebui să țină cont de decizia CEDO – explică Doina Sîrghie. Legea noastră este ambiguă, stufoasă, sunt în continuare probleme, plimbăm oamenii pe drumuri degeaba. Legea trebuie să fie clară. Or, anumite articole, dispoziții pur și simplu nu au logică”.
pal vasile a zis
buna seara
am citit articolul dvs legat de cauza dnei Luca Elena.
am gasit si speta instantei Curtea de Apel Bacau pana la momentul sesizarii CJUE.
as fi interesat sa intru in posesia (punctului de vedere al CJUE), recomandarea data de CJUE, deoarece am o speta similara la o instanta din Bucuresti aflata in acest moment in recurs respectiv la Curtea de Apel Bucuresti .
S/au daca se poate sa fiu pus in legatura cu avocatul dnei Luca Elena din cauza prezentata de dvs.
Mentionez ca si in cauza noastra este vorba de aceeasi problema respectiv ramburasarea unor cheltuieli medicale efectuate in urma unui tratament de urgenta la Viena. Pacienta este o fetita de 7 ani in prezent, iar dosarul este pe rolul instantelor din anul 2009.
Catalina Chifu a zis
Domnule Pal Vasile, am luat legatura cu avocatul care s-a ocupat de acest caz si urmeaza sa va trimita recomandarea CJUE. Sper sa va foloseasca. Va voi trimite si nr. de telefon al avocatului. Numai bine.